Sport

2015.08.18. 19:30

Fábián és Lezsák újabb aranya

Szombathely - Két aranyéremmel és jó pár értékes helyezéssel zárták a Vas megyei veterán atléták a párizsi világbajnokságot.

Horváth Erika

A 13 napos veterán világbajnokságon nyolc Vas megyei atléta indult, a Haladás VSE két kalapácsvetője, Fábián Zoltán és Lezsák Balázs aranyéremmel jött haza.

- Szuper jó verseny volt óriási mezőnyökkel, minden idők legnépesebb veterán világbajnoksága, amelyen 114 országból 8059-en indultak. Remek volt a szervezés is - idézte fel a nagy versenyt Fábián Zoltán, aki az M45-ös korosztályban 63,95 méterrel szerzett aranyérmet a 20 fős mezőnyben.- Felkészülten érkeztem Párizsba, hiszen, ha kisebb sérülésekkel is, de végig tudtam edzeni az évet, és jó pár nem csak szenior versenyen is tudtam indulni. Folyamatosan javultam, és bizakodva vártam a selejtezőt, amit végül nem rendeztek meg. Csak a döntőt, ami így az elviselhetetlen melegben rettenetesen hosszúra sikeredett, fél 11-kor kezdődött, és még egy órakor is tartott. Végig jól ment a dobás, az utolsó kettő 65 méter körüli lett volna, de az egyik szektoron kívülre szállt, a máiknál pedig a bírók szerint ráléptem a kör szegélyére. De így is sima győzelmet arattam, csaknem nyolc méterrel előztem meg a második helyezettet.

A 46 éves Fábián Zoltán ezzel már háromszoros veterán világbajnok, az Eb-ken is három aranyat gyűjött és a masters világjátékokról is van egy aranya. És arra is büszke, hogy még most is ott a magyar élmezőnyben, beverekedte magát a magyar Szuperliga szeptemberi döntőjébe is.

A vasi vb-indulók közül hatan. Balról: Major Ferenc, Varasdy Edit, Márczi Győző, Bodorkós Tamásné, Vörös András és a világbajnok Lezsák Balázs. A képről hiányzik Somogyi Gábor, aki később versenyzett. Fotó: Haladás VSE

Az 50 esztendős Lezsák Balázs nagyon örül a második világbajnoki címének (emellett van még két vb-ezüstje, az Eb-kről is két aranya és két ezüstje, valamint egy világjátékok-győzelme), de az eredmény miatt bosszankodik is. Történt, hogy nyolc nappal az elutazása előtt nagyszerű főpróbát tartott a tapolcai Papp Pál emlékversenyen, 67,17 méterre szállt a kezéből a kalapács (ez a korosztály 6 kilós szerrel dob) ez jobb az Európa-csúcsnál is. Csúcsdöntésre készült a vb-n, de csak 62,11 lett belőle ez is bőven aranyat ért, több mint háromméteres volt az előnye.

- Nagy melegben versenyeztünk Tapolcán, de a szél azért fújt. Talán megfújta az izzadt derekamat. Mindenesetre úgy begyulladt, hogy napokig mozdulni sem tudtam, nemhogy edzeni. Az indulás napjára úgy ahogy rendbejött, de a lábaim elgyengültek. 65 métert így is terveztem, nem lett meg. Persze egy győzelemnél nem kell magyarázkodni. Örültem, hogy nálunk selejtezőt is rendeztek, a két nap alatt volt mód jobban megismerni az ellenfeleket, barátkozni. Óriási hangulata van ezeknek a versenyeknek, mindenkinek ajánlom, aki csak teheti, kapcsolódjon be. A csúcsról nem tettem le, sőt, jövőre a 71,71 méteres világcsúcsot szeretném célba venni.

Ami a többieket illeti: Márczi Győző (M50, Sárvári Kinizsi) a tízpróbázók 41 fős mezőnyében 5647 ponttal 14. lett, akárcsak rúdugrásban, ahol 3,40 métert teljesített. A három gyalogló közül Bodorkós Tamásné (W45, Haladás) szerepelt a legjobban. A 10 km-n 56:51,00 perces egyéni csúccsal nyolcadik lett, a hosszabb, a 20 km-es távon dobogóra készült, de verseny közben térdsérülést szenvedett. Nagy akaraterővel célba ért a hatodik helyen (aztán orvosi ellátásra szorult) a 2:05:11 órás időeredménye így is országos rekord. A vb-re már sérülten, lágyékproblémákkal érkező Major Ferenc (M50) 5 és 10 kilométeren 14. lett előbbin 28:27,0, utóbbin 56:26,0 perces idővel. A 20 km-es távon is elindult, de célba már nem ért kénytelen volt feladni a versenyt. A W40-es korosztályú Varasdy Edit 5 km-en 19. (36:31,86), 10 kilométeren 21. (1:13:16) helyen fejezte be a vb-t. Az M55-ös korcsoportban szereplő magasugró, Vörös András aki vb-ezüsttel már rendelkezik az aranyéremért dolgozott a felkészülés során. Az elutazása előtt azonban vádlisérülést szenvedett, és ez rányomta a bélyegét a versenyzésére is. A 165 centit csak harmadikra sikerült átvinnie, a 170 hajszál híján megvolt, de a harmadik kísérletre már nem tudott nekiindulni a fájdalomtól. Az 1,65 méter a kilencedik helyre volt elég. A vb utolsó vasi szereplője a Synergy Fitness Szentgotthárd 52 éves hosz-szútávfutója, Somogyi Gábor volt, aki félmaratonon indult. Az M50-es korosztályban 89-en(!) álltak rajthoz Somogyi Gábornak sikerült az élbolyban végeznie, 1:19:48 órával a 13. helyen ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!