Sport

2016.03.10. 18:59

Zrínyi-ezüst a játékos sportverseny fináléjában

Mezőtúr - Az előző két tanévi bronz után még előbbre lépett, ezüstérmet szerzett a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola csapata a játékos sportverseny diákolimpia országos döntőjében.

Horváth Erika

Az alsótagozatosok számára kiírt 2015/2016. tanévi játékos sportverseny diákolimpia mezőtúri országos döntőjében nyolc csapat szerepelhetett. Volt Vas megyei résztvevő is, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola együttese, amely „kerülő úton" jutott a fináléba. A megyei döntő megnyerése után az elődöntőben a zrínyisek öt ponttal lemaradva „csak" másodikak lettek a nagykanizsai Kőrösi Csoma-Péterfy mögött, de a második hellyel még kvalifikálták magukat az ötcsapatos pótselejtezőre, ahonnan még a két legjobb bejuthatott az országosra. Gubián Tamás és Vadász Gábor tanítványai nem bíztak semmit a szerencsére, első helyen továbbléptek.

Az ezüstérmes csapat. Elöl (balról): Bozsodi Eszter, Borhy Sára, Németh Bence, Horváth Luca, Fekete Iván, Horváth Roland. Középső sor: Juhász Luca, Marton Jázmin, Nagy Johanna, Körmendy Zétény, Fábián Zénó, Durázi Levente. Mögöttük: Stifter Patrik, Verasztó Milán, Likerecz Botond, Németh Júlia, Németh Anna, Török Fanni. Felkészítő testnevelők : Gubián Tamás, Vadász Gábor

A mezőtúri versenyen - a szakemberek szerint a területi időeredmények alapján - az elmúlt évtized legerősebb nyolcasa jött össze - a szabályoknak megfelelően az előre megadott gyűjteményből a helyszínen kisorsolt tíz feladatban mérték össze tudásukat, felkészültségüket. Kiélezett versenyt is vívtak, kivéve a budapesti Újlak utcai iskola csapatát, amely kiemelkedett a mezőnyből. A Zrínyi az első három feladat után még az ötödik helyen állt, a labdás ügyességi váltóban begyűjtött második hellyel azonban összesítésben is a második helyre ugrott. Innen már csak egy feladat után rontott (egyet) a pozícióján, aztán rögvest rendezte is a sorokat, és magabiztosan, fokozatosan növelve előnyét szerezte meg az ezüstérmet a fővárosiak mögött, visszavágva a kanizsaiaknak.

A két sikerkovács, balról Vadász Gábor, jobbról Gubián Tamás

- Szerencsésen alakult számunkra a sorsolás, feküdtek nekünk ezek a feladatok, ki tudtuk használni a csapat gyorsaságát - kezdte az értékelést Vadász Gábor, a zrínyisek egyik felkészítő testnevelője. - A fővárosiak kiemelkedtek; összehasonlításképpen: ők évfolyamonként 150 gyerekből válogathatnak, mi 28-ból. A többi csapat nagyon szoros csatát vívott, több feladatban is holtverseny alakult ki. Egy-egy nagyobb hiba után két-három pozíciót is lehetett rontani. Mi egy kicsit álmosan kezdtünk, de a harmadik feladat után összekapták magukat a gyerekek, és sorozatban harmadszor is sikerült érmet szereznünk a minket elkísérő több mint harmincfős szurkolótáborunk előtt. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, amelybe még a pótselejtező is jól illeszkedett, segített a rutinszerzésben. Mindannyian, gyerekek, szülők, a kollégák és mi is mindent megtettünk a sikerért - meg is lett az eredménye. Amúgy az elmúlt évek legjobban lebonyolított rendezvényén  vehettünk részt, a szállástól az étkezésen át és persze a verseny is az elsőtől az utolsó percig kifogástalan volt.

A végeredmény. Fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

Végeredmény: 1. Újlak utcai, Budapest 71 pont, 2. Zrínyi, Szombathely 57, 3. Kőrösi Csoma-Péterfy, Nagykanizsa 50, 4. Gyula 45, 5. Eger 44, 6. Agárd 36, 7. Törökbálint 35, 8. Jászberény 22.

Az M4 Sport televíziós csatorna vasárnap 10.15-től összefoglalót sugároz a játékos sportverseny országos döntőjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!