Sport

2017.03.19. 21:15

Két körmendi ezüst - Öt vasi csapat a szellemi vetélkedő döntőjében

Tata - A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium és az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola csapata is ezüstérmet hozott a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjéről.

Horváth Erika

Egy nap különbséggel a Tatai Olimpiai Központban bonyolították le a 2016/2017. tanévi Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia nyolcas országos döntőit. A hagyományoknak megfelelően erős Vas megyei dominanciával, hiszen az online-selejtező-, majd az elődöntőbeli jó szereplésnek köszönhetően az V-VI. korcsoportban két, a III-IV-ben három csapatunk is bejutott a fináléba. Az előre kijelölt öt-öt témakör között mindkét korosztályban főszerepet kapott a magyarok riói szereplése.

A körmendi Kölcsey gimnázium ezüstérmes csapata. Balról: Tompa Dominika, Tompa Andor zsűritag, Varga Gréta Janka, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő tanár, Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, a zsűri elnöke, Kolozsváry Máté

A középiskolások versenyére a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium gárdája háromszoros címvédőként, de teljesen kicserélődve érkezett, hiszen a sikercsapat tavaly elballagott. De ezúttal is hárman - Kolozsváry Máté, Tompa Dominika, Varga Gréta Janka - vették fel a harcot a négyfős riválisokkal. A döntő tízfordulós volt; három - a monori, a körmendi és a váci - együttes hamar elhúzott. A kölcseysek nyolc fordulón át vezettek, a kilencedik feladatban elkövetett hibájuk miatt szorultak végül a második helyre (216 pont) mindössze két ponttal lemaradva a diákolimpiai bajnoki címet 218 ponttal megszerző monori József Attila Gimnázium csapata mögött. A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium kvartettje - Baumgartner Bálint, Ésik Levente, Péter Ábrahám, Szabó Donát, felkészítőjük Németh Attila - 212 pontot gyűjtve negyedik lett, egyetlen ponttal csúszott le a dobogóról.

Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola gárdája. Balról: Kocsis Botond, Kocsis Luca, Dervalics Anna, Rédli András olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó, dr. Hollerné Mecséri Annamária, Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenus, a zsűri elnöke, Czetin Ákos Fotó: Olcsai Kiss Zoltán Általános Iskola

Az általános iskolás csapatok között a körmendi Olcsai Kiss Zoltán Általános Iskola volt a vasi újonc a döntőben - a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és AMI, valamint a Pankaszi Általános Iskola tavaly is beverekedte magát a legjobb nyolc közé. A körmendiek az első feladat után a hatodik helyre soroltak be, de aztán fordulóról fordulóra küzdötték feljebb és feljebb magukat. Végül két egységre megközelítették a 225 ponttal, a címét újra megvédő Öcsényi Perczel Mór Általános Iskola gárdáját. A 223 ponttal ezüst-érmet szerző csapat tagjai: Czetin Ákos, Dervalics Anna, Kocsis Botond és Kocsis Luca. Akárcsak a kölcseyseket, ezt a körmendi csapatot is dr. Hollerné Mecséri Annamária készítette fel. Munkája és az eredmények értékét növeli, hogy a december óta tartó súlyos betegsége ellenére is irányította mindkét iskola diákjainak felkészítését - ebben segítette férje, az olimpiatörténetben szintén otthonos dr. Holler Péter is. A másik két, III-IV. korcsoportos Vas megyei csapat közül a répcelakiak - Keszei Réka, Király Panka, Nagy Jázmin, Németh Máté Előd, felkészítőjük Szabó Róbert - 190 ponttal a hatodik, a pankasziak - Berkes Alex, Paál Levente Péter, Ráncsik Réka, Tóth Bálint, felkészítő Sebők Csaba - 160 ponttal a nyolcadik helyen végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!