Sport

2017.08.01. 18:35

EYOF-on át az Eb-re - Váradi Attila szerint helytállt az U16-os fiú kosárválogatott

SZOMBATHELY - Az U16-os fiú kosárlabda-válogatott vezetőedzője, Váradi Attila szerint csapata jól helytállt a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Németh László, a dobók edzője viszont nem elégedett.

Horváth Erika

A vizes világbajnoksággal egy időben, annak árnyékában rendezhette meg Győr a szintén nagyszabású 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált - amelyen a 14-18 éves fiatalok tíz sportágban versenyeztek. Magyarország első olimpiai rendezvénye is nagyon jól sikerült; fiataljaink az EYOF-ok történetében most szerepeltek a legeredményesebben, 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel Oroszország és Olaszország mögött a harmadik helyen végeztek 50 nemzet között az éremtáblázaton.

Aranyérmet nyert az ELTE SEK oktatója, Woth Péter vezette lány kézilabda-válogatott (a csapatban nem volt vasi játékos). A 152 fős magyar EYOF-csapatba Vas megye öt sportolót delegálhatott. Közülük hármat - Dokmanovic Milánt, Kiss Benedeket és Verasztó Pétert - a fiú kosárválogatottba, amelyet a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia vezetője, Váradi Attila irányított a körmendi Hencsey Tamás segítségével. Az együttes a hatodik helyet szerezte meg a nyolccsapatos tornán.

- Már az is nagyon jó lehetőség volt, hogy olyan csapatok ellen vívhattunk tétmeccseket, amelyek ellen még egy-egy edzőmérkőzést is nehéz volna lekötni - kezdte értékelését Váradi Attila. - Erre a tornára az előző korosztályos Európa-bajnokság legjobbjait hívják meg, de házigazdaként mi is bekerülhettünk az elit mezőnybe. Az U16-osoknak augusztus 10-én kezdődik - a többieknek az A, nekünk a B divíziós - Eb-jük -, mindenki teljes kerettel érkezett és nagyot küzdött. Mi a B csoportban megilletődötten, két vereséggel kezdtünk Törökország (64-96) és Litvánia (65-81) ellen - mint kiderült, ez volt a torna két legjobb csapata, ők vívták a döntőt is. A mi fiaink még nem játszottak ennyire precízen védekező, komolyan támadó csapatok ellen, de azért akadtak jó periódusaink mindkét meccsen. Aztán jó játékkal sikerült legyőzni az észteket (74-63), majd a pihenőnap után a legszűkebb elithez tartozó olaszokat is (78-74). A helyosztón sajnos kikaptunk (52-64) az egyszer már legyőzött észtektől; nem a hozzáállással volt baj. Rajtunk jobban látszott a fáradtság, és újra előjöttek a kishitűségi problémák. De helytállt a csapat, két győzelemmel, három vereséggel a hatodik helyet szerezte meg. És továbbfejlődött, ezt mérkőzésről mérkőzésre lehetett tapasztalni. Persze még van miben javulni - és ugyanaz vonatkozik a három vasi fiúra is, mint az egész csapatra -, a támadáshoz egyelőre többet tudnak hozzátenni, mint védekezéshez. Pedig az ad stabil alapot. Hamarosan jön a következő megmérettetés; bízom benne, hogy az Eb-n is hasznát vesszük a győri tapasztalatoknak.

Az EYOF-on szerzett tapasztalatokkal felvérteződve készülhet tovább az U16-os Eb-re Váradi Attila és csapata Fotó: MKOSZ

A 24 tagú magyar atlétacsapatból 15-en végeztek a legjobb nyolc között, egy arany, két ezüst és egy bronz lett az éremtermés. A Szombathelyi Dobó SE két versenyzőt adott a válogatottnak - Giczi Eszter kalapácsvetésben hatodik (56,35), diszkoszvetésben 11. (37,88), Doma Benedek kalapácsvetésben kilencedik (59,65) lett.

Németh László nem elégedett  Fotó: Unger Tamás

- Esztinek a kalapácsvetésben elért hatodik helyezése jónak számít, de diszkoszvetésben, illetve Benedek kalapácsvetésben is döntőbe juthatott volna. A melegítésnél nagyon jók voltak, de sokan a mezőnyből már ott is betliztek. Talán megijedtek a lehetőségtől, mert verseny közben már teljesen mást csináltak, mint amit kellett volna - értékelt Németh László, a két fiatal egyik edzője. - Technikailag teljesen szétestek, sajnálom, hogy nem tudták kihozni magukból a maximumot. Persze, lehet azt mondani, hogy fiatalok, ez volt az első nagy versenyük, de már most, a következő edzéseken változtatni kell, javítani a technikán, mert különben rossz sínre kerülnek, és akkor legközelebb is előfordulhat ez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!