Sport

2017.07.11. 16:36

Minden szombathelyi érmes lett a Nemzetközi Diákjátékokon

Ismét nagyszerűen szerepeltek a szombathelyiek a Nemzetközi Diákjátékokon. A világ 90 városának 12-15 éves sportolóit felvonultató, nagyszabású rendezvényen a küldöttség mind a 18 tagjának került érem a nyakába.

Horváth Erika

A maximális kontingenst kihasználva, 18 sportolót delegált a 12-15 éves gyerekekből álló, városi válogatottakat felvonultató, 51. Nemzetközi Diákjátékokra Szombathely. A kaunasi találkozón a világ 88 városából mintegy 1500-an álltak rajthoz nyolc sportágban. Szombathely egy nyolc-nyolcfős lány és fiú labdarúgócsapattal, valamint két úszóval képviseltette magát Litvánia második legnagyobb városában.

Két úszólány négy éremmel. Dancsecs Boglárka (balról) és Barta Hanna

A Vízmű SC két úszólánya négy-négy számban indult és - 30-47 fős előfutamokból - mindegyikben bejutottak a nyolcas döntőbe. Barta Hanna három számban is dobogóra állhatott. Ezüstöt nyert 100 és 200 méteres mellúszásban, előbbin 1:15,19, utóbbin 2:43,36 perces időeredmény-nyel, 50 m mellen pedig bronz-érmes lett. 200 m vegyesen negyedikként csapott célba 2:28,16-dal, ugyanebben a fináléban hetedik helyet szerzett Dancsecs Boglárka (2:31,36). Boginak a 200 m pillangó volt a legeredményesebb száma, ahol 2:23,56-dal bronzérmes lett. 200 m háton 2:30,95-dal hatodik, 400 m gyorson 4:42,29-dal a nyolcadik helyen zárt.

A szintén második lány labdarúgócsapat. Balról: Matolcsi Cintia, Óvári Tímea, Németh Zsófia, Varga Barbara, Fördős Beatrix, Nagy Vanessza, Rajzinger Dóra, Németh Mia Kira

Kitettek magukért a szombathelyi focisták is. A lányoknál nyolc csapat szerepelt, két csoportban kezdődtek meg a küzdelmek. A Viktória FC-re épülő Szombathely két fölényes győzelem mellett - a házigazda Kaunast 7-1-re, az izraeli Raananát 12-1-re győzte le - egy vereséget is elszenvedett, az izlandi főváros, Reykjavík csapatával szemben 5-0-ra maradt alul. Ám a csoport második helye is elődöntőt ért. Barczi Csaba csapata a szlovéniai Ru e gárdáját 3-2-re legyőzve bejutott a fináléba, ahol az akkor - négy mérkőzés után - már 27-1-es gólkülönbséggel álló, a torna résztvevői közül fizikálisan és technikai tudásban is kiemelkedő Reykjavíkkal kellett ismét összecsapniuk. Ezúttal a szombathelyi lányok fel tudtak nőni a feladathoz, jól helytállva 3-1-re kaptak ki, megérdemelt ezüst volt a jutalmuk.

A fiú labdarúgótorna 16 csapatos volt, hamar kiderült, hogy az Illés Akadémia 2002-es születésű játékosaiból verbuválódott csapat pályázhat legnagyobb eséllyel az aranyéremre. A csoportmeccseken igazolta is a várakozásokat a Takács Csaba által vezetett csapat, a litván Klaipédát 7-2-re, a szlovén Sentiljt 6-2-re, a görög Evrotast 6-2-re verte. A csoporelsőségtől a döntőig még simább volt a szombathelyiek útja, hiszen a negyeddöntőben a szlovén Maribort 7-0-ra, az elődöntőben pedig a Sopront 8-0-ra győzték le. A négy közé egy harmadik magyar csapat is bekerült: a Kecskeméttel kellett megvívniuk a döntőt. Ahogy Havasi Attila, a küldöttség szakmai vezetője fogalmazott: kisebb sokkhatással ért fel, hogy a védekezésre berendezkedő Kecskemét egy szerencsés pontrúgással gólt szerzett a több nagy helyezetet kihagyó szombathelyi csapattal szemben és elvitte előlük az első helyet. Persze az ezüst is igen dicséretes.

Az ezüstös fiú focicsapat. Balról: Takács Csaba edző, Szalay Szabolcs, Woth Ádám, Jakab Dávid, Fábián Bálint, Hegyi Krisztián, Auer Ákos, Kállai Kevin, Rédei Adrián
Fotók: szombathelyi küldöttség

- Úgy gondolom, jól sikerült összeállítani a szombathelyi csapatot, a gyerekeknek bőven lehetett sikerélménye, hiszen a nagyszabású verseny élmezőnyéhez tartoztak - értékelt Havasi Attila. - Egy kellemes országban, jól szervezett versenyen vehettünk részt, csupán a nagy távolságok - 40 perces autóbuszúttal jutottunk el a szállásunktól a versenyhelyszínekre -, illetve a nagyon változékony időjárás okozott némi nehézséget. A gyerekek teljesítményével maximálisan elégedettek lehetünk, örülünk a sok éremnek és persze annak is, hogy példamutatóan viselkedtek. A jövő évi Nemzetközi Diákjátékoknak Jeruzsálem lesz a házigazdája, a városvezetésen múlik, hogy ott is képviseltetheti-e magát Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!