Sport

2014.12.13. 13:08

Sztárok a medencében - A friss világbajnok Bernek Pétert szeretik a szombathelyiek

Szombaton és vasárnap a 12. Claudius Alpok Adria Kupa úszóversenynek ad otthont a szombathelyi fedett uszoda. Neves, nemzetközi szinten is jegyzett úszók is medencébe szállnak.

Tóth Gábor

A hagyományos erőpróbán 25 egyesület 320 sportolója áll rajtkőre – a mezőnyt ausztriai úszók teszik nemzetközivé. A szervezők, a Vízmű SC munkatársai négy korcsoportban írták ki a viadalt (2004-ben születettek és fiatalabbak, 2002/2003, 2000/2001, 1999-ben születettek és idősebbek). A szombathelyi verseny évek óta színvonalas rendezvénynek számít, de idén kiemelkedően erős a mezőny. Olyan nevek érkeztek a vasi megyeszékhelyre, mint például Cseh László (olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok, sokszoros Európa-bajnok), Bernek Péter (friss világbajnok, Eb ezüst- és bronzérmes), Jakabos Zsuzsanna (Eb-győztes) vagy éppen Kapás Boglárka (Európa-bajnok) – igaz, Cseh László végül betegség miatt nem versenyzett.

A szombat reggeli megnyitón már zsúfolt volt a lelátók. A versenyzőket, az edzőket, a szülőket, szurkolókat dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Zelles Zsolt, a Vasivíz Zrt. stratégiai vezetője és Wagner József, a Vízmű SC örökös, tiszteletbeli elnöke köszöntötte. A legnagyobb tapsot a megnyitón bemutatott Bernek Péter, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna és Takács Krisztián kapta. A sztárúszókat óriási népszerűség övezte, számolatlanul adták az aláírásokat, fényképezkedtek a gyerekekkel.

A nagy „őrületben” Bernek Pétert sikerült elcsípni néhány szóra. A 22 éves budapesti úszó éppen néhány napja lett világbajnok, Dohában 400 méter gyorson országos csúccsal érdemelte ki az aranyérmet. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen fárasztó szezon után mért nem pihenéssel tölti az év utolsó napjait.

- A szombathelyi meghívásra már korábban igen mondtam, amikor még nem voltam világbajnok. Fáradt vagyok, betegséggel is bajlódom, de nem akartam lemondani a részvételt, hiszen a szervezők, a gyerekek számítottak rám – fogalmazott készségesen Bernek Péter. - Egyébként már nem vagyok csúcsformában, mondjuk úgy, hogy ezeket a napokat most aktív pihenéssel töltöm. Megpróbálok valamit mutatni magamból a közönségnek, az utánpótláskorú úszóknak. Nagyon élvezem a népszerűséget, igyekszem minden kérésnek eleget tenni – egyáltalán nem fárasztó aláírásokat adni, megállni egy fénykép erejéig. Tudom, hogy egy nemzetközi szinten is jegyzett úszó egyfajta példakép is a kemény munkát végző fiatalok előtt, ennek megfelelően viselkedem, aki tanácsot kér tőlem, annak szívesen segítek. És igyekszem a sportágat is népszerűsíteni. Nagyon jól érzem magam Szombathelyen, a Vízmű SC remek házigazda, kiválóak a körülmények, kifogástalan a szervezés. Igyekszem a jövőben is olyan eredményeket elérni, hogy többször is meghívjanak a vasi megyeszékhelyre.

Az előfutamok mindkét nap 9, a döntők pedig 17 órakor kezdődnek. Az érdeklődőknek, a szurkolóknak ingyenes a belépés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!