Sport

2017.07.07. 17:20

Nehéz indulás, tökéletes finis - Az NB I-es bajnokságra építhetik a Haladás női röplabdacsapatát

SZOMBATHELY - Háromszezonnyi szünet után ismét van első osztályú női röplabdacsapata Szombathelynek. A Haladás VSE/Sportiskola bajnok lett az NB II. nyugati csoportjában, és a keleti csoport győztesével megvívott döntő megnyerésével szerzett jogot az első osztályú tagságra.

Horváth Erika

Elég nehezen indult a 2016/2017-es szezon a Haladás VSE/Sportiskola női röplabdacsapata számára, de annál sikeresebben, mondhatni tökéletesen végződött. Pedig a bajnokság előtt még éremszerzésről sem beszélt Mucsi Péter vezetőedző, inkább csak a csapatépítésről.

- Nagyon nehezen kezdte meg a csapat a felkészülést, mert volt, aki edzőváltást akart, és csak azután kérte fel a Haladás ügyvezetője az addigi háromfős stábunkat - engem, Petre Mircea Antoniót és Bodovics Árpádot -, miután az meghiúsult. De addigra a csapat lelkileg, morálisan eléggé a padlón volt. Többen is távoztak - a kezdőből Tóth Zsuzsanna, Kiss Brigitta és Végh Júlia - idézte fel a nehézségeket Mucsi Péter vezetőedző. - Örülünk, hogy sikerült megnyerni Merklin Ferencnét, Mohl-Benesóczky Annát és Mikos Patríciát, az ő visszatérésükkel jelentősen erősödött a keret. De elsősorban a fiatalok csapatba építését határoztuk meg célként. Szerencsésen alakult az összetétel. A fiatalok is fel tudták venni a ritmust, és az idősebb játékosokkal egy építő légkörű, nagyon jó közösséget sikerült kialakítani. Már a felkészülés elején látszott, hogy egy jó együttes formálódik, a nagy rivális Pécs elleni győzelem pedig egy újabb nagy lökést adott. Azzal a lendülettel végig tudtuk vinni a bajnokságot, csupán egyetlen vereségünk volt. Ugyan akadtak gyengébb mérkőzéseink, de a fontos rangadókon mindig meg tudta mutatni az erejét a csapatunk. Különösen igaz ez az utolsó, az NB I-be jutásról döntő Miskolc elleni mérkőzésre, ahol szerintem kimagaslót teljesített a társaság.

 

Az NB I-be jutás persze csak az ünnepi percekben jelentett felhőtlen örömöt. Ugyanis meg kell teremteni az első osztályhoz szükséges anyagi és személyi feltételeket.

- Egy amatőr csapattal jutottunk fel az NB I-be. A mi játékosaink tagdíjat fizetnek, és semmiféle juttatást nem kaptak azért, hogy a Haladás színeiben sportolnak. Egy NB I-es röplabdacsapat működtetése legalább évi 50 millió forint, ez ötszöröse az eddigi költségvetésünknek. Nem lesz egyszerű előteremteni még úgy sem, hogy az egyesületünk elnöke támogatásáról biztosított bennünket. Jó lenne, ha az önkormányzat is több figyelmet szentelne a röplabdára, eddig évi 1 millió forint jutott nekünk a HVSE-nek utalt támogatásából. Már az utazási kiadásaink is többszörösére nőnek, egyrészt mert Kaposváron van a legközelebbi ellenfelünk. Másrészt: bár a pontos versenykiírást még nem ismerjük, az már tudott, hogy a junior bajnoki mérkőzéseket nem a felnőtt-csapatéval párhuzamosan rendezik. Az NB I-es klubok U21-es gárdái az NB II. alapszakaszában játszanak majd, a rájátszásukat pedig tornarendszerben bonyolítják le. Eddig nagy volt az átfedés a felnőtt- és a juniorcsapat között, de mivel a továbbiakban nem tolerálja egymást a két bajnokság, bővíteni kell a játékoskereteket. És mert nem szeretnénk libikókázni az NB I. és az NB II. között, a felnőttkeretet meg kell erősítenünk, hogy a profi követelményeknek meg tudjon felelni. Az eddigi csapatból Pető Tamara kivételével mindenki marad. Még három-négy játékosra szükség van; center, szélső és feladó is kell, mert nem lehet úgy végigjátszani egy bajnokságot, hogy egy posztra csak egy emberünk van.

 

Röplabdásberkekben nagy az öröm, hogy a sportág bekerült a TAO-s (a társasági adóból támogatható) sportágak közé.

- Egy amatőr rendszert kell megpróbálni hirtelen profivá tenni, de közel sem jelenti azt, hogy máris itt van a kánaán - folytatta Mucsi Péter. - Az első osztályú csapatok jövő áprilisban pályázhatnak először. Ebben a szezonban csak az NB II-es és utánpótláscsapatok.

A várhatóan októberben rajtoló NB I-es bajnokságra augusztusban kezdi meg a felkészülést a Haladás röplabdacsapata - egy új szakmai stábbal.

- Én is úgy gondolom, hogy a csapatnak is új impulzusokra van szüksége, a TAO belépésével pedig új feladatok hárulnak a vezetőkre. A felnőttcsapat élére új edzőt szerződtetünk, én pedig szakmai vezetőként folytatom a munkát. A szakosztály szakmai működéséhez tartozó feladatok, a rendszer kiépítése, bővítése, koordinálása tartozik a feladatkörömbe - árult el egy kicsit a közeljövőről is Mucsi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!