Sport

2014.07.20. 18:30

Csoportelső a férfiválogatott

Budapest - A magyar férfiválogatott egy mérkőzéssel a csoportkör zárása előtt már csoportgyőztesnek tekinthető, a női csapat csoportmásodik lett a hazai rendezésű vízilabda Európa-bajnokságon.

Tóth Gábor

A magyar férfiválogatott szombaton szállt vízbe Németország legjobbjai ellen. Magyarország–Németország 16-8 (4-3, 5-4, 3-0, 4-1). A magyar gólszerzők: Varga Dénes 5, Hárai Balázs 2, Vámos 2, Hosnyánszky 2, Madaras 1, Erdélyi 1, Decker Á. 1, Szivós 1, Varga Dániel 1.

A mérkőzés előtt kapta meg Gyárfás Tamástól, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnökétől Varga Dénes a 2013-as év legjobb vízilabdájának járó elismerést.

Két német góllal kezdődött a találkozó, ám ezután ellenfelük után eredtek a magyarok, és a második negyedet már előnyből várhatták. A németek még rövid időre fordítottak, 6-6-után azonban ismét Szivós Mártonék vették kezükbe az irányítást. És innen már csak nőtt a különbség, nyolc góllal, nagyon magabiztosan nyert Benedek Tibor együttese.

Hárai Balázs (kékben) és Julian Real a magyar–német derbin. Fotó: MTI/JKOvács Tamás

A magyar válogatott a negyedik forduló után is százszázalékos, így már a csoportkör hétfői zárása előtt behozhatatlan előnyre tett szert a B jelű hatosban. Hétfőn 20.30-tól Horvátország lesz az ellenfél (M1). A csoportelsőség pedig azt jelenti, hogy Magyarország automatikusan a legjobb négy közé, az elődöntőbe jutott.

A B csoport további eredményei: Horvátország–Szerbia 6-6, Spanyolország–Franciország 13-5.

A B csoport állása 4 forduló után: 1. Magyarország 12 pont, 2. Horvátország 8, 3. Szerbia 7, 4. Spanyolország 7, 5. Németország 0, 6. Franciaország 0.

A nyolccsapatos női mezőny vasárnap befejezte a csoportkört. Az A csoportban a magyarok fölényesen nyertek.

Magyarország–Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1). A magyarok gólszerzői: Keszthelyi 6, Bujka 4, Tóth 2, Antal 1, Szücs 1, Kisteleki 1, Csabai 1.

Az első gólt a britek szerezték, onnan viszont már nem volt keresnivalójuk, a nagyszünetet már ötgólos előny birtokában tölthették Merész András tanítványai (8-3). De innen sem volt megállás, a záró nyolc perc előtt már 9 gólos távolságban jártak Keszthelyi Ritáék, a végére pedig a 10-et is elhagyták. A magyar lányok két győzelemmel és egy vereséggel a csoport második helyét szerezték meg a hollandok mögött.

További eredmény: Hollandia–Görögország 9-7.

Az A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Görögország 3, 4. Nagy-Britannia 0.

A két csoportelső – Hollandia és Spanyolország – automatikusan a legjobb négy közé lépett, míg a másik két kiadó helyért keresztbe játszanak a második és harmadik helyezettek, méghozzá kedden Magyarország–Oroszország (16.30, M1) és Olaszország-Görögország (18.00) találkozót rendeznek. Ezen a napon rendezik meg az Eb 7–8. helyét eldöntő helyosztót Nagy-Britannia és Franciaország között (15.00).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!