Sport

2015.07.09. 10:58

Újoncként a felsőházban - Jó szezont futott a SZoESE női kosárcsapata

Szombathely - A SzoESE-Sportiskola amatőr NB I-es női kosárcsapatacsapata várakozáson felül teljesített a 2014/2015-ös szezonban, bejutott a felsőházi rájátszásba – ahol azonban már kevés sikerben volt része.

Tóth Gábor

A SZoESE-Sportiskola újoncként vágott neki a bajnokságnak. A nyugati-csoport 10 csapatos alapszakaszában remekül teljesített, a negyedik helyen végzett, így beverekedte magát a nyolc együttest felvonultató felsőházi rájátszásba. A felsőház azonban már erősnek bizonyult, nem jött össze a győzelem a play-offban, így a társaság végül a 8. helyen zárt a 19 együttest jegyző amatőr NB I-es bajnokságban.

Elől a vezetőedző, Kozma Tamás, hátul a másodedző, Szabó László (Fotó: Unger Tamás)

– Viszonylag nagy létszámmal, 16 fővel kezdtük meg az alapozást és a bajnokságot – kezdte az értékelést Kozma Tamás, a Szombathelyi Egyetemi SE-Sportiskola vezetőedzője. – A szezon elején nehéz volt megmondani, hogy mire leszünk képesek. Viszont az alapszakaszban olyan kiegyensúlyozottan teljesített a társaság, hogy végül elértük a titkos célunkat, 11 győzelemmel és 7 vereséggel odaértünk a negyedik helyre, így a felsőházba. Igaz, a télen egy átrendeződés volt a sorainkban, amikor is csak azok a játékosok maradtak, akik teljesen elkötelezettek voltak a kosárlabda, a csapat iránt. Ha a számokat nézzük, akkor azt lehet látni, hogy ez a társaság egyénileg nem áll extra képességű játékosokból – kivéve két-három embert. Az egyikük Gusztafik Lilla, aki szerzett labdák tekintetében első lett a teljes bajnokságban. A másik kiemelkedő teljesítmény Szabó-Haklits Zsuzsannáé, aki a dobott pontokban végzett az élmezőnyben. És meg kell említenem még a remekül lepattanózó Porpáczi Dórát is. A lányok vevők voltak a munkára, és a két új egyetemista – Czinder és Gyuricza – csapatba építése is jól sikerült, előbbi a rájátszás legjobb embere lett nálam. A 8. hely az elmúlt évek legjobb eredménye a szombathelyi női kosárlabdában, büszke is vagyok a csapatomra. Sajnos a rájátszásban sérülések nehezítették a dolgunk, létszámproblémákkal küszködtünk, de a legtöbb meccsen nem adtuk olcsón a bőrünket. Azt is tudni kell, hogy a lányok óriási terhelést kaptak, ugyanis többen az egytemi bajnokságban és a B33-as sorozatban is játszottak. Számomra fontos a team munka, a csapat körül dolgozó stáb nagyban megkönnyítette a munkámat. Így köszöntet kell mondanom Szalai Jánosnak, Szabó Lászlónak, Kovács Lillának és Vargyas Ádámnak – és külön dr. Gál László sportköri elnöknek, hogy biztosította számunkra a teljes körű pénzügyi, sportdiplomáciai és jogi feltételeket.

– Augusztus végén kezdjük meg a felkészülést a következő évre – váltott témát Kozma Tamás. – A tervek szerint a csapat gerince együtt marad, és remélem, hogy néhány ügyes kosaras felvételt nyer az egyetemre. Így talán ismét bejuthatnánk a felsőházba. A fiatalok közül Vidóczi Boglárka jelezte, hogy befejezi az élsportot – sajnálom, mert nagyon tehetséges. A felnőtt csapathoz csatlakozik még két-három U19 es játékos a Sportiskolából. A Sportiskola és az egyetem között három éves együttműködési megállapodás van, e megállapodás alapján folytatjuk a munkát – zárta szavait Kozma Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!