Sport

2016.03.03. 19:45

Verseny(engedély) nélkül - a pert nyerő Fazekas Róbert várakozik, a MASZ kivár

Szombathely - A bíróságon pert nyert a diszkoszvető Fazekas Róbert a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) szemben, hatéves eltiltását háromra csökkentették. Ennek értelmében már versenyezhetne - , de a MASZ-tól még nem kapott versenyengedélyt.

Horváth Erika

Az elmúlt szombaton a Sugár úti Atlétikai Centrumban megrendezett téli dobó országos bajnokságon nézőként szemlélte a diszkoszvetőversenyt Fazekas Róbert. Mivel 2015 őszén jogerősen megnyerte a Magyar Atlétikai Szövetség ellen indított perét, akár dobókörbe is állhatott volna, hiszen edzőjével, Vida Józseffel dolgoznak, készülnek - arra, hogy lehetőség szerint 41 évesen ott lehessen a riói olimpián. Ehhez versenyen kellene 65 méteres szintet teljesítenie. De egyelőre a MASZ nem ad neki versenyengedélyt.

Fazekas Róbert 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes lett. A 2004-es athéni olimpia diszkoszvető döntőjében a legjobbnak bizonyult, de doppingvétség miatt - a versenyt követő vizsgálaton nem szolgáltatott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét - megfosztották aranyérmétől, és két évre eltiltották. Talpra állt, visszatért, a 2008-as pekingi játékokon nyolcadik helyet, 2010-ben  az Eb-n bronzérmet szerzett. Kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiára is, de miután júliusban kiderült, hogy egy versenyen kívüli ellenőrzés során a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki, a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte be a játékokra. Első fokon nyolc évre tiltották el, de másodfokon, miután a doppingbizottság megállapította, hogy nem szándékosan doppingolt - a sportoló bizonyítani tudta, hogy a szer egy olyan táplálékkiegészítőből származott, amelyen nem volt feltüntetve a tiltott anyag - büntetését a zéró toleranciára hivatkozva el nem törölte, de hat évre mérsékelte. Fazekas tovább kereste igazát a MASZ ellenében. Polgári bírósághoz fordult. 2012-től egészen 2015 őszéig tartott a jogi procedúra. A másodfokú, jogerős ítélet szerint a gondatlanság teljes hiányát nem tudta bizonyítani, azaz részben felelős azért, hogy doppingszer került a szervezetébe, de az eltiltását három évre mérsékelték. A hároméves penzum 2015 júliusában lejárt.

Az azóta történteket levelezésekből, dokumentumokból, illetve Fazekas Róbert jogi képviselője, dr. Czeglédy Csaba segítségével az origo.hu tárta fel. Dióhéjban: a bírósági döntés után a Haladás VSE megkérte a MASZ-tól Fazekas versenyengedélyét. Miután hiába várták, Horváth Norbert ügyvezető elnök február 2-án érdeklődött róla. Gyulai Miklós, a MASZ elnöke válaszában jelezte: felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, egyúttal kérték a jogerős ítélet felfüggesztését. A MASZ elnökségének határozata szerint a Kúria döntéséig, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) álláspontjának megérkeztéig nem adja ki a versenyengedélyt. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) dr. Czeglédy Csaba kérdésére azt válaszolta, hogy Fazekas hatéves eltiltása változatlanul érvényben van, ezért a MASZ nem állíthat ki versenyengedélyt.

Gyulai Márton, a MASZ főtitkára szerint „tökéletes a joghézag" a magyar jog és szövetségük felettes nemzetközi szervezetei között.

- Senkinek sem jó a mostani helyzet, sem a versenyzőnek, sem a szövetségnek, sem az IAAF-nek, sem a WADA-nak - nyilatkozott Gyulai Márton. - A MASZ a két nemzetközi szervezet hivatalos álláspontja szerint jár majd el.

Fazekas Róbert pedig - persze azért egyre türelmetlenebbül - vár és reménykedik. Hogy miért nem adja fel?

- A 2012-es eltiltás után két évig nem vettem a kezembe diszkoszt, persze közben jogi úton kerestem az igazamat. 2014-ben viszont csak úgy kíváncsiságból megtettem, és majdnem 60 métert dobtam. Bíztam abban, hogy igazat adnak nekem, és úgy éreztem, hogy érdemes készülnöm, lehet esélyem a 65 méteres szint teljesítésére, a riói olimpiára - mondta a diszkoszvető. - Csakhogy ennek július 11-e a határideje. Versenyeznem kellene, hogy sikerüljön. Megmondom őszintén, borzasztóan nehéz most mentálisan kitartanom. Szinte mindennap újra kell kezdenem, motivációt szerezni, célt magam elé tűzni. De még reménykedem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!