Sport

2014.08.14. 15:05

Atlétikai Eb - Pars bejutott a szombati döntőbe

Zürich - Pars Krisztián nem éppen simán, de bejutott a férfi kalapácsvetés szombati döntőjébe az atlétikai Európa-bajnokságon. Németh Kristóf és Hudi Ákos nem előbbi a 14., utóbbi a 16. helyen zárt.

Horváth Erika

Szerdán délelőtt rendezték meg az Eb-n a férfi kalapácsvetés selejtezőjét. A 22 résztvevő két csoportban dobott. Az elsőben kapott helyet a Dobó SE olimpiai bajnoka, Pars Krisztián. Címvédőként, világranglista-vezetőként, illetve az eddigi eredmények alapján nem volt kérdés, hogy a döntőben a helye, ráadásul a 12-es fináléba kvalifikáló 75 méter neki nem okozhat gondot – gondolhatta mindenki a dobókörbe lépés előtt.

Jött az első sorozat, ahol a negyedik dobó, az orosz Litvinov 76,12-dal rögvest biztosította is a helyét a döntőben. Hatodikként következett Pars Krisztián. Sajnos ő nem csomagolhatott, hiszen csak 74,44 méterre szállt a kalapácsa. Ebben a sorozatban még 2008 olimpiai bajnoka, a szlovén Kozmus is döntőbe ért (75,87). A második körben pedig a szlovák Lomnicky is csatlakozott (77,06). Krisztián viszont még mindig nem. Kalapácsa hozzáért a hálóhoz, majd szektoron kívül ért földet – érvénytelen. Harmadikra sem tudott jól összpontosítani, elkezdte a forgást, aztán leállt. Majd újrakezdte, de ez a kísérlet is érvénytelen, szektoron kívüli lett. Krisztián a 74,44 méterrel ötödik lett csoportjában – még besorolt elé a lengyelek sydneyi olimpiai bajnoka, Ziolkowsky (74,93) is. Tehát hátra volt még egy nagy drukk azért, hogy a B csoportban ne dobjanak hétnél többen a vasi kalapácsvető eredményénél nagyobbat.

A második csoportban volt közvetlen vasi érdekeltség is, hiszen itt lépett dobókörbe a Haladás VSE válogatottja, Hudi Ákos és Pars klubtársa, Németh Kristóf. Illetve Pars nagy riválisa, a lengyel világbajnok Pawel Fajdek is – akinek érvénytelen lett az első dobása. Hudi 71,82-dal, Németh 71,64-dal köszönt be. A második körben hárman – Fajdek (77,45), a finn Söderberg (75,83) és a fehérorosz Krivicki (75,44) – is túljutottak a 75 méteren, Pars ekkor összesítésben a nyolcadik, tehát még bőven továbbjutó helyen állt. Hudi Ákosnak érvénytelen lett a második dobása, Németh Kristóf viszont 72,38-ra javított. A harmadik sorozatban még egy kalapácsvető a moldáv Margijev (76,25) dobta túl Pars Krisztián eredményét, így Németh Zsolt tanítványa a kilencedik legjobb eredménnyel beverekedte magát a döntőbe. Németh Kristófnak 53 centi hiányzott a döntőhöz, a harmadikra elért 73,33-dal összesítésben a 14. lett, Hudi Ákos – edzője Annus Adrián – is javított, a 72,53-dal a 16. helyen zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!