Sport

2013.09.27. 18:41

Vívók csörtéje a Fő téren

A péntek délutánt a vívásnak és a nagy elődök emlékezetének szentelte a Halmay Zoltán Hagyományőrző Egyesület és a Szombathelyi Vívóakadémia.

Horváth Erika

Egy tszűkebb körben a legjobb vasi tőrvívó, az 1976-os montreali olimpián csapatban hetedik, egyéniben kilencedik Komatits József özvegyénél tett látogatással emlékeztek, majd az 1936-os berlini olimpián a kardcsapattal aranyérmet szerzett, világ- és Európa-bajnok kardozó, Rajczy Imre szombathelyi, Szily János utcai szülőházánál koszorúztak a hagyományőrzők és a vívócsalád tagjai. Megtisztelte a szombathelyi vívónapot a sportág két nagy – civil foglalkozásában is köztiszteletben álló – alakja, Sákovitsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok (1964 csapat), kétszeres ezüstérmes (1960, 1968 csapat) és dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes (1968, 1972 egyéni) tőrvívó is.



Akik a Fő téren összegyűlt érdeklődőknek beszéltek magukról és a vívásról is – amit nehéz megtanulni, de elfelejteni is. Mindketten máig szoros kapcsolatban vannak szeretett sportágukkal, hamarosan pástra lépnek a veterán vb-n is. A vívás fegyelemre és becsületességre is nevel mondták – Kamuti Jenő, a Nemzetközi és Magyar Fair Play Bizottság elnöke szerint a legtöbb díjazottjuk a vívók közül kerül ki. Dömölky Lídia a felsorakozott fiataloknak az alábbi muníciót adta: „a fejetek nem azért van, hogy a sisakot tartsa, hanem, hogy gondolkozzatok. Aztán a vívópalántáké lett a terep, akik az érdeklődőknek ízelítőt adtak tudásukból, illetve a gyakorlatban is bemutatták az egyes fegyvernemek sajátosságait. Minthogy a Szombathelyi Vívóakadémián a párbajtőrözésre szakosodtak, képviseltették magukat a karddal foglalkozó sárváriak, illetve a tőröző körmendiek is. A szombathelyi klub ezt az alkalmat használta fel arra, hogy elismerje az előző szezonban legeredményesebb versenyzőjét – Szabó Viktória kapta a díszes serleget. A vívónapot nem hagyta ki a Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt és Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar sem. Mint kiderült, az eseményt megelőzően egyeztetés is zajlott közöttük. 

– Az igényfelmérés időszakát éljük a Rohonci úti nagyberuházással kapcsolatban – árulta el beszélgetésük témáját a polgármester. – Olyan létesítményt szeretnénk, ahol minden szakosztály, sportág megtalálhatja a helyét, és az elkövetkező évtizedekben ki tudja elégíteni az igényeiket. A vívók is megfelelő otthont keresnek. Az elnök úr szerint egy 600 négyzetméteres teremre lenne szükségük. A szövetség pedig annak felszerelésével, berendezésével tudna segíteni. A Fő téren néhány tabló is segítette a vívással kapcsolatos információk megszerzését – úgy a fegyvernemekkel, mint a szombathelyi vívás történetével kapcsolatosan. Rajczy (Rasztovich) Imre kardvívó volt, Komatits József tőröző. Párbajtőrben még nincs szombathelyi kötődésű olimpikon. De néhány év múlva – ha minden jól alakul – talán lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!