Sport

2017.02.02. 13:56

Lassan rendezi sorait a HVSE utánpótlás szakága

Szombathely - Tavaly nyár végén alakult át, újult meg a Haladás VSE labdarúgó-utánpótlásképzése. Az elmúlt fél év tapasztalatairól, eredményeiről érdeklődtünk.

Tóth Gábor

Tavaly augusztusban egyesült a futsal és az utánpótlásfutball a Haladás VSE berkein belül. Az addigi szakosztályvezető, Artner Tamás helyét Somfalvi Csaba vette át, a szakmai vezető pedig Bánfalvi Attila lett.

- Július közepén csatlakoztam ismét a Haladás VSE labdarúgó-szakosztályához - jelezte Bánfalvi Attila, a szakmai munka irányítója. - Az első napokban gyorsan felmértük a szakosztály helyzetét. Két korosztályunk is elég rosszul nézett ki létszámilag, külső segítséggel ezt a problémát megoldottuk. Az edzői garnitúránk is erősen hiányos volt, ezért új trénereket kellett bevonni a rendszerbe - és akadt olyan is, akitől mi búcsúztunk el. Ezután kidolgoztam egy féléves szakmai tervet. A szakosztály átvételkor nem kaptam semmilyen programot a lekötött edzőmérkőzésekről, tornákról, ezért gyorsan keresnünk kellett edzőpartnereket. A nehézkes indulás, a sok probléma ellenére csapataink őszi teljesítménye jónak értékelhető. A harmadosztályban az U17-es gárdánk például vezeti a bajnokságot. A kisebb korosztályaink voltak a legjobb állapotban mind létszámilag, mind minőségben. Itt Simon Attilát bíztuk meg a szekció vezetésével. Az első félév a megfigyelés időszaka volt. Ennek megfelelően a tapasztalatokat leszűrve már most télen változtatunk néhány dolgon. A folytatásban például edzői stábokat alakítunk ki: a három edzőt magába foglaló stábok két csapattal dolgoznak majd. Továbbá az edzőink felé sokkal több elvárásunk van, mint a korábbi vezetésnek. Például még mindig nagyon sokat kell előre lépnünk dokumentációban, vagyis rendszeresen vezetett edzéslátogatottsági táblázatot, edzésnaplót, illetve különféle szakmai jelentéseket várunk a trénereinktől. Egyébként a télen tovább bővítjük az edzői létszámunkat - ügyelünk arra, hogy minőségi szakembereket szerződtessünk. Fontos szempont fiatal korban, hogy a gyerekek minél több játéklehetőséget kapjanak, ezért a Bozsik-rendezvények mellett, folyamatosan kutatjuk a tornákat itthon és külföldön is. A távolabbi célunk az, hogy minél több általunk képzett kissrác lépjen majd pályára NB I-es mérkőzésen a most épülő stadionban - zárta szavait Bánfalvi Attila.

Somfalvi Csaba (balról) utánpótlás szakágvezető, és Bánfalvi Attila szakmai vezető - nagy munkában Fotó: Szendi Péter

- Az utolsó pillanatban történt a váltás, egy régen szebb napokat látott utánpótlást hagytak ránk - fogalmazott Somfalvi Csaba szakosztályvezető. - A legfontosabb, legégetőbb problémákat rohamléptekben, két hét alatt orvosoltuk - már az is komoly eredmény, hogy indulni tudtunk a bajnokságban. Óriási segítséget kaptunk az Illés Akadémiától a Lurkó UFC-től és a BRUFK vezetésétől. Nagyon sok beszállító felé volt tartozása a szakosztálynak, ezek rendezése is a mi nyakunkba szakadt. Azt tapasztaltuk, hogy sok helyen eleve fenntartásokkal, óvatosan fogadtak minket - az előző vezetés ugyanis nem törekedett mindig a kompromisszumra. Nálunk ez másként működik. Szombathely kis város, meggyőződésem, hogy csak összefogással lehet hosszú távon eredményesen dolgozni. Óriási problémával szembesültünk akkor is, amikor kiderült, hogy nincsenek tisztességesen felszerelve, kiszolgálva a játékosaink - pedig a TAO-rendszer miatt erre bőven volt lehetőség. Ezen gyorsan változtattunk. Minden játékost felöltöztettünk edző- és gála-szerelésbe, a csapataink egységes mérkőzés-felszerelést kaptak, bővítettük a sporteszközeinket. A mérkőzésekre, tornákra buszt és étkezést biztosítunk. Megújult a honlapunk, léptünk előre kommunikációban, napi kapcsolatot tartunk a gyerekekkel, a szülőkkel, a partnereinkkel. Jelen pillanatban nagy gondot okoz az edzéshelyszínek kiválasztása. A nyári, őszi időszakban kezdetben csak két nagypályán tudtunk dolgozni, a kisebbek a Kenderesi utcában, a nagyobbak a Városligeti pályán tréningeztek. Később szerencsére használhattuk az akadémia létesítményeit is. De az U17 és az U19 például így is Bükön edz.

Az előttünk álló fél év, ahogy a szülői értekezleteken is elmondtuk, rendkívül nehéz lesz. A teremedzéseink ugyanis több helyszínen zajlanak - ami komoly kiadást jelent anyagiakban, és nagy munkát szervezésben. Szombathelyen a Kanizsai gimnázium és a POTE termében dolgozunk, vidéken pedig Söptén és Gyöngyösfalun. De szerencsére csak átmeneti időszakról van szó. Sikeres TAO-pályázatunknak köszönhetően, tavasszal két új pálya épül a Kenderesi úton. Amelyeket reményeink szerint mielőbb birtokba is vehetünk. Ha készen lesz a stadion, elkészülnek a pályáink, akkor viszont már igazán ideális körülmények között dolgozhatunk. A Haladás utánpótlása visszakerül oda, ahova mindig is tartozott, a Rohonci útra. A HVSE legnagyobb létszámmal bíró, közel 300 ifjú labdarúgót felvonultató szakosztálya egy teljesen különálló, csak az utánpótláskorú labdarúgók által használt öltözőket, kiszolgáló helyiségeket kap a stadionban. A téli időszakban két termet is használhatunk majd, tehát nem kell vándorolnunk a városban. De addig is sok türelmet, megértést, segítséget kértünk a szülőktől, a játékosainktól, és természetesen az edzőinktől - fejezte be mondandóját Somfalvi Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!