Sport

2013.06.14. 17:55

Rapport Richárd nagy menetelése

Sé - Nagy menetelés után szusszanhat - néhány napot - Rapport Richárd, a Haladás VSE 17 éves nagymestere. Aztán készül a következő megmérettetésekre - hisz meghívót kapott élete első szupernagymester versenyére.

Horváth Erika

Rapport Richárd legutóbbi nagy menetelése május 22-én, Malmőben kezdődött. A nyolc versenyzős, körmérkőzéses  Sigeman & Co  sakktornán újabb szenzációs eredménnyel hívta fel magára a sakkvilág figyelmét:  a hét forduló során csupán egy vereséget szenvedett - legyőzte többek között az angol Nigel Shortot is -, s   harmadmagával  zárt  az élen 4,5 ponttal.

Mivel az egymás elleni eredmények és a több győzelem neki kedvezett,  a júniusi világranglista 69. helyén 2674 Élő-ponttal álló 17 éves nagymesteré lett az első hely. Az egyhetes program után nem is tudott hazatérni a séi családi fészekbe, rögvest utazott a francia csapatbajnokságra, ahol Laurent Fressinet (2700) ajánlására a bajnoki címvédő Chlichy csapatában játszott - további tíz partit. (Ricsi Magyarországon a Haladás VSE játékosa, de a sakkozók más országok csb-in is szerepelhetnek. Már többször asztalhoz ült az osztrák, német és görög bajnokságban is.)

Három hét alatt tizenhét partit vívott meg szenzációs végeredménnyel a 17 esztendős Rapport Richárd

Fergetegesre sikerült ez a verseny is,  a hét mérkőzését  megnyerte, háromszor remizett  - legyőzte  a német Naiditschot is,  aki azonos ponttal megelőzte a januári, Wijk aan Zee-i szupertorna B-kategóriás versenyén. Fölényesen védte meg bajnoki címét a Clichy, s az egyik tábladíj Rapport Richárdé lett.

- Malmőben is, de Franciaországban még zseniálisabban játszott Ricsi. Fantasztikus stílusban, tisztáldozatokkal, minőségáldozatokkal,  ötletgazdagon, támadó szellemben, dinamikusan - dicsérte fiát az édesapa, Rapport Tamás. - Jó utána játszani a partikat. Kiemelkedik a Naiditsch elleni lehengerlő győzelme, de nagy húzás volt, amikor bedobta Gaál Ede újítását.

Amikor Ricsi 9 évesen elkezdett sakkozni, még Sopronban lakott a család. A Lövő csapata volt az első klubja, ahol felnőtt társai segítették a kis sakkozó első lépéseit. Gaál Ede ma is amatőr sakkozó, de van egy újítása, amit régebben megosztott Ricsivel.

-  Bár nem használta ki az összes lehetőséget, inkább első táblára, nehezebb ellenfelekhez kérte magát, a két versenyen 19 Élő-pontot gyűjtött, ezzel nagyon megközelítette a 2700-as határt. Biztos vagyok abban, hogy nem ez lesz a végső állomás. Sokkal több van benne, hiszen még nem is kiforrott egyéniség - zárta szavait az édesapa.

Hogy hol is tart jelenleg Rapport Richárd,  az is mutatja, hogy Lékó Péter 20, Almási Zoltán pedig 30 éves kora után jutott el erre a szintre. A júliusi világranglistán  Ricsi lesz a harmadik legjobb magyar  a férfiak mezőnyében, és körülbelül  13 helyet lép majd előre.

Itt a nyár, a fiatalok alig várják a vakációt, de  az ifjú nagymester csak néhány napot pihenhet. Június végén a görög bajnokság következik, ahol egy verseny keretében, 11 forduló alatt dőlnek el a helyezések. Aztán egy újabb óriási kihívás: július 22-én rajtol a svájci Bielben az a szupernagymester verseny, amelyre Ricsi is meghívást kapott. A francia Etienne Bacrot (2725), az orosz Jan Nepomnyjascsij (2717), az ukrán Alekszander Mojszejenko (2711), a francia Maxime Vachier-Lagrave (2706) és a kínai Ding Liren (2702) mellett Rapport Richárd a legfiatalabb és legkisebb értékszámmal rendelkező résztvevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!