Sport

2017.01.11. 19:16

Újabb körmendi csoda a FIBA kupában, már nem veretlen a Nanterre

Tovább szárnyalt az Egis Körmend ezen az estén, még a francia élcsapat sem állhatta az extázisban játszó piros-feketék útját. Elképesztően jó játékkal gyakorlatilag oktatta nagynevű ellenfelét a vasi gárda, amelyet fantasztikus ünneplésben részesítettek a szurkolók.

Németh Zsolt

 

Körmend, FIBA Európa Kupa mérkőzés, 1926 néző V: Milicevic (bosnyák), Kukelcik (szlovák), Matejek (cseh)

KÖRMEND: PETTY 19/6, SMITH 17/6, Ferencz 8/3, ALLEN 27/15, Horti -

Csere: Csorvási 6, Gibbs 12, Loveridge 2, Németh Á.-

Vezetőedző: Gasper Potocsnik

NANTERRE: Warren 7/3, SCHAFFARTZIK 22/18, Riley -, Morency 4, LESSORT 15

Csere: Conklin 10, Butterfield 5/3 Invernizzi ,9/9 Zanna 2

Vezetőedző: Pascal Donnadieu

Az eredmény alakulása. 4. p.: 8-6. 9. p.: 22-12. 14. p.: 36-21. 18. p.: 45-30. 24. p.: 55-41. 27. p.: 66-43. 33. p.: 73-50. 39. p.: 87-72.

Csoport rangadóra készültek a csapatok Körmenden, hiszen egy tíz pontnál nagyobb arányú hazai győzelem esetén az Egis Körmend ugorhatott a tabella élére, ráadásul közel is kerülhetett az újabb továbbjutáshoz. De a franciák az előző kilenc mérkőzésükön még nem kaptak ki a FIBA kupában.

Allen kettesével kezdett a Körmend, Shaffartzik viszont két triplával köszönt be. Smith és Ferencz sem maradt adós a hármassal. Aztán a negyed közepén kilenccel ment el az MTE, tombolt a publikum, ahogy Allen triplája után is, 20-10-nél. Allen és Ferencz második hármasát követően átlépte a különbség a tíz pontot, nem volt nyugodt az időkérés a vendégpadon. De kitartott a hazai lendület. Jól zárt a körmendi védelem, 16 pontra nőtt a fór.

15 perc után nyolc triplánál tartott a remeklő MTE. Amikor elkezdte a faultokat is gyűjteni a Körmend, Gasper Potocsnik gyűjtötte maga köré az övéit. Petty faulttal együtt dobot kosárral hűtötte a vendégek reményeit, maradt tíz fölött a különbség. Egészen a félidő utolsó percéig, amikor egy 7-0-ás vendégroham és Lessort zsákolása után ismét hazai időkérés következett. A nagyszünetben kilenc ponttal vezetett az Egis Körmend. A Nanterre is tudta fokozni teljesítményét védekezésben, fokozatosan zárkóztak a franciák. Allen negyedik triplája nagyon jókor jött. Petty betörését pedig már újabb francia időkérés követte 53-41-nél. Ha eddig nem, hát ekkor felrobbant a csarnok, mindenki felállva szurkolt. Smith hatalmas zsákolással köszönte meg ezt. Elképesztő hangulatban huszonhárom pontra hízott a sziporkázó Egis Körmend előnye a francia élcsapat ellen. 66-43 után megint időkéréssel próbálkozott Donnadieu mester. Újra keményítettek a vendégek, de állta a sarat az MTE, amely 19 pontos előnyben várta az utolsó tíz percet. Petty triplát vágott majd egykezes zsákolásra adta fel a labdát, Smith húzta be, a közönség kéjes sikítása közepette. Aztán Schaffartzik vágta be negyedik hármasát, Potocsnik edző kért időt, mert néha túlpörgött a csapata a még agresszívebbé vált vendégvédekezés okán. Petty itta meg ennek a levét, aki hátulról kapott egy rúgást a vádlijára, le is kellett cserélni és előtte Smith is ápolást kért a könyökére. Egy perccel később Petty visszaállt, Schaffartzik viszont a hatodik hármasát süllyesztette el, 15 pontra csökkent az előny. Aztán még tovább, egyre fokozódott a feszültség, a Nanterre tízen belülre hajtott. De nem tudott odaérni, mert ismét tudott újítani a Körmend, amely fantasztikus sikert aratott és az N csoport élére állt a FIBA Európa Kupában.

Mestermérleg:

Gasper Potocsnik: – Gratulálok a játrékosaimnak, nagy energiával, jó hozzáállással, csapatként küzdöttek ma, ami egy ilyen erős gárda ellen nélkülözhetetlen a sikerhez. Végig jól védekeztünk, bár voltak néha hibáink, de ez is kellett, mint ahogy a fantasztikus szurkolótáborunk támogatása is. Nélkülük nem ugyanezt a gárdát láthattuk volna.

Pascal Donnadieu: – Teljesen megérdemelt a Körmend sikere, gratulálok nekik. Sokkal több energiával léptek a pályára mint mi, nagy volt ma a különbség a két csapat között. Megpróbáltunk visszajönni a mérkőzésbe, de ez nem sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!