Sport

2016.03.13. 20:04

Pars Krisztián hatodszor az EK-dobogó tetején

Arad - Pars Krisztián hatodszor győzött a (régebben téli) dobó Európa Kupán. Halász Bence egyéni csúcsával megerősítette első helyét az U20-as világranglistán.

Horváth Erika

Harminchét nemzet dobóatlétái találkoztak a romániai Aradon a 16. dobó Európa Kupán. Magyarországot 17-en képviselték, a válogatott mind az öt kalapácsvetője a Dobó SE-sek, Németh Zsolt és Németh László tanítványai közül került ki.

A felnőtt férfiak 21 fős mezőnyében ketten is indultak. Az olimpiai bajnoki és az EK címvédője, Pars Krisztián állandó résztvevőnek számít ezen a téli megmérettetésen, 2004 óta csupán két versenyről hiányzott és ötször ő bizonyult a legjobbnak. És most hatodszor is, bár jócskán elmaradt a téli ob-n dobott 77,38 métertől. Csak az ötödik sorozatban vette át a vezetést. 75,21-dal nyert, csupán négy centivel dobott nagyobbat az így második helyre csúszó fehérorosz Kalamovetsnél (75,17). A nemrégiben bokasérülést szenvedett Hudi Ákosnak nem repült 70 méter fölé a kalapácsa, 69,25-dal az A csoportban 10. lett, ez összessségében a 11. helyet jelenti.

Pars Krisztián óvatosan versenyezve gyűjtötte be hatodik dobó Európa Kupa-győzelmét
Fotó: Szendi Péter

- Az a fránya közelítőm még mindig nem engedi a teljes mozgást, így ma annyit akartam csak, amennyi az ellenfelek elé helyez - nyilatkozta a Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának Pars Krisztián.

Az U23-asoknál a még mindig csak 18 éves Halász Bence már a második sorozatban dobott 70,00 méterével jelezte, hogy nem volt véletlen a téli ob-n elért 70 méteren felüli (70,55) eredmény. A negyedik körben pedig tovább, 71,16-ra javította egyéni csúcsát, amellyel megerősítette első helyét a juniorok (U20) világranglistáján. Bence ezüstérmes lett, csak a 23. évében járó török Özkan Baltaci tudta megelőzni (72,11).

- Örülök, mert tudtam, hogy egyéni csúcsot fogok dobni, ha minden utasítást betartok, amit edzőim, Németh László és Németh Zsolt mondanak. Így is lett - kommentálta remek teljesítményét Halász Bence.

A 18 éves Halász Bence nagyszerű egyéni csúcsot ért el a felnőtt szerrel, a 71,16 méterrel vezeti is az U20-asok világranglistáját
Fotó: Szendi Péter

A női kalapácsvetőknek két versenyt rendeztek, a 17 fős mezőnyt két csoportra osztották. A B-ben kapott helyet Gergelics Cintia, aki valamelyest elmaradt a téli országos bajnokságon dobott 65 méter közeli eredménytől, a 64,24 méterrel második lett a csoportban. Csupán 20 centivel dobott kisebbet, mint a korábban korosztályos világversenyeket sorát nyerő, 2011-ben felnőtt vb-hatodik román Bianca Perie. Az összes eredményt figyelembe véve ez 12. volt a sorban.

Az U23-as hölgyeknél az olimpiai részvételre pályázó 19 éves Gyurátz Réka sem tudott most a 70 méter közelében dobni, de a 67,34 méter ezüstérmet ért a fehérorosz Hanna Malisik (68,76) mögött. Érdekesség: a 67,34 a hetedik helyet jelentette volna a felnőttek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!