Sport

2015.09.15. 13:08

A vb-ért is küzdöttek: Csillag Tünde és Dévai Boglárka ob-sikerei

Budapest, Szombathely - Csillag Tünde és Dévai Boglárka öt érmet hozott a felnőtt tornászok országos bajnokságáról, egy-egy aranyat is kiérdemeltek.

Horváth Erika

A budapesti Tornacsarnokban megrendezett I. osztályú ob egyben válogatóverseny is volt az októberi, Glasgow-ban rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A Delfin SI SE két tornásznője igazán kitett magáért; Csillag Tünde megnyerte az egyéni összetett versenyt, talajon ezüst-, felemás korláton pedig bronzérmet szerzett. A 16 éves Dévai Boglárka pedig ugrásban bizonyult a legjobbnak, és korláton is szerzett még egy bronzot. A junioroknál Székely Dóra mellől elfogytak az ellenfelek, egyedül mutatta be gyakorlatait – mind az öt aranyérem az övé lett.

– Nagyon örülök az összetett aranynak, nem számítottam rá. Már kétszer voltam egyéni országos bajnok, utoljára három évvel ezelőtt. Sikerült végig kiegyensúlyozottan, higgadtan versenyeznem. Elégedett vagyok azért is, mert az új korlátgyakorlatomat mindkét napon megcsináltam és talajon is hibátlanul tornásztam. Reális, hogy utóbbin mégis második lettem, mert Böczögő Dorinának anyagerősebb a gyakorlata.

Volt okuk az elégedettségre az országos bajnokságon. Balról: Székely Dóra, Csillag Tünde, Dévai Boglárka. Fotó: Szombathelyi Sportiskola

Rácz Gábor, a szombathelyi lányok egyik edzője (a másik Vizer Erzsébet) is elégedettségének adott hangot. – Tündi hibátlanul, éretten tornászott, az új korlátgyakorlata és ugrása is jól sikerült, előbbi 0,6, utóbbi 0,3 ponttal lett anyagerősebb a réginél. Megmutatta, hogy felnőtt korban, 24 évesen is lehet fejlődni. Dévai Bogi kétszer is megcsinálta versenykörülmények között a Jurcsenko duplacsavaros ugrását, ez olyan erősségű, hogy egy Eb-n a nyolcas döntőre is lehet vele esélye. A gerendán szerzett bronza ráadás, meglepetés. Az ob legszínvonalasabb versenyét a talaj döntője hozta, ilyet még nem láttam a magyar mezőnyben. A békéscsabai Böczögő Dorina és Csillag Tündi is nagyon pontosan tornászott, de Dévai Bogi is megcsinálta a duplaszaltót nyújtott testtel, ami beugrónak számít a nemzetközi porondra.

A szombathelyiek ob-eredményei. Felnőtt. Egyéni összetett: 1. Csillag Tünde 52,70, 5. Dévai Boglárka 50,90. Szerenkénti döntők. Ugrás: 1. Dévai 14,20, 5. Csillag 12,85. Felemás korlát: 3. Csillag 12,55, 6. Dévai 10,70. Gerenda: 3. Dévai 12,10, 6. Csillag 10,80. Talaj: 2. Csillag 14,00, 4. Dévai 12,55. Junior. Egyéni összetett: 1. Székely Dóra 47,50. Ugrás: 1. Székely 12,55. Felemás korlát: 1. Székely 9,60. Gerenda: 1. Székely 11,50. Talaj: 1. Székely 11,95.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány nyilvánosságra hozta a vb-válogató állását: Csillag Tünde áll az első helyen 21 helyezési ponttal, Dévai Boglárka pedig a harmadik 16 ponttal. A skóciai vb-re heten utazhatnak. A második, egyben utolsó válogatóverseny a szeptember 26-27-én, Szombathelyen rendezendő VII. Magyar Grand Prix lesz.

Előbb azonban még egy kihívás vár a Szombathelyi Sportiskola két tornásznőjére: szerdán indulnak Rácz Gábor kíséretében Horvátországba, a hétvégén Eszéken rendezendő világkupára, ahol Csillag Tünde felemás korláton és talajon, Dévai Boglárka pedig ugráson mutathatja meg tudását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!