Hallgassa élőben!

Oszaka gyújtotta meg az olimpiai lángot, hivatalosan is megnyitották a tokiói játékokat

Hivatalosan is megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban. A vendégeket lelkes japánok fogadták a stadion előtt, a mieink 143. helyen vonultak be, a majdnem négyórás ünnepség végén Oszaka Naoimi gyújtotta meg az olimpiai lángot.

INTEGETŐ JAPÁNOK FOGADTÁK A VENDÉGEKET

A nagy hőség ellenére már délelőtt szép számban gyülekeztek a japán emberek az Olimpiai Stadion körül, abban a reményben, hogy majd lencsevégre kaphatnak egy-egy ismert sportolót vagy megnyitón fellépő sztárt.

Ahogy a minket szállító transzferbusz kora este megközelítette a 2019-ben átadott, 68 ezer férőhelyes létesítményt, a helyiek lelkesen integetve fogadta minket. A buszból leszállva többen is „Üdvözlünk Tokióban!” felkiáltással köszöntötték a média képviselőit. Koronavírus-járvány ide vagy oda, a stadion előterében már igazán színes forgatag verődött össze, a japán gyerekek érdeklődéssel figyelték a világ különböző pontjáról érkezőket.

A már megszokott átvizsgáláson átjutva szokatlan kép tárult a szemünk elé, szurkolók híján az újságírók fotózkodtak a lemenő nap fényében ideális háttérként szolgáló stadionnal vagy éppen az előtte felállított ötkarikával. A közvélemény kutatások folyamatosan azt hirdették, hogy az ázsiai ország lakossága elutasítja a rendezést, ehhez képest a helyszínen egészen más hangulat áradt felénk. Azt sem lehet elhallgatni, hogy azért kritikus hangok is jelen voltak, egy idősebb japán hölgy például azt kiabálta, hogy az olimpia öl.

Megjöttek a magyarok! (Fotó: AFP)

CSEH LÁSZLÓ ÉS MOHAMED AIDA VEZÉRLETÉVEL 143. HELYEN VONULTAK BE A MIEINK

Ugyan a megnyitó előtti napon kirúgták a korábban a holokauszton viccelődő igazgatót, a műsoron mindez nem látszódott meg. A stadion küzdőterén a napot és a Fudzsi hegyet idézték meg egy hatalmas díszlettel, amely méltó körítést adott az eseménynek. A helyi idő szerint este nyolckor kezdődő megnyitó alatt többször is hangsúlyozták az egyik fő üzenetet, az összefogást, amely különösen lényeges a mostani időkben. Az eseményt nézők nélkül rendezték, az újságírókon kívül még egy szektor telt meg a hivatalos személyekkel, valamint a szponzorok képviselőivel.

Ahogy arról előzetesen hírt adtak, az ünnepség történetében először minden országból egy-egy férfi és női sportoló vitte a zászlót. A bevonulók sorát a hagyomány szerint Görögország indította, majd jött a menekültek csapata. A mieink a japán ABC szerinti 143. helyen érkeztek. A zászlót a magyar rekorderként hetedik olimpiáján szereplő vívó, Mohamed Aida, valamint a négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó, az olimpia után visszavonuló Cseh László vitték. A felvonulók között cselgáncsozókat, női kézilabdázókat, női vízilabdásokat láthattunk, de a teniszező Fucsovics Márton is feltűnt, miközben a kamera a tapsoló Gyurta Dánielt, a NOB sportolói bizottságának tagját mutatta.

A NOB tájékoztatása szerint mintegy 6000 sportoló és sportvezető, 900 meghívott vendég, valamint 3500 újságíró és tévés vett részt a megnyitón, bár az is igaz, hogy előbbiek közül sokan nem maradtak a küzdőtéren, hanem miután megtették a kötelező félkörüket, elhagyták a stadiont. A végén jött az amerikaiak és a franciák nagyobb számú küldöttsége, majd utolsóként a házigazda Japán, amely nagy tapsot kapott a jelenlévőktől.

A megnyitóünnepség után nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök is megosztott egy, a magyar csapatot buzdító videót:


A MAGYAROK BEVONULÁSÁRÓL KÉPEK ITT!

Oszaka Naomi a lánggal (Fotó: Getty Images)

 

OSZAKA NAOMI GYÚJTOTTA MEG A LÁNGOT

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”: idézték fel az olimpiai mozgalom közelmúltban kibővített jelszavát. Ugyancsak lejátszották a legidősebb élő olimpiai bajnok, az ötszörös győztes Keleti Ágnesről szóló filmet, melyben bemutatták, mi mindennek volt a szemtanúja az elmúlt évszázadban. A következő jelenet igen látványos volt, 1824 drón formázott a stadion felett egy földgömböt, miközben felcsendült John Lennon slágere, az Imagine.

