Sport

2013.12.25. 20:43

Tóth Martin a legjobb akadémista

Hagyomány, hogy az Illés Akadémia évről-évre megválasztja a naptári esztendőben legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgóját.

Pum András

Tavaly Németh Márió és Rácz Barnabás holtversenyben nyerte a címet, és idén sem sokon múlott, hogy ismét két fiatal tehetséget díjazzanak. Jancsó András és Tóth Martin között vacilláltak a szakemberek, végül utóbbira esett a választásuk.

A jobb oldali támadó középpályás, kétszeres U17-es, kilencszeres U18-as válogatott - utóbbi korosztályban egy gólt szerző - Tóth Martin remek évet zárt. A szombathelyi születésű fiatalember - akinek az öccse, Tóth Máté szintén akadémista, U15-ös válogatott - az U21-es és a Szombathelyi Haladás II. NB III-as együttesének alapembere volt.

- Nehéz döntés volt, tipikusan olyan eset, amikor egy apának három-négy gyermeke van, és választania kell, melyik a legszebb, leghelyesebb - mondta Tóth László, az Illés Akadémia szakmai igazgatója.

- Tóth Martin mellett az döntött, hogy Jancsónál több nemzetközi mérkőzésen szerepelt - 2013-ban valamennyi U18-as válogatott találkozón a pályán volt, idén vált alapemberré. Noha nincs még 18 éves, fiatal kora ellenére kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott a bajnokságokban is. Nem koraérett, még messze nincs kiteljesedve. A játékintelligenciája átlagon felüli, tud ritmust váltani, és bár alapember, nem élt vissza ezzel. A pályán kívül is egy kulturált fiatalember. Ami az akadémia 2013-as évét illeti: az U17-es korosztály kivételével valamennyi csapat a várakozásnak megfelelően szerepelt, de náluk sem a játékkal, inkább az eredménnyel volt probléma. Elvünk, hogy kivétel nélkül valamennyi korosztályban egy-két esztendővel fiatalabb játékosokat próbálunk szerepeltetni, nem az eredményesség az elsődleges szempont, hanem, hogy NB I-es futballistákat neveljünk. Ennek ellenére kiemelném a legidősebb, U21-es csapatot, amely reményeink szerint tavasszal a dobogóért, jövőre pedig a bajnoki címért küzd majd.

Az év játékosai az Illés Akadémián. Balról: Illés Ákos, Nyári Patrik, Kiss Tamás, Horváth Márk, Molnár Tamás, Kőris Krisztián, Jancsó András, Tóth Martin. A képről hiányzik Angyal Zsolt. (Fotó: Horváth Csaba)

- Az edzők korábban említették nekem, hogy esélyes lehetek a díjra, ennek ellenére meglepett, hogy engem választottak, nagy megtiszteltetés ez számomra - tudtuk meg Tóth Martintól. - A Lurkóban nevelkedtem, négy és fél éve kerültem az akadémiára. Az itt eltöltött idő alatt erőnlétben, állóképességben, dinamikában rengeteget fejlődtem. Erősségem, hogy jól látok a pályán, jól helyezkedek és a passzaim is pontosak. Fejjátékban és a gyengébbik bal lábamon viszont még akad javítanivaló. Én is úgy éreztem, hogy idén a bajnokságban, mind a válogatottban jól ment a játék, ehhez persze az is kellett, hogy éreztem a bizalmat edzőim részéről. Előbb-utóbb szeretnék bemutatkozni az NB I-ben - természetesen a Haladásban - aztán persze külföldön is kipróbálnám magam és nagy cél a felnőttválogatottság.

A korosztályok legjobbjai. U12: Illés Ákos, U13: Nyári Patrik, U14: Kiss Tamás, U15: Horváth Márk, U16: Molnár Tamás, U17: Kőris Krisztián U21: Jancsó András, NB III.: Angyal Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!