Sport

2014.05.14. 16:34

Savaria Kupa: kezdődik a 36. válogatott torna

Szombathely – Csütörtöktől szombatig rendezik meg a 36. nemzetközi női röplabda Savaria Kupát négy csapat részvételével.

Horváth Erika

A magyar válogatott Dánia, Finnország és Románia legjobbjaival találkozik. „Szimbolikus jelentése is van, hogy 2014-ben ismét lesz röplabda Savaria Kupa” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Poór Csaba. A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) tavaly megválasztott elnöke szerint ez is mutatja, hogy képesek voltak maguk mögött hagyni az elmúlt 15–20 év problémáit, adósságait, s újra együtt tudnak dolgozni a várossal, a szervezőkkel.

Kalmár Attila, a rendezvényt lebonyolító Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy újra él az együttműködés az MRSZ, a Vas megyei szövetség, Szombathely városa és a rendszerváltás után, 1990-ben éppen az 1973-ban útjára indult Savaria Kupa rendezésére, életben tartására alakult cége között; ennek értelmében csütörtöktől szombatig négy csapat, Dánia, Finnország, Románia és Magyarország játszik két helyszínen – az Arena Savariában, illetve Bükön – a 36. Savaria Kupán.

Balról Andor Ferenc, a Vas megyei Röplabda Szövetség elnöke, Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. igazgatója, Poór Csaba, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és Jan José de Brandt, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Unger Tamás)



Andor Ferenc, a Vas megyei szövetség elnöke is ígérte, hogy minden támogatást megadnak, hogy sikeres legyen a rendezvény. A magyar női röplabda-válogatott januárban kinevezett szövetségi kapitánya, a belga Jan José de Brandt három hete húsz játékossal dolgozik, és csak a torna után szűkíti le a keretet 12 fősre – ennyien utazhatnak a jövő hétvégén esedékes Eb-selejtezőre Franciaországba. A szakember nem először jár Szombathelyen; a 2006-os Savaria Kupán második helyen záró belga válogatottat ő irányította – azzal a csapattal jutottak ki a 2007-es Eb-re, ahol hetedikek lettek. „Akkor nem gondoltam, hogy nyolc év múlva a magyar válogatottat irányítom majd” – mondta Jan de Brandt, akivel szemben az az MRSZ vezetőnek elvárása, hogy juttassa ki a csapatot a 2015-ös Európa-bajnokságra. (Utoljára 27(!) évvel ezelőtt, 1987-ben volt Eb-résztvevő a magyar női válogatott.) A szövetségi kapitány elmondta, hogy eddig nagyszerűen dolgoztak a lányok. A Savaria Kupa egy nagyon fontos állomása a felkészülésnek, itt kell megtalálnia a legütőképesebb csapatot.



Ami a keretet illeti, a játékosok nagy része nem lesz túl ismerős a vasi közönség számára – nem is lehet, hiszen 2009-ben volt itt utoljára a hagyományos értelemben vett Savaria Kupa, 2011-ben csak Görögországgal vívott válogatottunk egy oda-visszavágót. A csapat legnevesebb röplabdázója Horváth Dóra, aki az azeri Rabita Baku csapatával idén BL-bronzérmes lett és bajnoki címet is nyert. 

Az Alcufer Savaria Kupa programja. Csütörtök (Arena Savaria), 16.30: Finnország–Románia. 19.00: Magyarország–Dánia. Péntek (Bük), 15.30: Románia– Dánia. 18.00: Finnország–Magyarország. Szombat (Arena Savaria), 10.30: Dánia–Finnország. 13.00: Románia–Magyarország. A belépőjegyekből származó bevételt a szombathelyi utánpótlásfejlesztésre ajánlják fel. (Felnőtt belépő 500 forint/nap, diák, nyugdíjas 250 Ft/nap.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!