A hivatalos beszédek során – érdekesség, hogy először tartotta két olimpia érmes –Thomas Bach NOB-elnök köszönetet mondott a japánoknak, amiért a jelenlegi helyzetben is megrendezik a játékokat, amelyet a remény szimbólumának nevezett. Ezt követően Naruhito császár hivatalosan is megnyitotta az olimpiát.

A műsor legötletesebb előadásában eljátszották a sportágakat ábrázoló 50 piktogramot, majd egy videóban mutatták be a helyszíneket. Majd megérkezett az olimpia láng, amely eredetileg 2020 márciusában futott be Japánba, de a halasztás miatt csak egy évvel később indult 121 napos és mind a 47 prefektúrát felölelő útjára. Az utolsó lépéseket a japánok teniszcsillaga, Oszaka Naomi kezében tette meg a szétnyíló Fudzsin, hogy aztán a végén meggyújtsa a megújuló energiával működő fukusimai erőműből hozott hidrogént égető lángot.

A majdnem négyórás ünnepség látványos tűzijátékkal zárult, szombattól már teljesen a sportolók lesznek főszerepben.

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS A NYITÓÜNNEPSÉGRŐL, A MAGYAR BEVONULÁSA ITT!

Hozzászólások

A nap ajánlata

elismerés
Karikó Katalin és a BioNTech vezetői kapják az egyik legfontosabb német tudományos díjat
eredmények / 3 perce
Megyei II.: Nyolcszor mattolta ellenfelét a Csepreg, nem hibázott a veretlen, éllovas Vép – fotók
A 6. forduló mérkőzéseivel folytatódott a küzdelem a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság északi és déli csoportjában.
Gyász
„Örökre velünk maradtál, mint tündöklő csillagok." Fájó szívvel emlékezünk BELSŐ JENŐNÉ szül. Németh Anna halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." (Ady Endre) Megtört szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy BÖCSKEI ANTALNÉ szül. Szita Magdolna drága mami, anyós 92 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Gyászmise előtte, 8.30-kor, a székesegyházban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló unokája, menye
„Nincs már holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben, a szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GÖDE JÁNOS életének 68. évében, 2021. 09. 12-én örökre megpihent. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2021. 09. 24-én, pénteken 14 órakor lesz a körmendi temetőben. Előtte, 13 órakor gyászmise a Batthyány templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk drága gyermekünk NAGY TIBOR halálának 2. évfordulóján. Szüleid, bátyád és családja
„Búcsú nélkül mentél el egy végtelen útra, melyről csak visszanézni lehet, de visszajönni soha. Fáj a szívünk, mert már nem vagy velünk, csak annyit még, hogy örökké szeretünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENC életének 57. évében hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 24-én, pénteken, a 8.15 órai gyászmisével lesz a Szombathely-Szöllős Jézus Szíve-templomban, majd azt követően, 9 órakor végső nyugalomra helyezzük a Jáki úti temetőben. Egyúttal megköszönjük mindenkinek, hogy bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
„Lelked, mint fehér galamb csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, a csillagok közt a legfényesebb Te vagy. Utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz!" Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy PUP VILMOS életének 74. évében, méltósággal viselt, rövid, súlyos betegség után visszaadta lelkét a Teremtőnek. Gyászmise 2021. szeptember 23-án reggel 7 óra 15 perckor, a Szent László-templomban. Temetése 13 órakor, a sárvári városi temetőben lesz. Tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és mély gyászunkban bármily módon velünk éreznek. A gyászoló szerettei
„Csendben mentél el, ahogy élted az életet, Nem simogathatjuk már őszülő fejedet. Szemedből a könny nem hull többé értünk, Kedves, intő szavad örökre elnémult. Fáradt, gyönge tested megpihenni tért, Hosszú, szép idő volt, amit így megéltél. De a síron túlról is gondolj néha ránk, Mert mi sohasem feledünk, drága Édesanyánk." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy a drága édesanya ÖZV. ROSTONICS ISTVÁNNÉ szül. Takács Mária életének 93. évében, türelemmel viselt betegségben csendesen elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 16 órakor, a kőszegszerdahelyi temetőben helyezzük örök nyugalomra. Előtte, 15.15-kor gyászmise a helyi templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik az utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, fájdalmunkban osztoznak. Fiai: Zoli és Imre
A gyászoló család fájdalommal tudatja, hogy GERENCSÉR ISTVÁNNÉ szül. Krammer Gizella életének 92. évében, 2021. szeptember 14-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én 15 óra 30 perckor lesz a sárvári városi temetőben. Szentmise aznap reggel, 7 óra 15 perckor, a Szent László-templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A család a részvétnyilvánítás mellőzését kéri.
