Sport

2015.01.08. 18:55

Sakk családilag - A Rátkai família imádja a játékot

Ismerkedjünk meg a nagy és sportos közösséget alkotó Rátkai családdal, amelyben főszerep jut a sakknak is.

Horváth Erika

Egyre több olyan sakkesemény van, amelyen biztosan találkozhatunk a Rátkai névvel. Domonkos és Marianna szerepel a legtöbbet a tudósításokban, de rajtuk kívül még jó néhányan rendszeresen sakkoznak a családból. A személyes találkozás során kiderült, hogy nem csak sakkoznak, és hogy nagyon kerek a világ Rátkaiéknál.

A nagy család 25 fős. Idősebb Rátkai Jánoséknak négy fiuk született; Imréék Vasszentmihályon három, az ifjabb Jánosék Balogunyomban négy, Szombathelyen Gáborék három, Róberték öt gyermeket nevelnek. A Rátkai család életében mindig is főszerepe volt a hitnek. A nagyapa a korábbi megyés püspöknél szolgált sofőrként, Gábor fia a mostani mellett folytatja a családi hagyományt. Testvére Jákon plébános. Imrééknél a feleség, Marianna ének-hittan szakos tanár a Brenner János Általános Iskolában, de nemcsak az ő gyermekeiknek, hanem az egész nagy családban mindenkinek itt kezdődött az óvodai, illetve iskolai pályafutása. Hárman már középiskolások, Domonkos és Marianna (Marcsi) a premontreibe járnak, István Pannonhalmára.

A család rendszeresen sakkozó tagjai. Állnak balról: idősebb Rátkai János, Rátkai Gábor, Rátkai Imre, Rátkai Domonkos. Előttük: Rátkai Miklós, Rátkai Marianna, Rátkai Balázs, Rátkai István, Rátkai Benedek, Rátkai Bálint (Fotó: Unger Tamás)

Miután idősebb Rátkai János és testvérei is sakkoznak, természetes volt, hogy a gyerekekkel és unokákkal is megismertetik ezt a játékot. Utóbbiak a Ruck Tamás vezette iskolai szakkörben is kaptak, kapnak megerősítést – és rendszeresen versenyeznek. A Rátkai családból a tavalyi diákolimpián hat megyei bajnok került ki, ők vehettek részt az országos döntőkben, ahol korosztályában Marcsi és Domonkos diákolimpiai bajnoki címet szerzett – utóbbi már bemutatkozott a Szentgotthárd-Alsószölnök NB I/B-s csapatában is –, Balázs tábladíjas lett. Rátkai SE néven a városi bajnokságban is szerepel négyfős csapatuk heti rendszerességgel; a gyerekek sok elfoglaltsága miatt ott inkább az idősebbek állnak helyt – már három dobogós helyük van, kétszer voltak másodikok, egyszer harmadikok. Apropó, elfoglaltság. Csaknem minden gyerek zenél is, van zongora, fuvola, hegedű, trombita és orgona is a repertoárban. Ejtsünk szót külön is Imréék hetedikes fiáról, Bálintról, aki egy nagyon ritka és nem gyógyítható betegségben, vérzékenységben szenved. De a sakkon és zenén túl is bőven tud miben kibontakozni; gyűjti a trófeákat, elismeréseket, legyen szó matekról, csillagászatról, fizikáról – tavaly, ötödik lett az országos Jedlik Ányos fizikaversenyen –, vagy versmondásról.

Természetesen minden családi összejövetelen előkerülnek a sakktáblák, de létezik Rátkai vándorkupa is. A nagy család közösségé formálásban nagy szerepe van az évi három sportnapnak, amelyeket Vasszentmihályon, Balogunyomban, illetve Szombathelyen rendeznek meg. Olyankor az osztálytársakkal együtt 30-40 gyerek is együtt sportol. És nem csak sakkoznak. Van öregfiúk–gyerekek focimeccs, dartsban, lengőtekében, asztaliteniszben, csocsóban, tollaslabdában is összemérik a tudásukat. És az idei sportnapokon – a jézuskának köszönhetően – már az íjászat is bekerülhet a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!