Sport

2016.06.16. 18:55

Németh Pálra emlékeztek

Szombathely - A hagyományos programok mellett a nyolcadik Németh Pál-emléknapnak is volt egy különlegessége: középiskolai kollégiumot neveztek el a világhírű mesteredzőről.

Horvát Erika

Bár már hét év telt el azóta, hogy váratlanul elvesztettük Németh Pál mesteredzőt, a számos nemzetközi szintű versenyzőt is nevelő dobópápát , Szombathely díszpolgárát, emléke elevenen él azokban, akiknek személyes élményei vannak róla. De azok előtt sem ismeretlen, akik nem találkoz(hat)tak vele. Nevét viseli a szombathelyi dobóakadémia, díjakat neveztek el róla, sőt, már utca is viseli nevét a városban. Most pedig a Magyar utcai középiskolai kollégium névadási ünnepségére gyűltünk össze.

Németh Pál olyan ember volt, aki sikeres életének lezárása után is hatni tud - fogalmazta meg ünnepi beszédében dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnk. - Keveseknek adatik meg, hogy világnagyságok sorát nevelje ki. De ő tudott valamit; a munka, az alázat eredményeként a versenyzői ki tudták hozni magukból a maximumot. Akkor nevezünk el egy intézményt valakiről, ha példaképként lehet állítani. Egri Csillától, az intézmény igazgatójától megtudhattuk, hogy a 2007 és 2015 között 16-18 iskola diákjának otthont adó, saját név nélkül működő kollégium a tankerülettől engedélyt kapott a névválasztásra. Tizenkét név került a kalapba - olyanoké, akiket példaképek lehetnek, kötődnek Vas megyéhez, Szombathelyhez, akik több területen is tehetségesek voltak és maguk is tehetségeket gondoztak, neveltek. A nevelőtestületnek és a diákoknak egybecsengett az álláspontja: Németh Pálról nevezzék el a kollégiumot. Elkészült az ezt dokumentáló tábla is - amit a családtagok, a mesteredző özvegye, Mariann néni és két, az edzői munkáját folytató fia, Németh László és Zsolt leplezett le.

A Németh Pál által létrehozott klub, a Dobó SE, valamint a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület - amelynek szintén alapító tagja volt - a mesteredző június 20-ai születésnapja körüli időpontban szervezi meg az emléknapot (idén lenne 79 éves). Mindig vannak hagyományosan visszatérő programok is. Idén sem maradhatott el az Arena Savaria aulájában lévő emlékfal előtti megemlékezés és koszorúzás sem. Dr. Puskás Tivadar polgármester - mint személyes jóbarát is - megosztott a hallgatósággal egy olyan gondolatot, amellyel Németh Pál is messzemenően egyetértett, és ami áthatotta egész életét és nevelőmunkáját. Jól dolgozni nem sokkal több energiába kerül, mint rosszul. Miért ne dolgozzunk jól?

A Németh Pál-emléknapok speciális versenye a páros kalapácsvető gála. Németh László és Németh Zsolt nyolc olyan vegyespárost állított össze, amely jó eséllyel nagyon szoros versenyt vívhat. A párokat alkotó kalapácsvetők idei legjobb eredményének összege közel hasonló, most átlagosan 129 méter volt. Az ettől való eltérést (-3-+5 m) a végső sorrend kialakításánál kompenzálták. Az egyébként nagyon jól sikerült napon csak az eredmények nem adtak okot az elégedettségre, csaknem minden versenyző tompán, legjobbjától jócskán elmaradva dobott. Egyetlen egyéni csúcs született Horváth Bálint (65,62 - 7,26 kg) révén. Páros társával, a szlovák Nikola Lomnickával (64,79 - 4 kg) meg is nyerték a versenyt. A második helyen Varga Donát (70,67 - 5 kg) és Németh Zsanett (60,16 - 3 kg), a harmadikon Doma Benedek (61,24 - 4 kg) és Gyurátz Réka (66,78 - 4 kg) zárt.

A további sorrend: 4. Hilmar Örn Jónsson (izlandi, 67,32 - 7,26 kg), Szabó Anett (52,10 - 3 kg), 5. Hudi Ákos (69,32 - 7,26 kg), Völgyi Helga (52,21 - 4 kg), 6. Antal Ármin (59,40 - 5 kg), Gergelics Cintia (63,97 4 kg), 7. Rába Dániel (72,54 - 6 kg), Varga Barbara (49,76 - 4 kg), 8. Halász Bence (79,03 - 6 kg), Giczi Eszter (46,28 - 3 kg).

A Németh Pál emlékének és a dobóatlétikának szentelt családias délutánt a hagyományoknak megfelelően Horváth Vilmos, a Dobó SE és a Halmay egyesület elnökének - ezúttal a művészlelkekről szóló olimpiatörténeti előadása tette kerekké. Nem volt véletlen a témaválasztás; tudvalévő, hogy Németh Pál kitűnő festő, akvarellista is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!