Sport

2016.06.09. 12:14

Szexi ruhák, flitterek, és iszonyú lelkierő - mutatjuk a Vasba érkező legprofibb táncosokat

Szombathely – Csupa csillogás és szexi ruhák, intenzív mozgás – ezt látja a külső szemlélő a Savaria Nemzetközi Táncversenyen. A háttér azonban ennél sokkal több: fizikailag és mentálisan is iszonyatos teher alatt vannak a világ legjobb táncosai, akik a megyeszékhelyen mérik össze tudásukat a hétvégén.

Simán Klára

A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégebbi, legnevezetesebb rendezvénysorozata.

Az 51. Savaria Nemzetközi Táncverseny WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokságon óriási fizikális és mentális terhelésnek lesznek kitéve a résztvevők. A versenyzők rendkívül intenzív módon használják testük minden egyes részét, a zene legplasztikusabb kifejezésére. A résztvevő párosok a standard táncokról latin táncokra, és latinról standard-re váltanak nagyon rövid időn belül - ez nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a férfiak a szmokingot ingre és nadrágra váltják, a nők pedig az estélyit szexi latin ruhákra cserélik. Óriási kihívást jelent, hogy a két teljesen különböző karakterű táncban - a melodikus standard és a multi-ritmusú latin - érvényesüljön az együttműködés a két fél között és a táncosok egyénileg is alkalmazkodjanak az egyes ritmusokhoz. Ezen kihívásoknak csak a legmagasabban képzett versenyzők tudnak megfelelni. A verseny emiatt fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterhelő.

Nagyon fiatalok a versenyzők: az idei WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokságon az 1998/1999 vagy 2000-ben született korosztály táncol. Valamennyi ország a legjobb párosát delegálja az Európa Bajnokságra. 27 ország 27 párosát nevezték be az Eb-re. Az Európa Bajnoki cím elnyerésének latolgatásakor az orosz, a román, a lengyel illetve az olasz párosok kerülnek legtöbbször szóba, mert ezen nemzeteknél az ifjúsági korosztály (17-18 évesek) különösen eredményes versenytánc terén.

Kik vesznek részt rajta?

A szombathelyi Európa-bajnokságon, mi magyarok természetesen a Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka hazai párosnak szurkolunk, akik Szentesről érkeznek. A magyar páros edzői maguk is táncoltak korábban a Savaria Táncversenyen. Asis Khadjeh Nouri – aki egyben a Magyar Táncsport Szövetség delegációjának tagja is - 1990-ben testvérével itt nyerte el bajnoki címet tíztánc kategóriában (német színekben). Ifjabb edzőjük, László Csaba is állt már a Savaria Táncverseny dobogóján. További érdekesség, hogy a dán (Kristina Stokkebroe) és az orosz (Alexey Silde) párossal érkező edzők szintén korábbi Savaria győztesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!