Sport

2013.12.16. 19:55

Sportkarácsony 2013 - A város legeredményesebbjeit köszöntötték

Szombathely - Az idei városi Sportkarácsonyon is mintegy 120 sportolót, edzőt, sportvezetőt, aktívát, testnevelőt jutalmaztak. Ezúttal is gazdára találtak az önkormányzat rangos kitüntetései.

Horváth Erika

Folytatva a tavalyi újítást, hétfő este is a Weöres Sándor Színház adott otthont Szombathely önkormányzata és a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. hagyományos rendezvényének, a Sportkarácsonynak. A helyszín és a közreműködő művészek - Németh Judit, Szabó Tibor, Korponay Zsófi, Müller Péter - is segítették igazán ünnepivé varázsolni a rendezvényt. Amelynek elején a város közelmúltban elhunyt neves sportembereiről - Szántai Istvánról, dr. Vargyas Csabáról, Pém Csabáról, Kelemen Tiborról és Szakály Józsefről - emlékeztek meg. Lazáry Viktor sportért is felelős alpolgármester köszöntője után megkezdődött a jutalmazási ceremónia, amelyen több mint 120 sportoló, edző, szakvezető tevékenységét ismerték el.

A diáksportolókat már egy másik gála keretében megjutalmazták, most a legjobb eredményeket elérők felkészítésében segédkező 26 testnevelő következett. Minden tanévben a városi diáksport bizottság javaslatára az az iskolaigazgató kap emlékplakettet, aki intézményében az előző tanévben kiemelkedően támogatta az iskolai testnevelést és a diáksportot. A 2013. év igazgatói plakettjét Gáspárné Zsolnai Zsuzsannának, a Nagy Lajos Gimnázium vezetőjének ítélték oda. A szabadidősport szövetség idén kilenc sportág 19 képviselőjének agilis munkáját díjazta.

Aztán az élsport képviselői következtek: előbb a hat NB I-es csapatot, a senior, illetve a speciális világversenyek szombathelyi dobogósait, majd a nem olimpiai sportágakban legeredményesebb felnőtt és utánpótlás versenyzőket, illetve edzőiket köszöntötték, köztük Dancsó Zoltán vb-ezüstérmes kick-boxost. Végül az olimpiai sportágak nemzetközi sikerkovácsai jöttek sorra, atléták és birkózók öregbítették Szombathely hírnevét az idei világversenyeken. A felnőtt korosztályban előbbieknél a kalapácsvető Pars Krisztián világbajnoki ezüst-, utóbbiaknál ifj. Veréb István vb-bronz-érmével, Hatos Gábor Eb-ezüstjével emelkedik ki a sorból.

 

A Sportkarácsonyon hagyományosan a város önkormányzata által alapított sportkitüntetéseket is átadnak. A Pünkösty Csaba-díjat olyan személy kaphatja, aki az utánpótlás és versenysport, illetve a szabadidősport területén több éven át kiemelkedő tevékenységet végzett. A kitüntetést idén Vaida Florin, vehette át. A Szombathelyi Asztalitenisz Kör vezetőedzője Marosvásárhelyről - ahol válogatott szintű játékosokat nevelt - költözött Szombathelyre. Immár 14 éve végez kimagasló munkát a SZAK-nál is.

Az Unger József-díjat az iskolai testnevelés és diáksport területén kiemelkedő szakmai tevékenységéért Őriné Tóth Ágnes, az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium testnevelő tanára, gyógytestnevelője, munkaközösség-vezetője kapta. A Szombathely Sportjáért Életmű-díjat több mint 25 éves tevékenységéért Gerencsér Tibor, a szabadidősport szövetség elnöke érdemelte ki 2013-ban.

 

Az ünnepség zárásaként Lazáry Viktor alpolgármester oklevéllel ismerte el Németh Zsolt sokéves munkáját, aki válaszút elé kerülve megválik a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. vezetői tisztségétől, és a jövőben állami edzőként az atlétikára koncentrál. Édesapja örökségét folytatva a Németh Pál Dobóakadémia további sikereiért dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!