Sport

2014.07.15. 13:00

Európa-bajnok vasi íjász

Nimes - Európa-bajnokságot nyert Franciaországban a nádasdi Hétdombi Íjász Egyesület versenyzője, Kovácsné Bulin Andrea.

Tóth Gábor

A vasi színeket Kovácsné Bulin Andrea, a nádasdi Hétdombi Íjász Egyesület versenyzője képviselte az Eb-n, aki barbow íjkategóriában állt rajthoz. Ez a típus az olimpiai íjak alapja, nincs rajta a célzást segítő technikai eszköz, ezért nagyon fontos a távbecslés pontossága. A nádasdi sportoló tavaly vett részt először a Nemzetközi Terepíjász Szövetség (IFAA) által rendezett versenyen, a Sopronban rendezett terep Európa-bajnokságon, ahol rögtön bronzérmes lett. Az idén Franciaország, Nimes városa adott otthont az IFAA 3D Eb-jének, amelyen 18 ország versenyzői vettek részt.

A dobogó tetején a magyar zászlóval Kovácsné Bulin Andrea. Fotó: Hétdombi Íjász Egyesület

Életnagyságú plasztik-gumi állatokra kell leadni a lövéseket különböző távokról (9-től 55 méterig). A verseny öt napig tartott – egy pihenőnappal. Kovácsné Bulin Andreának a sorsolás az utolsó napra adta a pihenőt, így négy napig folyamatosan lőtt, mindennap más pályán. Remek formában kezdett, már az első napon sikerült akkora pontelőnyre szert tennie, hogy a folytatásban nyugodtabban versenyezhetett. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, biztosan nyerte meg az Eb-t – egy olasz és egy francia hölgyet megelőzve.

– A versenyt nagyon jól szervezték meg, pedig közel ezer íjászt kellett irányítani – kezdte az élménybeszámolót Kovácsné Bulin Andrea. – Az edzőm, Molnár Ferenc által irányított felkészülés remekül sikerült, így bizakodva vártam az Eb-t, de a vártnál is jobb teljesítménnyel rukkoltam elő, fényesebb éremmel tértem haza, nagyon boldog vagyok. Számomra a harmadik nap volt a kritikus, ekkor éreztem a legjobban fáradtságot, de sikerült leküzdenem a nehézségeket. A verseny tanulságos is volt számomra, hasznos tapasztalatokat szereztem a jövőre Magyarországon, Gödöllőn rendezendő IFAA 3D világbajnokságra. De addig még sok munka vár ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!