Sport

2017.03.31. 18:20

Bazsó Bianka felnőtt-Eb-re, Boros Viktória ifi-vb-re utazik

Szombathely - A Haladás VSE két súlyemelője, Bazsó Bianka és Boros Viktória a világ két tája felé veszi az irányt. Előbbi a horvátországi felnőtt-Eb-re, utóbbi thaiföldi ifjúsági vb-re utazik.

Horváth Erika

A felnőttek súlyemelő-Európa-bajnokságát Splitben rendezik április 2. és 8. között. Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány hat - két férfi és négy női - versenyzőnek szavazott bizalmat. A korábban Eb-érmes Nagy Péter (+105) mellett a szombathelyi, de kecskeméti színekben versenyző Vaspöri Gábor (94 kg) alkotja a férfi keretet, Jung Beáta (69), a kétéves doppingeltiltását követően visszatért Magát Krisztina (+90), Szuromi Tímea, valamint Bazsó Bianka a nőit.

Utóbbi két versenyzőt eredetileg 75-be nevezték, de a hírek szerint ezt a helyszínen módosítják, és mindketten eggyel magasabb, az új, 90 kg-os mezőnyben indulnak majd. A magyar válogatott hétfőn indul autóbusszal Budapestről. Vaspöri Gábor csütörtökön, Bazsó Bianka az utolsó előtti versenynapon, pénteken lép dobogóra.

Boros Viktória élete első világbajnokságára utazik Bangkokba Fotó: Unger Tamás

A Haladás 29 éves válogatottját 205 kilóval nevezték az Eb-re. Edzője, Márkus Erzsébet, aki itthonról szorít érte (is), erre a teljesítményre számít is tőle - amellyel a rajtlista alapján a 7-9. helyre lehet esélye.

A nagyon távoli, bangkoki ifjúsági világbajnokságra hét lány- és öt fiúversenyzőt küld a magyar szövetség. A nagy létszámra magyarázat, hogy itt lehet kvalifikációt szerezni a 2018. évi argentínai ifjúsági olimpiára - több mint 500 nevezés érkezett. A magyarok három csoportban utaznak el Thaiföldre. Az utolsóban kap helyet a 16 éves Boros Viktória, hiszen neki +75 kg-os lévén a vb végén lesz a versenye. A harmadik "turnusbeliek" szerdán ülnek repülőgépre Budapesten. A +75 kg-ban 16 név látható a rajtlistán, Vikit 173 kilóval nevezték, ezzel a 13. helyen "várakozik". Így valószínűleg a B csoportba kerül, amelynek tagjai vasárnap versenyeznek.

A 29 esztendős Bazsó Bianka még még mindig stabil tagja a felnőttválogatottnak Fotó: Unger Tamás

- Viki a tavalyi serdülő-Európa-bajnoksággal debütált a nemzetközi porondon, ahol nagyon jól szerepelt, hiszen mindkét fogásnemben bronz-érmet szerzett, összetettben pedig negyedik lett. Ez lesz az első világbajnoksága - mondta tanítványáról Márkus Erzsébet. - A tavalyi Eb-n 151 kilogrammig jutott, azóta sokat fejlődött, szeretném, ha a Savaria Kupán elért legjobb eredményét, a 170 kilót elérné, vagy akár túl is szárnyalná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!