Sport

2015.01.14. 19:35

Gondok nélkül a HVSE szakosztályában

Szombathely - Sokáig nem így volt, de most az eredményesség mellett az elégedettség is jellemző a Haladás VSE birkózó szakosztályára.

Horváth Erika

Másfél éve jött el az aranykor . Az eredményességgel addig sem volt gond, hiszen 2006 óta minden évben a Veréb István vezette Haladás VSE nyeri a Magyar Birkózó Szövetség szabadfogású nemzetközi pontversenyét. A körülményekkel a munkához szükséges eszközökkel, a felszereléssel, az anyagi feltételekkel viszont sokszor akadt probléma. Amikor 2013 közepén a birkózás is bekerült a kiemelt sportágak közé, az ország szabadfogású fellegvára az eredményeihez méltó támogatáshoz jutott.

- A szövetség szőnyegprogramja révén egy 1,8 millió forintos szőnyeget kaptunk, tudtunk venni mászóköteleket, kerékpárt, zsámolyokat - sorolta az új szerzeményeket Veréb István. - Tizenöt év után mind az 50 versenyzőnknek a legkisebbekig egyenmelegítője, pólója lett, de birkózócipőt is kaphattak a gyerekek. Végre be tudtunk szerezni egy egészségügyi ládát is, amely mindennel fel van szerelve, amire hirtelen szükség lehet. Beosztva, de minden versenyre is el tudtunk menni - 2014-ben ötven hétvégén léptek szőnyegre a birkózóink. Önkormányzati és szponzori segítséggel sikerült megtartani a legjobbjainkat - ez a legnehezebb, mert nagy irántuk az érdeklődés.

Veréb István, a HVSE vezetőedzője két válogatottjával, Hatos Gáborral (jobbról) és Csercsics Richárddal
Fotó: Unger Tamás

A HVSE-sek tavaly sem maradtak adósak a jó eredményekkel. Öten jártak világversenye(ke)n, Ligeti Dániel és ifj. Veréb István Eb-bronzérmes lett, Csercsics Richárd az egyetemi vb-n szerzett bronzot. Hatos Gábor csak vb-n indult, ami most számára nem sült el túl jól. Ligeti Richárd a junior vb-n volt válogatott. Nemcsak az övék, hanem a fiatalabbak jó szereplése is hozzájárult a szakosztály eredményességéhez. A hat korosztályban az ifjúságit kivéve mindegyikben volt ob-döntőse, nem egy esetben bajnoka a Haladásnak; sokan büszkélkedhetnek már magyar bajnoki érmekkel. A felnőtt csapatbajnokságon sikerült bennmaradni az NB I-ben. A hetedik helyet úgy szerezték meg, hogy nincs kötöttfogású versenyzőjük, és nem egyszer foghíjasan tudtak csak kiállni.

Mindenképpen szót kell ejteni a Haladásról mint sportágfejlesztési kis centrumról. A Kőszegi SK, a Büki BC, a Nádasdy DSE Sárvár, a Körmend és a Vasi Volán tartozik még ide.

- Nyáron két edzőtábort is tartottunk, centrumversenyt rendeztünk Sárváron és Bükön, a győri és tatabányai versenyen pedig kiemelkedő eredmények is születtek. Az is jó tanulási és fejlődési lehetőséget jelentett mindenkinek, hogy a junior válogatott nyolc hétig Szombathelyen készült az Eb-re és vb-re, és együtt edzhettek velük - mondta Veréb István, aki egyben a junior szabadfogású válogatott szakvezetője is, majd áttért a szakosztály nemzetközi céljaira. - A négy felnőtt válogatottunkból hárman (mert Csercsics és Ligeti ugyanabban a súlycsoportban szerepel) minél előbb szerezzék meg a riói kvótát, hogy nyugodtan készülhessenek. A junioroknál Wittmann Kristófnak, Kovács Richárdnak és Török Nándornak van esélye a válogatottságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!