Sport

2017.08.28. 18:30

Arany és bronz után még egy ezüst is

INDIANAPOLIS - Zárásként az arany és bronz után egy ezüstöt is szerzett az ifjúsági (U18) úszó-világbajnokságon Barta Márton. A Szombathelyi Vízmű SC versenyzője 400 méter vegyesen hatalmas egyéni csúccsal lett második.

Horváth Erika

A 4x100-as gyorsváltóval szerzett ifjúsági világbajnoki cím és a 200 m vegyes bronzérme után vasárnap 400 m vegyesen is a minél jobb helyezésért szállt csatába Barta Márton. A selejtezőben sikerült feledtetnie a korosztály júniusi Európa-bajnokságán megélt fiaskót, akkor ebben a számban nem került döntőbe. Ezúttal nyerőbb taktikát választott; 4:20,57 perces időeredménnyel a második legjobbként jutott a (magyar idő szerint már hétfőre virradó) fináléba. Ahol Marci mellett rajtkőre állhatott a 200 vegyesen ifjúsági világcsúccsal aranyérmes német Hintze, a rövidebb távon Marci előtt ezüstérmes amerikai Smith, Gonzales, akit Marci 200-on most megelőzött, de a tavalyi Eb-n a 200 és a 400 után is a spanyol állt a dobogó legfelső fokán. Valamint a honfitárs Holló Balázs is, aki ezen a vb-n már begyűjtött egy aranyat (4x200 m gyorsváltó) és egy ezüstöt (400 m gyors) - a 400 vegyes korosztályos világranglistáján pedig előkelőbb helyen állt.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség / Egy szám, két magyar érem. Barta Márton (balról) a 400 m vegyes eredményhirdetése után

Ez a finálé tökéletesen sikerült a szombathelyi úszó számára. Pillangón harmadikként teljesítette az első 100 métert, a hátúszást negyedikként fejezte be, mellen viszont feljött a második helyre. És egy óriási hajrával nagyon-nagyon megközelítette a végig az élen haladó, 4:14,65-os új ifi világbajnoki csúcsot elérő Gonzalezt. Marci 4:15,65-os ideje hatalmas, csaknem 3 másodperces egyéni rekord - eddig 4:18,51 perc volt a legjobbja. A dobogóra végül két magyar is felállhatott, jó hajrájával felért a harmadik helyre Holló Balázs.

Marci edzője, Budavári István a verseny után elmondta, hogy a netánjai Eb-hez képest más taktikát választottak. Akkor olyan erősen kezdett Marci, hogy 300 méternél teljesen elsavasodott. Ezért most a többiekkel nem törődve a saját ritmusában úszott, ugyanúgy, mint a délelőtti előfutamban, és az utolsó 100-ra tartalékolt. Sikerült is az óriási hajrá, gyorson 5 másodperccel jobbat úszott, mint délelőtt.

Barta Márton tehát egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta az indianapolisi világbajnokságot.

Fiú 400 m vegyes: 1. Hugo Gonzales (spanyol) 4:14,65 - új ifi világbajnoki csúcs, 2. Barta Márton 4:15,65, 3. Holló Balázs 4:16,78. he

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!