Sport

2014.12.16. 13:30

Sakk: Most sem bírt a Dunaharasztival a HVSE

Szombathely - Kellemetlen vereséget szenvedett hazai környezetben az erős összeállításban asztalhoz ülő Haladás VSE-Infraplan NB I-es sakkcsapata a már mumusának számító Dunaharasztitól.

Horváth Erika

Haladás VSE-Infraplan – Dunaharaszti MTK 5,5-6,5.

Szombathely, Tóvendéglő, NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés.

A Győrben zajló U16-os sakkolimpia miatt az NB I. 4. fordulójában az ötből egyetlen egy találkozót játszottak le. A szombathelyiek olyan meggyőző győzelemre készültek a három forduló után az utolsó előtti helyen tanyázó Dunaharaszti ellen, amellyel majd tudják tartani a lépést a két élcsapattal, a Nagykanizsával, illetve a Pakssal. Ebből semmi sem jött össze.

Zbynek Hracek bemutatkozása nem sikerült tökéletesen új csapatában. A 2646 Élő-pontos cseh nagymester sötéttel ambiciózusan vetette magát a küzdelembe, ellenfele Gonda László óriási időzavarát mutatta az óra – csak a 22. lépésnél vették észre, hogy bónuszidőket nem adta hozzá. Sokáig állt a játék, míg a bíró úgy döntött, hogy visszamenőleg is megkapják a játékosok a plusz másodperceket. A malőr a szombathelyiek sakkozóját zavarta meg jobban (1/2-1/2). Babula Vlastimil szintén nagymester ellenfelével nem törekedett küzdelemre, a középjátékban döntetlenben egyeztek meg (1/2-1/2). Petrik Tomás kockázatos akcióba kezdett felszakítva saját királyállását.

A tapasztalt Faragó nagymester ezt magabiztosan megdöntötte – onnantól nem volt esély (0-1). Polák Tomás jól játszott, sokáig jól is állt, aztán váratlanul két gyaloghátrányba került (0-1). Németh Miklós sötéttel kiegyenlített állásban megosztozott ellenfelével a ponton (1/2-1/2). Kovács Gábor – ahogy már többször – javítani tudott csapata mérlegén. Kezdettől jobban állt, aztán a végjátékszerű középjátékban egy minőségáldozattal eldöntötte a parti sorsát (1-0). Nagy Gábornak hasonlóan zajlott találkozója Bérczes Csabával, mint tavaly. Ellenfele haladt a nagy időzavar felé, közben váratlanul döntetlent ajánlott. A szombathelyi nemzetközi mester – okulva a tavalyi hasonló szituációból – most elfogadta a javaslatot (1/2-1/2). Kiss Attila a megnyitás után a 20. lépésben elfogadta ellenfele döntetlenajánlatát (1/2-1/2). A fiatalos hév és a rutin találkozott Csonka Attila partijában. Ezúttal utóbbi diadalmaskodott (0-1).

Ruck Tamás a középjáték során szerzett anyagi előnyét hosszú küzdelemben érvényesítette (1-0). A 11. tábla mindkét játékosa rengeteg időt használt el a megnyitáshoz. A születésnapos Lakos Nikoletta a döntetlenbe menekült az időzavar elől (1/2-1/2). Varga Melinda és kolléganője partija békés, gyors döntetlennel zárul (1/2-1/2).

A HVSE számára már mumusnak számít a nem is az élmezőnyhöz tartozó Dunaharaszti. Még soha nem sikerült legyőzni – ezúttal sem. Győzött: Kovács, Ruck T. Remizett: Hracek, Babula, Németh M., Nagy G., Kiss A., Lakos, Varga.

A tízcsapatos – kilencfordulós – NB I. az 5. fordulóval január 25-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!