Sport

2017.05.05. 18:25

Ligeti is bronzért birkózhatott (Frissítve)

A Haladás VSE 125 kilóban versenyző szabadfogású birkózója, Ligeti Dániel is eljutott a bronzmérkőzésig a Szerbiában zajló Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Bár a magyar szakvezetők elsősorban a kötöttfogásúaktól várják az érmeket az újvidéki Eb-n (akik szombaton és vasárnap birkóznak), az előfutárok, a szabadfogásúak is nagyon megállták a helyüket. Kezdődött egy nagy haladásos sikerrel, ifj. Veréb István (86 kg) bronzérmével, folytatódott Németh Zsanett (75 kg) ezüstjével, pénteken pedig ketten, a nőknél a vállműtét előtt álló Barka Emese (63 kg) és a Haladás VSE Eb-ezüstérmese, kétszeres bronz-érmese, olimpiai hetedik helyezettje, Ligeti Dániel is bronzmérkőzést vívhatott.  A nap másik két magyarja, Wilson Vanesssa (69 kg) és Gulyás Zsombor (70 kg) búcsúzott.

A 125 kilósok mezőnye 15 főt számlált, egy kivétellel mindenki a nyolcaddöntőben kezdett. Ligeti Dánielnek egy, a nemzetközi porondon eddig ismeretlen ellenfél jutott. A nem is olyan fiatal szerb Predrag Dubajic ellen alig egy percet töltött a szőnyegen, ennyi kellett ahhoz, hogy elérje a 10 pontot, azaz technikai fölénnyel nyerjen. A 28. évében járó szombathelyi birkózó a negyeddöntőben egy jóval erősebb ellenfelet kapott a lengyel Robert Baran személyében, aki Danihoz hasonlóan ott volt Rióban, és tavaly az Európa-bajnoki dobogóra - annak a második fokára - is felállhatott. A nagyon lelkes szombathelyi szurkolói csapat álltal támogatott magyar fiú tűnt aktívabbnak, a lengyelt figyelmeztették is; mivel nem tudott akciózni a következő fél percben, Dani kapott egy jutalompontot , közvetlenül utána pedig ki is vitte a szőnyegről Barant (2-0). Nem volt könnyű menet a második; Baran támadni próbált, de a jóval gyorsabb Ligeti rendre elslisszolt a próbálkozásai elől. viszont passzivitásért intették. A lengyel 2-1-re szépített, de a hátralévő fél percben már nem engedte ki a kezéből a meccset a vasi nehézsúlyú. Ezzel eldőlt, hogy biztosan éremért birkózhat; az elődöntő után pedig az is, hogy a bronzért. A lehető legnehezebb ellenféllel, a regnáló olimpiai bajnok, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Taha Akgüllel kellett megküzdenie. Bár a mérkőzés végül az esélyesebb és jóval súlyosabb török 5-0-s győzelmével zárult, Dani jól helytállt. Az első menetben rendre el tudott táncolni a lábra támadások elől. Egy levitellel, mögékerüléssel tudott Akgül előnyt szerezni (0-2). További egy pont lett a "kamat", miután Danit passzívnak ítélték (0-3). Aki a második menetben viszont támadásba lendült, mindent megpróbált, de rendre lepattant a nagy darab törökről, aki a végén még egy kétpontosat villant.

Az esti bronzmérkőzésen egy szintén nagyágyú, Geno Petriasvili volt Ligeti Dani ellenfele (őt 14-4-re, négy perc alatt intézte el Akgül). A grúz a márciusi, szombathelyi U23-as Eb-t megnyerte, de fiatal kora ellenére tavaly, a riói olimpián bronzérmes volt,
előtte, a felnőtt-Eb-n pedig aranyat szerzett.

Ligeti Dániel ismét Eb-ötödik

Petriasvili mellett is nyurgának tűnt a 125 kilós súlyhatártól messze lévő Ligeti Dániel. Akit a bíró egy perc után passzívnak ítélt. Az akcióra serkentő fél percet a grúznak sikerült kihasználnia; Dani lábát „megszerezve" két pontért eldobta (0-2). Ugyan a szombathelyi birkózónak nem sikerült változtatnia a mérkőzés képén, de Petriasvili sem nagyon boldogult Ligetivel. Csak a második menet második percében tudott újabb pontokat szerezni, miután nagyon nehezen, de Dani mögé került (4-0). A találkozó utolsó fél percében sikerült szépítenie a zöld-fehérek válogatottjának (4-2), de fordításra már nem maradt esély. Ligeti Dániel így akárcsak tavaly, ötödik lett. Ez volt a tizedik felnőtt kontinensviadala, hétszer birkózhatott éremért. Eddig háromszor  tudott  dobogóra állni, a negyedik medálra még várni kell. Lehet, hogy csak az augusztusi világbajnokságig?

Az 58 kilós Barka Emesének viszont megnyerte a bronzmérkőzését azeri ellenfelével szemben. Így a magyar szabadfogású különítmény egy ezüsttel és két bronzzal zárta az újvidéki Eb-t.

Szabadfogás, 125 kg: 1. Taha Akgül (török), 2. Jamaladdin Magomedov (azeri), 3. Geno Petriasvili (grúz) és  Levan Berianidze (örmény), 5. Ligeti Dániel és Szoszlan Gaglojev (szlovák).

- Nagyon erős volt a mezőny, amit tudott, Dani is kihozott magából. A török és a grúz is nagyon nagy hozzá képest, talán még fogyasztanak is a 125 kilós súlyhatárhoz, Dani meg nincs több  115-116-nál – kommentálta a versenyt Veréb István, a Haladás VSE vezetőedzője. - Nagyon elégedettek lehetnek mindkettejükkel, a fiammal és vele is a válogatott szakvezetői is, továbbra is ők jelentik a magyar szabadfogás nemzetközi szintjét. A tanítványaim közül 2003-ban Hatos Gábor szerezte az első (junior) vb-érmet.  Most már  30 világversenyes éremnél járnak azok, akik itt, a Haladásban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!