Sport

2014.05.21. 19:15

Már felhőtlenül örülnek

Répcelak - Madarat lehetne fogatni a Répcelaki SE tekecsapatának két ifistájával; feledhetetlen élményekkel és két-két ezüstéremmel tértek haza a brnói U23-as világbajnokságról.

Horváth Erika

Már javában zajlik a felnőtt tekevilágbajnokság Brnóban, az U23-as korosztály legjobbjai viszont már felhőtlenül ünnepelhetnek. A répcelakiak két válogatottja, Babos Tamás és ifj. Móricz Zoltán mindenképpen, hiszen a korosztály magyar férfi és női delegációja által szerzett két második és két harmadik helyezésből a két ezüstnek mindketten részesei voltak.

Mint ahogy már hírt adtunk róla, az U23-as férficsapat szintén felülmúlva a régi csapatvilágcsúcsot 3769 fával második lett Szerbia (3890) mögött itt Babos 655 fás egyéni csúccsal, Móricz 616 fával járult hozzá s sikerhez. (A héttagú válogatott további két tagja, ifj. Horváth Péter és Brancsek János - utóbbi később egyéniben bronzérmes lett - korábban szintén játszott répcelaki színekben.) A férfi páros tandem számban együtt szerepelt a vasi duó és nagy bravúrral a döntőig verekedte magát. Ott szenvedték el egyetlen vereségüket a horvát kettőssel szemben a sorozat szintén vb-ezüstöt ért. Babos Tamás és Móricz Zotán a csapatversenyek során elért eredményével beverekedte magát a legjobb 24 közé, akik még egyszer guríthattak 120-at az egyéni érmekért. Ekkorra már eléggé elfogyott a szufla, Babos 618 fával a 9., Móricz 617-tel a 10. helyen zárt. Eredményt hirdettek összetettben is (a csapatverseny és az egyéni döntőben ütött fák összege), itt Babos 1273 fája nyolcadik, Móricz 1233-a 14. helyet ért. Klubedzőjük, Kiss Zsolt maximálisan elégedett a fiúk teljesítményével. Mint ahogyan ők is vele. Azt mondják, nemcsak a mögöttük hagyott hétköznapokon, hanem ott a vb-n, a nézőtérről is tudott segíteni nekik.

Mind a két fiatalember úgy véli, ha előzetesen valaki azt mondja, hogy két ezüsttel jönnek haza, előre aláírták volna a biankót . De a páros döntő elvesztése után kicsit magukba zuhantak, mert hát a döntőben kikapni nem túl jó élmény. De azóta ezt átértékelték, és hihetetlenül boldogok.

Ifj. Móricz Zoltán (balról) és Babos Tamás a tandem verseny után a vb-dobogó második fokán (Fotó: Tóth-Móricz Kata) 

- Ifi vb-n utoljára nyolc éve volt érmes magyar csapat. A formánk alapján a dobogós hely most elérhetőnek tűnt - mondják. - Nagyon jó volt a pálya, de érdekes módon az 5 8-ason születtek az igazán kiugró eredmények, az 1 4-esen kevésbé.

A csapatversenyen Tamás az előbbin dobhatott.

- Nagyon izgulós vagyok, előző éjjel aludni sem tudtam, és be sem állt a szám. A pályán viszont megszállt a nyugalom. Azt gondoltam, ha eddig nem égtem le, miért pont most történne velem ilyen - mesélte Babos Tamás.

Zoltán viszont a gyengébben fizető pályákon dobott.

- Nem úgy teljesítettem, ahogy szerettem volna, rosszul forgott a golyóm, a pálya sem volt velem. De örülök a 616-nak is, és annak is, hogy a csapat minden tagja 600 felett teljesített.

Aztán felidézik, hogy milyen nehezen indult számukra a tandemverseny (2x30 vegyes, egyenes kieséssel), hiszen első ellenfelük, a lengyel páros az első szettet 189 fás világcsúccsal nyerte ellenük. De összekapták magukat, a második szettben egyenlítettek, a szétdobásban pedig búcsúztatták a lengyeleket. A németek és osztrákok elleni siker után a világ két legjobb ifijátékosának tartott szerb Ernyesi Kovacsics duó következett. Hatalmas bravúr, hogy 2:0-val rajtuk is túlléptek.

- Nekünk az elődöntővel már biztos volt az érem. Vesztenivalójuk csak nekik lehetett. Ők görcsösebben voltak, mi viszont olyan felszabadultan játszottunk, hogy sikerült legyőzni őket. Ez a sorozat nagyon sokat kivett belőlünk, és a döntőre már elfáradtunk testileg és fejben is. A horvátok viszont fantasztikusan teljesítettek - mint mi a szerbek ellen. Megérdemelték a győzelmet.

Az egész bajnoki szezonban remekelt Babos Tamás és ifj. Móricz Zoltán. Tagjai a felnőtt bajnoki bronzérmes répcelaki csapatnak, az ifibajnokságban aranyérmesek lettek, s most itt a két vb-ezüst. Nem csoda, ha elégedettek. De korántsem ülnek a babérjaikon. Persze, élvezik a sok gratulációt Répcelakon, illetve lakó- és munkahelyükön. Tamás a Győr-Moson-Sopron megyei Ásványrárón él és Győrben dolgozik, Zozó uraiújfalui és Sárváron van a munkahelye. Úgy vélik, a feledhetelen (siker)élménnyel további lendületet kaptak a folytatáshoz. Fejlődni szeretnének és előbb vagy utóbb a felnőtt válogatottba is bekerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!