Sport

2016.01.19. 17:49

A deficitek ellen - az edzések mellé gyógytorna is dukál

Szombathely - Lengyák György, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferense, a Haladás VSE edzője kezdeményezésére megtették az első lépéseket egy országos gyógytornászhálózat létrehozására.

Horváth Erika

Lengyák György fáradhatatlan - az előrelépés, a jobbítás érdekében minden újításra kész. Sok évtizedes tapasztalatai és a fiatalokkal kapcsolatos kutatások is igazolják, hogy van mit helyrehozni.

- A kényelmes életmód következtében a gyerekek egyre kevesebb időt töltenek szabadban, mozgásos játékkal. Az iskolai testnevelésórák nem tudják pótolni a kisgyermekkor mozgáshiányát - a gyerekek többségénél tapasztalható valamilyen ortopédiai rendellenesség - mondja Lengyák György. - Nem elég erős a törzs- és stabilizáló izomzat, de rengeteg a lábboltozati probléma is. A befelé billenő boka a gyerekek több mint 60 százalékánál tapasztalható. A 9-10 éves kor, amikor elkezdenek atlétizálni, még nem a 24. óra, de ezeket a „deficiteket" idejében meg kell szüntetni, különben nemhogy magas szinten sportoló, de felnőtt korára egészséges ember sem lesz a gyermekeinkből. A sportsérülések 80 százaléka az ízületek, izmok nem megfelelő felkészültsége miatt alakul ki. Ezek főleg az utánpótláskorból a felnőttbe átlépve, a nagyobb terhelések során jelentkeznek. Ezért azt kezdeményeztem, hogy minden olyan egyesület álljon kapcsolatban gyógytornásszal, amelynek van versenyzője a 14-18 éves korosztály Héraklész Bajnoki Programjában. Azonos elvek alapján, központi irányítással helyi gyógytornászok segítségét kell kérni.

A gyógytornász Fodorné Vörös Petra a sportiskola atlétájával, Piri Norberttel dolgozik. Fotó: Lengyák György

A Magyar Atlétikai Szövetségben még nem sikerült megteremteni a teljes anyagi hátteret egy országos gyógytornászhálózat létrehozásához, de a szövetség orvosa mellett már egy vezető gyógytornászt is alkalmaznak. Lengyák György pedig Vas megyében igyekszik bizonyítani ennek a programnak a fontosságát úgy, hogy helyi gyógytornászt foglalkoztatnak. Fodorné Vörös Petra személyében találták meg azt a szakembert, aki a Haladás VSE, valamint a Szombathelyi Sportiskola kiemelkedő eredményeket elérő 25 atlétájának szűrését elvégezte, és akinek szükséges, annak megfelelő gyógytornát írt elő.

- Nagyon hiszek a közös munkánk eredményében - folytatta Lengyák György. - Mi, a két egyesület atlétaedzői azt valljuk, hogy elsősorban egészséges embereket szeretnénk nevelni, akiknek egész életükben igényük lesz a mozgásra. Viszont ha a folyamat közben olyan gyerekekre akadunk, akik tehetségük alapján többre hivatottak, őket szeretnénk olyan szintre eljuttatni, hogy a sporton keresztül bejárják az egész világot, és teljesítményükkel hazánknak dicsőséget szerezzenek.  Ehhez  pedig időben lépni kell. Nagy örömömre más sportágbeliek is fontosnak tartják sportolóik gyógytornáját, a minap Pődör Zoltán, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia értesített, hogy ők is felkértek egy gyógytornászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!