„Földi utad egy éve lejárt, a csillagok útján utazol tovább. Elmentél oda, ahonnan nincs visszatérés, ahol a tested meglelte végső pihenését. Egy szál virág, egy gyertyaláng, egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké bennünk él tovább." Fájó szívvel emlékezünk drága jó férjemre, édesapámra, bátyánkra PÁZSI ANDRÁS (Öcsi) halálának 1. évfordulóján. Bánatos feleséged, lányod, testvéreid és Esztiék Nagyon hiányzol, soha nem feledünk!
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. DOBAI FERENCNÉ szül. Huszár Ilona életének 89. évében csendesen megpihent. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 22-én, szerdán, a 10 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően, 11 órakor veszünk végső búcsút a mesteri temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
„Aki szerettei szívében él, az nem hal meg, csak távol van!" (Szt. Ágoston) Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁNDOLI ZOLTÁN 88 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 17-én 15 órakor veszünk végső búcsút a celldömölki temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA JÓZSEFNÉ szül. Németh Erzsébet életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 21-én, kedden 12.15-kor, a Jáki úti temetőben lesz. Előtte gyászmise, 10.30-kor lesz Szombathelyen, a Batthyány templomban (oladi új templomban). Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk KOPÁCSI LAJOSNÉ szül. Tóth Ilona 86 éves korában csendesen megpihent. Örök nyugalomra helyezése, születése napján, szeptember 17-én, a 15.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 16 órakor lesz a pecöli temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Bánatos családja
„Egy fénykép, mely őrzi emlékedet, S egy út, mely elvette az életed, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Megtört szívvel emlékezünk a tragikusan elhunyt HOMOR LÁSZLÓ halálának 4. évfordulóján. Bánatos szülei és húga
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek. Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TAKÁCS ANTALNÉ szül. Kapui Irén Mária életének 79. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 21-én, kedden 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Előtte, 13.45-kor gyászmise a Szőllősi Jézus Szíve-templomban. A gyászoló család
„Nem foghatjuk már elgyengült kezed, Nem simogathatjuk őszülő fejed, Nem tekint ránk aggódó szemed, Marad a csend... Mindent köszönünk Neked." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. NÉMETH JÁNOSNÉ szül. Hantó Piroska életének 93. évében elhunyt. Temetése 2021. szeptember 20-án, hétfőn, a 13 órakor kezdődő gyászmisét követően, 13.40-kor lesz a nagykölkedi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. HÁKLÁR JÓZSEFNÉ szül. Tóth Margit a szeretett édesanya, 90. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2021. szeptember 17-én, a 14 órai szentmisét követően, 14.30-kor lesz a csörötneki temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
„A csillagok útján utazol tovább, Ott várj ránk, ha a mi időnk lejárt. A jó Isten vigyázzon reád, Búcsúzunk tőled, a szerető család." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARAGÓ JÓZSEFNÉ szül. Szabó Teréz 70 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 20-án 13 órakor veszünk végső búcsút a celldömölki temetőben. Lelki üdvéért a gyászmise előtte, 12 órakor lesz a celldömölki katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik együttérzésüket bármely módon kifejezik. A gyászoló családja
Hálás szívvel mondunk köszönetet minden kedves rokonnak, jó barátnak, osztálytársnak, munkatársnak, ismerősnek, hogy szeretett nővérem BORBÉLY KRISZTINA MÁRTA istentiszteleti megemlékezésén és temetésén részt vettek, vagy együttérzésüket bármely módon kifejezték, sírjára a tisztelet és szeretet virágait helyezték. Gyászoló család, Vép, Duka, Ajka
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy DR. TÓTH KÁLMÁN életének 79. évében örökre megpihent. Végső búcsút a szombathelyi Jáki úti temetőben, szeptember 17-én, pénteken 13.30-kor veszünk tőle. Lelki üdvéért gyászmise szeptember 17-én 9 órakor lesz a szombathelyi székesegyházban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban bármilyen módon velünk éreznek. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Történelemtanítás bábszínházzal / 4 perce
A Mesebolt Királyok könyve sorozatának darabjai a Vas megyei iskolákban
Vas Népe
76 éves volt / 13 perce
Gyász: elhunyt a világhírű énekesnő
borzasztó / 19 perce
Sokkoló helyszíni fotók: kigyulladt egy autó az M1-esen
A kerékpárút mentén / 33 perce
Szervizpontot avattak Balogunyomban
Cseh-Egyed Bernadett
Történelmi műtárgy / 38 perce
80 év után került vissza tulajdonosához a pajzs, amelyet nácik loptak el
la liga / 1 órája
Koeman mindenkit kritizált, akit lehetett a Barca keserű döntetlenje után