Sport

2015.12.22. 19:09

Váltás harmadszor - a kalapácsvető Hudi Ákos a Dobó SE-ben

Szombathely - A junior korosztályban vb- és Eb-, az U23-ban Eb-ezüstérmes kalapácsvető Hudi Ákos harmadszor váltott - november óta a Dobó SE-ben készül.

Horváth Erika

Hudi Ákos másodszor tért vissza Szombathelyre - ezúttal azonban a Dobó SE-hez. A most 24 esztendős fiatalember szülővárosában, Veszprémben, a VEDAC-ban 2003-ban kezdte a kalapácsvetést Szabó Ernőnél. Az olimpiai bajnok Kiss Balázs nevelőedzőjeként is ismert szakemberrel való munkakapcsolata azonban csak 2005-ig, annak haláláig tarthatott. A Mozsdényi Józsefnél eltöltött egy év után Zentai Tiborhoz került, vele érte el az első nagy korosztályos sikereit, a 2009-es junior Eb- és a 2010-es junior vb-ezüstöt. A következő évben döntős - nyolcadik - lett az U23-as kontinens-viadalon is. 2011 végén mégis váltott.

- Sajnáltam, hogy úgy alakult; a nagy közös sikerek után megbomlott Zentai Tibor és köztem a mondhatni apa-fia kapcsolat, eljöttem a veszprémi csapatból. A Haladás VSE-ben folytattam, ahol Annus Adrián lett az edzőm. Nagy élmény volt abban a műhelyben dolgozni, amelyhez a diszkoszvető Fazekas Robi és súlylökő Kürthy Lajos is tartozott. Ez nagyon nagy lökést adott. Kicsit több mint két és fél évig voltam a HVSE kötelékében. Mivel Adrián Egyiptomba szerződött, én is ott, vele készültem, csak a nyári versenyszezonra jöttem haza. Az első évben 25 centi híján maradtam le a felnőtt Eb-ről. 2013-ban dobtam a 76,93 méteres egyéni csúcsomat és szereztem az U23-as Eb-ezüstöt. A 2014-es augusztusi Eb előtt azonban Adrián nem tudott hazajönni, az ő edzéstervei alapján, de egyedül kellett edzenem.

Hudi Ákos a nyáron még vendégként versenyzett a Sugár úti dobópályán - most már itt is edz
Fotó: Cseh Gábor

- A következő felkészülést 2014 novemberében Veszprémben kezdtem; első szóra visszafogadtak - mesélt a következő váltásról Ákos. - Nagy elánnal vágtunk a felkészülésbe Zentai Tiborral, az edzéseredmények alapján úgy tűnt, jó lesz az év, de csak 74,53 volt a legjobbam. A vb-re ugyan kijutottam, de nem volt meg a 76 méteres szintem. Az új szabályok alapján 32-esre feltöltötték a mezőnyt, így indulhattam. A szezon végén megbeszéltük, hogy talán mégis más inspirációra van szükségem. Ezer köszönet, amit tett értem, nélküle nem tartanék itt, nem lennének a nagyszerű eredményeim. Szomszédvárbeliként mindig is tetszett, hogy a Dobó SE-sek egyben mozognak, együtt vannak edzéseken és azon kívül is - tért át az újabb váltás lehetőségére Ákos. - Németh Zsolt és Németh László mindig ott van velük és figyelik az edzés menetét. És itt van Pars Krisztián, nagy lehetőség egy olimpiai bajnokot nap mint nap látni, ellesni tőle a technikai dolgokat. Betartottam a játékszabályokat, először Veszprémben jeleztem, hogy náluk szeretném folytatni. Aztán a szakvezetők is megbeszélték, mi legyen.

Hudi Ákos a jövő évre már a Dobó SE-ben kezdte meg a felkészülést.

- Nagyon tetszik itt, olyan, mint amilyet kívülről láttam. Mindenki húzza egymást az edzéseken. Más jellegű az itteni munka, mostanra úgy érzem, felvettem a ritmust. Már tíz kilótól megszabadultam, de még párat le kell adnom. Szeretném a céljaimat elérni. A júliusi Európa-bajnokságon indulhatok, a 73,50-es szintet már teljesítettem. Az olimpia részvételt is kitűztük, minél közelebb akarok dobni a 78 méteres szinthez, hogy bekerüljek a 32 induló közé. Úgy érzem, most minden rendben van körülöttem. A barátnőmmel, Annával költöztünk Szombathelyre, így már a civil életben sem vagyok egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!