Sport

2014.08.12. 15:35

Móricz Bálint bemutatkozott, a szintén újonc Gyurátz Réka szerdán lép dobókörbe

Zürich - Kedden megkezdődött a 22. atlétikai Európa-bajnokság. Az öt vasi válogatott közül a nyitónapon Móricz Bálint állt rajthoz.

Horváth Erika

A legendás zürichi Letzigrund stadionban – ahol eddig 24 atlétikai világcsúcs született – kedden megkezdődött az atlétikai Eb, amelyre 1439-en neveztek. A 27 magyar résztvevő közül 11-en álltak rajthoz az első versenynapon, köztük a még junior korú, 19 éves Móricz Bálint. A Haladás futója másfél hete két számban is felnőtt országos bajnoki címet szerzett, 400 méteren pedig Eb-szintet is teljesített (46,63 az új egyéni csúcsa). Így kerülhetett be – egyik legfiatalabbként – a 40 fős mezőnybe. Csodát, továbbjutást persze nem várhattunk tőle. Bálint az első futamban kapott helyet, és hetedikként 47,04 másodperc alatt ért célba. Ezzel összességében a 35. helyen zárt.

Móricz Bálint 47,04 másodpercet futott az Eb-n 400-on. Fotó: Mérei László/masz.hu

– Bálint első felnőtt világversenyén teljesítette az elvárást, a 47 másodperchez közeli eredményt – mondta tanítványáról Lengyák György edző. – A reakcióideje magához képest jó volt, talán a hosszú egyenesből a kanyarba futása lehetett volna lendületesebb. A végén még erősíteni is tudott, hogy ne utolsóként érjen célba, és életében először legyőzte a horvát Ruzicsot. Az Eb-élmény minden bizonnyal tovább lendíti. Jövőre, az U23-as Európa-bajnokságon reményeim szerint már döntőhöz közeli reményekkel indulhat.

Kedden ismét lesz vasi induló az Eb-n: a női kalapácsvetők 25 fős mezőnyében mutathatja meg magát a szintén újonc, 18 éves junior vb-ezüstérmes Gyurátz Réka. Németh Zsolt és Németh László tanítványa a 13.15-kor kezdő A csoportban selejtez. A B-ben (14.35) pedig a két veszprémi lány, Orbán Éva és Fertig Fruzsina. A 12-es döntőbe közvetlenül kvalifikáló szint 69,50 méter. Réka egyéni csúcsa 67,32.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!