Sport

2016.11.01. 14:31

Elkezdte az NB I-es sakkbajnokságot a HVSE

Szombathely - Az NB I-es sakkbajnokság nyitó fordulójában döntetlent ért el a Haladás VSE-Infraplan csapata.

Vas Népe

Haladás VSE-Infraplan-Aquaréna Kőbánya SC 6-6

Szombathely, NB I-es sakkmérkőzés.

A bajnoki nyitány előtt bizakodott a szombathelyi csapat a minimális arányú győzelemben, ám a mérkőzésre az ellenfél a legerősebb összeállításában ült asztalhoz, így egyenlő erők küzdelme alakult ki a táblák mellett.

Csonka Attila

A találkozó három gyors döntetlennel indult, Kiss Attila sötéttel magabiztosan hozta a fél pontot (1/2-1/2), míg Németh Miklós a szombathelyi Szabó Bence ellen végzett lépésismétléses döntetlenre (1/2-1/2). A Polak Tomas - Nagy Gábor parti kölcsönös cserék után szintén döntetlenül végződött (1/2-1/2). Ezt követően a 10-es táblán Csonka Attila a női olimpiai csapattal edző Marjanovics Annamária ellen tartotta az állást (1/2-1/2), míg Némethné Lakos Nikoletta az ifjú tehetség Farkas Richárddal osztozott meg a ponton (1/2-1/2).

Ukrán olimpiai bronzérmes a vendég csapatnál!

A második táblán Babula ellenfele minőséget áldozott a parti korai szakaszában; a kapott ellenjáték és gyalog elegendő volt számára a döntetlenhez (1/2-1/2). Eközben a szombathelyiek harmadik táblása, Jankovic ismét szép játékkal rukkolt elő és magabiztosan győzte le riválisát, így a vasi csapat megszerezte a vezetést (1-0). Ám ekkor már látszott, hogy még baj is lehet, mert két táblán is álláshátrányba került a Haladás. Az utolsó táblán, az ifjú titánok harcában Czupor Attila minőséget áldozott az ellenjáték érdekében, de eltévedt a változatok számítása közben, így ellenfele le tudott bonyolítani egy előnyösebb végjátékot, amit nyerésig fokozott (0-1). Petényi Tamás az elmúlt hat szezonban nem vesztett partit, sajnos most ez a sorozat megszakadt. Kecsegtető volt az állása, ám ellenfele időzavarát nem tudta kihasználni. A végén két király lépés közül sajnos a rosszabbikat választotta, ezzel vereséget szenvedett (0-1).

Ruck Róbert
Fotó: Unger Tamás

Az első táblán biztató álláshoz jutott a szombathelyi alakulat, hiszen az ellenfél bástya hátrányba került, ám vészesen fenyegetett az örökös sakk, amit Hracek nagymester nem tudott kivédeni (1/2-1/2). A Kőbánya ekkor 5,5-4,5 arányban vezetett, de még két parti folyt. Kovács Gábor egyenlő állását már többen döntetlenre adták volna, de a szombathelyi versenyző fárasztotta ellenfelét, és ez az ötödik órában meghozta gyümölcsét. Riválisa elnézett egy lépést, így egyenlített a Haladás (1-0). Az utolsó partiban Ruck Róbert minimális pozíció előnyét próbálta érvényesíteni, ám öt és fél órás küzdelemben az ellenfele nem hibázott (1/2-1/2). A bajnokságot így 6-6-os döntetlennel kezdte a Haladás VSE együttese. Győzött: Jankovic, dr. Kovács. Remizett: Hracek, Babula, Ruck R., Polak, Németh M., Kiss A., Csonka, Lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!