Sport

2016.03.03. 19:45

Verseny(engedély) nélkül - a pert nyerő Fazekas Róbert várakozik, a MASZ kivár

Szombathely - A bíróságon pert nyert a diszkoszvető Fazekas Róbert a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) szemben, hatéves eltiltását háromra csökkentették. Ennek értelmében már versenyezhetne - , de a MASZ-tól még nem kapott versenyengedélyt.

Horváth Erika

Az elmúlt szombaton a Sugár úti Atlétikai Centrumban megrendezett téli dobó országos bajnokságon nézőként szemlélte a diszkoszvetőversenyt Fazekas Róbert. Mivel 2015 őszén jogerősen megnyerte a Magyar Atlétikai Szövetség ellen indított perét, akár dobókörbe is állhatott volna, hiszen edzőjével, Vida Józseffel dolgoznak, készülnek - arra, hogy lehetőség szerint 41 évesen ott lehessen a riói olimpián. Ehhez versenyen kellene 65 méteres szintet teljesítenie. De egyelőre a MASZ nem ad neki versenyengedélyt.

Fazekas Róbert 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes lett. A 2004-es athéni olimpia diszkoszvető döntőjében a legjobbnak bizonyult, de doppingvétség miatt - a versenyt követő vizsgálaton nem szolgáltatott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét - megfosztották aranyérmétől, és két évre eltiltották. Talpra állt, visszatért, a 2008-as pekingi játékokon nyolcadik helyet, 2010-ben  az Eb-n bronzérmet szerzett. Kvalifikálta magát a 2012-es londoni olimpiára is, de miután júliusban kiderült, hogy egy versenyen kívüli ellenőrzés során a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki, a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte be a játékokra. Első fokon nyolc évre tiltották el, de másodfokon, miután a doppingbizottság megállapította, hogy nem szándékosan doppingolt - a sportoló bizonyítani tudta, hogy a szer egy olyan táplálékkiegészítőből származott, amelyen nem volt feltüntetve a tiltott anyag - büntetését a zéró toleranciára hivatkozva el nem törölte, de hat évre mérsékelte. Fazekas tovább kereste igazát a MASZ ellenében. Polgári bírósághoz fordult. 2012-től egészen 2015 őszéig tartott a jogi procedúra. A másodfokú, jogerős ítélet szerint a gondatlanság teljes hiányát nem tudta bizonyítani, azaz részben felelős azért, hogy doppingszer került a szervezetébe, de az eltiltását három évre mérsékelték. A hároméves penzum 2015 júliusában lejárt.

Az azóta történteket levelezésekből, dokumentumokból, illetve Fazekas Róbert jogi képviselője, dr. Czeglédy Csaba segítségével az origo.hu tárta fel. Dióhéjban: a bírósági döntés után a Haladás VSE megkérte a MASZ-tól Fazekas versenyengedélyét. Miután hiába várták, Horváth Norbert ügyvezető elnök február 2-án érdeklődött róla. Gyulai Miklós, a MASZ elnöke válaszában jelezte: felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, egyúttal kérték a jogerős ítélet felfüggesztését. A MASZ elnökségének határozata szerint a Kúria döntéséig, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) álláspontjának megérkeztéig nem adja ki a versenyengedélyt. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) dr. Czeglédy Csaba kérdésére azt válaszolta, hogy Fazekas hatéves eltiltása változatlanul érvényben van, ezért a MASZ nem állíthat ki versenyengedélyt.

Gyulai Márton, a MASZ főtitkára szerint „tökéletes a joghézag" a magyar jog és szövetségük felettes nemzetközi szervezetei között.

- Senkinek sem jó a mostani helyzet, sem a versenyzőnek, sem a szövetségnek, sem az IAAF-nek, sem a WADA-nak - nyilatkozott Gyulai Márton. - A MASZ a két nemzetközi szervezet hivatalos álláspontja szerint jár majd el.

Fazekas Róbert pedig - persze azért egyre türelmetlenebbül - vár és reménykedik. Hogy miért nem adja fel?

- A 2012-es eltiltás után két évig nem vettem a kezembe diszkoszt, persze közben jogi úton kerestem az igazamat. 2014-ben viszont csak úgy kíváncsiságból megtettem, és majdnem 60 métert dobtam. Bíztam abban, hogy igazat adnak nekem, és úgy éreztem, hogy érdemes készülnöm, lehet esélyem a 65 méteres szint teljesítésére, a riói olimpiára - mondta a diszkoszvető. - Csakhogy ennek július 11-e a határideje. Versenyeznem kellene, hogy sikerüljön. Megmondom őszintén, borzasztóan nehéz most mentálisan kitartanom. Szinte mindennap újra kell kezdenem, motivációt szerezni, célt magam elé tűzni. De még reménykedem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!