Sport

2017.08.28. 17:00

Kiss Norbert két a Hungaroringen - dobogós helyezésekkel, kiesésekkel

MOGYORÓD Két időmérőt megnyert, kétszer is dobogóra állhatott, ám két futamot kénytelen volt idő előtt feladni a kamionos-Európa-bajnokság magyarországi versenyhétvégéjén a német Tankpool24-Mercedes kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilótája, Kiss Norbert.

Tóth Gábor

Ausztria, Olaszország, Németország, Szlovákia után Magyarországon, Mogyoródon, a Hungaroringen folytatódott a FIA kamionos-Európa-bajnoksága.

Kiss Norbert érezhetően motiváltan, jó formában, jó állapotban lévő kamionnal érkezett a Hungaroringre. Szombaton megnyerte az időmérőt, majd az első futamon rajt-cél győzelmet aratott. A szombati második futamon a nyolcadik helyről rajtolva két helyet javított pozícióján, ám a harmadik körben hátulról nekiütköztek, a Mercedes pedig annyira megsérült, hogy fel kellett adnia a versenyt. Vasárnap ugyancsak sikerült megnyerni az időmérő edzést. Az első futamon az élről rajtolt, végül másodikként ért célba. A vasárnapi második futamon a hetedik rajtkockából kezdett, az első körben rögtön két helyet javított, ám a hatodik körben műszaki hiba miatt a Mercedes felmondta a szolgálatot. Ugyanakkor Kiss Norbert egy különdíjat is kiérdemelt, a hétvége leggyorsabb körét futó pilótának járó Krasznai János-díjat is hazavihette.

Itthon. Kiss Norbert és a Mercedes kamion a Hungaroringen Fotó: MTI/Máthé Zoltán

- Összességben pozitívan értékelem a mögöttünk hagyott versenyhétvégét, persze szerezhettem, szerezhettünk volna több pontot is - fogalmazott a Hungaroring után a szombathelyi Kiss Norbert. - Nagyon gyorsak voltunk, talán a leggyorsabbak a mezőnyben, ezt mutatják a szabadedzésen, az időmérőkön elért eredmények. A szombati első versenyem tökéletesre sikeredett. Aztán viszont karambol miatt kiestem. Vétlen voltam, az ellefelem hibázott - ez nem is vitás. Ugyanakkor az ilyen balesetek benne vannak a technikai sportban. Bosszús voltam, de nem tehettem semmit - én is löktem már ki ellenefelet, engem is löktek már ki, biztos, hogy nem ez volt az utolsó balesetem. Ilyenkor menni kell tovább, vasárnap mentünk is tovább. Ismét időmérőt nyertünk, majd a futamon nagyon kicsi hiányzott az újabb győzelemhez.

A rajt nem sikerült, a nagy rivális Adam Lacko megelőzött. Aztán a folytatásban hiába voltam gyorsabb, végig ott loholtam a nyomában, de nem sikerült előzni. De a második hely is értékes. A vasárnapi második futamon pedig technikai hiba miatt nem szerezhettünk pontokat. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mi volt probléma. Sok időnk nincs, gyorsan ki kell deríteni, ki kell javítani a hibát, mert szerdán, de legkésőbb csütörtökön indulunk Csehországba, ugyanis hétvégén folytatódik az Eb.

Számomra a mogyoródi hétvége a szezon legfontosabb versenye, mivel hazai pályán, hazai szurkolók előtt állhatok rajthoz. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szurkolt nekünk akár a helyszínen, akár a képernyők előtt. Bízom benne, hogy a problémáink ellenére is jó élményekkel lettek gazdagabbak. Én legalábbis mindent beleadtam a jó eredmény érdekében.

- Túl vagyunk a szezon felén, öt állomás van mögöttünk, négy előttünk - folytatta Kiss Norbert. - Sajnos a Hungaroringen az éllovas Adam Lacko növelte az előnyét velem szemben. De még mindig ott vagyunk a második helyen. Hosszú még a szezon, de Lacko nagyon összeszedettnek tűnik, és a kamionja is jól muzsikál. Még elérhető számunkra az első hely, de reálisan inkább a második helyra van esélyünk - igaz, az ezüstéremért, a dobogóért is meg kell küzdeni, mert nagyon szoros, nagyon kiegyensúlyozott az élmezőny. Mindenesetre úgy vélem, hogy jó úton járunk, van esélyünk jó eredmény elérésére.

Az összetett pontverseny állása, az élmezőny: 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 232 pont, 2. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 174, 3. Jochen Hahn (német, Iveco) 174, 4. Stephanie Halm (német, MAN) 172, 5. Antonio Albacete (spanyol, MAN) 126. Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés dönt.
A kamionos-Eb további menetrendje, szeptember 2-3.: Csehország, Most. Szeptember 16-17.: Belgium, Zolder. Szeptember 23-24.: Franciaország, Le Mans. Október 7-8.: Spanyolország, Jarama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!