Sport

2014.01.02. 14:21

Vasakarattal - 40 éves a mozgássérültek sportegyesülete

Szombathely - Megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a mozgássérült sportolókat tömörítő Vasakarat SC.

Horváth Erika

Budapest és Miskolc után harmadikként Szombathelyen alakult sportegyesület a mozgássérültek számára. Solymos Endre volt az alapító, akinek a második világháborúban, felrobbant a kezében egy hatástalanításra váró akna. Mindkét kezét és mindkét lábát csonkolni kellett az akkor 22 éves fiatalembernek. De ő hihetetlen akarattal és energiával teljes életet élt, énekelt, kerékpározott, autót vezetett, úszott, asztaliteniszezett, s cseppet sem mellesleg feleségével négy gyermeket nevelt fel. És saját példáján keresztül másoknak is erőt adott. 1973-ban 15 taggal alakult meg a Vasakarat SC, öt év múlva már hetven mozgássérült ember sportolt az egyesületben.

Solymos Endre már nem lehetett jelen a 40 éves jubileumi közgyűlésen (2001-ben hunyt el); egyik fia, Ferenc idézte fel vasakaratú édesapja emlékét.

A Vasakarat SC életének főbb történéseit Makrai Ferenc, a klubért 30 éve tevékenykedő, jelenlegi elnök osztotta meg a hallgatósággal. Ma 34-en sportolnak az egyesületben teke, atlétika, asztalitenisz, bocsa, sakk és darts sportágakban.

Ez alkalommal mutatták be Komondi Péter Negyven év vasakarattal című könyvét, amelyben a szerző részletesen beszámol az egyesület küzdelmes, de szép négy évtizedének történéseiről, eredményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!