Sport

2014.12.12. 19:30

Éremmel telítve - Hazaérkeztek a szombathelyi hősök

Szombathely - Megérkezett a szombathelyi sikercsapat Ausztráliából, a Nemzetközi Diákjátékokról.

Horváth Erika

Didergő, fáradt, de elégedett gyerekek és felnőttek szálltak ki pénteken délután a kisbuszból, amely a schwechati repülőtérről tette meg velük a nagy utazás utolsó szakaszát. A nyárból a télbe érkeztek – Sydneyből indulva összesen 20 órát töltöttek a levegőben, közben három órát időztek Dubajban a bécsi csatlakozásra várva. Szülők, hozzátartozók, no meg Koczka Tibor, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere várta, köszöntötte a diáksportolókat, edzőiket és a küldöttség vezetőit. Volt mihez és kiknek gratulálni, hiszen 11 éremmel (sőt, 13-mal, mert a csapatelsőségért mindhárom tornász – Dévai Boglárka, Székely Dóra és Németh Boglárka is – kapott aranyat) megrakodva tértek haza.

Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványai közül Dévai Boglárka nyakában négy arany (csapat, egyéni összetett, felemás korlát, ugrás) és egy ezüst (talaj) csillogott.

– A tajpeji csapat volt a legnagyobb riválisunk, erős volt, de reális eredmény született, mi voltunk a legjobbak – összegzett a nagyon sikeres évet maga mögött tudó Bogi, hiszen idén az ifjúsági olimpiát is megjárta, ahol hatodik helyezést szerzett. – Összességében magammal is elégedett vagyok, bár az első napon két rontásom is volt – éppen korláton és talajon, ahol eddig sosem. A szerenkénti döntőkben azonban már minden jól sikerült.

Székely Dóri a csapatarany mellett két bronzot (egyéni összetett, gerenda) szerzett:

– Az első napon nekem is akadtak hibáim, de másnap már minden rendben volt. Különösen a gerendának örülök, mert magas pontszámról indult a gyakorlatom.

Az úszószekció magyar sztárja Barta Márton volt, aki négy számából hármat (200 m pillangó, 200 m gyors, 200 m vegyes) megnyert, egyben (400 m gyors) ezüstérmes lett. Karvalics Péter tanítványának ez volt a harmadik nemzetközi diákjátéka. Az elsőn még nem szerzett érmet, de tavaly már kettőt is – két ezüstöt. Most tarolt.

– Tudtam, hogy már jobb, így éremesélyes vagyok, de csak két számban, 200 pillangón és 200 vegyesen reméltem igazán, igaz, ezekben a számokban arany volt a célkitűzés – idézte fel Marci a nemzetközi pályafutását. – A többi nekem is meglepetés. 400 m gyorson a dél-koreai fiú még jobb volt, talán egy másik alkalommal újra találkozhatunk. Jövő nyáron az Európai Ifjúsági Olimpiai fesztiválon már Magyarországot szeretném képviselni, van esélyem a válogatottba kerülni – zárta szavait Barta Márton, aztán pihenni indult, hiszen szombaton és vasárnap öt számban áll rajhoz a Claudius Kupán.

 

Elégedetten összegezte az ausztráliai túrát a szombathelyi küldöttség szakmai vezetője, Havasi Attila.

– Minden várakozást felülmúlt a gyerekek szereplése, de az eredményeken kívül a viselkedésüket, hozzáállásukat is csak dicsérni lehet. Nagy élmény volt nekik ez az út, főként, hogy jutott idő szétnézni Sydneyben, és voltak koalás, kengurus vadasparkban és láthattak cápás akváriumot is. Magas szintű volt a verseny szervezettsége, sok önkéntes is segített a zökkenőmentes lebonyolításban. Kár, hogy a nyitó és záró ünnepségét fényét is elhomályosította az eső. Magyarországról még Sopron és Kecskemét küldött csapatot, utóbbi vízilabdázói is aranyat szereztek. Júniusban, a hollandiai Alkmaarban lesz a következő nyári játékok, a téli pedig 2016 elején Innsbruckban. A meghívónk megvan, a részvételről a város vezetőnek kell döntenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!