Sport

2014.04.03. 18:10

Bronz Ligetitől

Vantaa - Ligeti Dániel bronzérmet szerzett a finnországi birkózó Európa-bajnokság szabadfogásúak 125 kilós súlycsoportjában.

Horváth Erika

A 125 kg-os súlycsoportban 16 fős volt a mezőny. A nyolcaddöntőben a Haladás VSE 24 éves válogatottja, Ligeti Dániel – akinek eddig egy Eb-ezüst és egy bronz került a gyűjteményébe – a könnyebb ellenfelek közül kapott riválist. A macedón Boban Danovnak ez volt a második kontinensviadala, tavaly 11. volt az Eb-n. Az első két perc után egy intést követően 1-0-s előnybe került Ligeti, de a háromperces menet végén már 5-0-ra vezetett. A folytatásban csak az előnye megtartására ügyelt, végül 6-0-ra nyert. A negyeddöntőben a világ birkózó-nagyhatalmát, Oroszországot képviselő, szintén 24 éves, első felnőtt világversenyén szereplő Alan Hugajev volt Dani ellenfele. A mérkőzés nagyon egyoldalúan alakult. Alig egy perc után az orosz leültette és szőnyegen kívülre tette a magyart, aki innentől még meggondolatlanabbul birkózott – a mérkőzés kevesebb mint négy perc alatt 11-1-es technikai tussal ért véget. Ligeti Dániel szerencséjére Hugajev egy kőkemény meccsen nyert a grúz Modzmanasvili ellen, ezzel döntőbe jutott. A szombathelyi birkózó így felkerült a vigaszágra, ahol a háromszoros olimpikon, vb-ezüst-érmes, kétszeres Eb-bronzérmes, 31 esztendős román Rares Daniel Chintoannal kellett megküzdenie a bronzmérkőzésért. Változatos és nagyon izgalmas volt a csata. Dani megint rosszul kezdett, hátrányba is került (1-3). Aztán kiegyenlített (3-3), de az első menet végén ismét a román vezetett (3-4). A folytatásban is fej fej mellett haladtak, 45 másodperccel a mérkőzés vége előtt Ligetinél volt az előny (8-7) – a vezetést jelentő pontját Gulyás István szövetségi kapitány kérésére videózás után kapta meg. A hajrá nagyszerűen sikerült, Veréb István tanítványa egy négypontos dobással kiharcolta, hogy este a bronzéremért léphessen szőnyegre (12-8). „Ez a nap eddig szörnyű, de szerencsére, akár még jól is végződhet" – foglalta össze addigi teljesítményét Ligeti.

És lőn. A láthatóan nagyobb és „tömöttebb" Modzmanasvili, valamint a kisebb, de jóval mozgékonyabb Dani az első menetben állásban gyömöszölték egymást. Először a grúzt intették meg passzivitásért, így 1-0-s magyar előnnyel fordultak a második három percre. Nem egészen másfél perc múlva Danit is megintették (1-1). Alig több mint egy perc maradt csak a meccsből, amikor a szombathelyiek kitűnősége egy négy pontot érő ledöntéssel bebiztosította győzelmét. A grúz egy ponttal már hiába szépített (5-2). Ligeti Dániel tehát harmadszor állhatott Eb-dobogóra. A vantaai kontinensviadal első magyar érmét ő szerezte.

Végeredmény, 125 kg: 1. Taha Akgül (török), 2. Alan Hugajev (orosz), 3. Olekszandr Hocianivszkij (ukrán) és Ligeti Dániel (magyar).

A 74 kilós súlycsoportban a pihenőt kapott Hatos Gábort helyettesítő Nagy Mihály első meccsén vereséget szenvedett és kiesett.

Pénteken lép szőnyegre a HVSE másik válogatottja, ifj. Veréb István. A 23 fős mezőnyben azon kilenc birkózó közé tartozik, akinek nem kell selejtezőt vívnia. Viszont a nagyon nehéz alsó ágra került; a nyolcaddöntőben a spanyol Friev és az alban Shala derbi győztese lesz az ellenfele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!