Sport

2017.08.06. 18:55

Gyurátz Réka nem jutott döntőbe

A Dobó SE 21 esztendős kalapácsvetője, Gyurátz Réka 67,48 méteres dobásával a 16. helyet szerezte meg az atlétikai világbajnokságon Londonban.

Horváth Erika

A londoni atlétikai vb második napján, szombaton 32 kalapácsvetőnő két csoportban küzdött meg a hétfő esti (20.00) fináléba jutásért. A nagyon-nagyon erős mezőnyben a selejtezőszint 71,50 méter volt, ennek a teljesítéséhez - a déli órákban - 23 centivel meg kellett volna fejelnie a júniusban, a bokasérülése előtt elért U23-as országos csúcsát a magyar színeket képviselő Gyurátz Rékának. Persze, mint mindig, a szervezők úgy állapították meg a szintet, hogy 12-nél többen lehetőleg ne tudják megdobni. Kilenc versenyzőnek így is sikerült, 70,33 volt a 12. döntőbe jutott kalapácsvető eredménye. A Szombathelyi Dobó SE válogatottjának, Németh Zsolt és Németh László tanítványának az első, hálóban kikötő érvénytelen kísérlete után 67,48 méter sikeredett (a harmadik, megint hálót érő dobás 60,93 volt) - ezzel csoportjában a kilencedik, összesítésben a 16. helyet szerezte meg. Ami egyáltalán nem rossz ahhoz képest, hogy 21 évével a mezőny második legfiatalabb résztvevőjeként az egyéni csúcsok alapján a 26. volt a rajlistán.

Gyurátz Rékát az eső nem zavarta meg, inkább technikai problémái bizonytalanították el élete második felnőtt-vb-jén
Fotó: MASZ/Igaz Bálint

Réka maga sem kudarcként élte meg a londoni szerepelést, sokkal inkább úgy, mint egy jó tapasztalatszerzési lehetőséget.

- A helyezéssel elégedettek vagyunk, hiszen jó néhány magasabban jegyzett versenyzőt is megelőzött Réka, az U23-asok között pedig ő volt a legjobb. Ha ez a verseny nem vb, hanem Európa-bajnokság lenne, akkor a döntőben is szerepelhetne - értékelt Németh Zsolt mesteredző. - Még úgy is, hogy eddig soha nem tapasztalt hibákat követett el, a két bemelegítő, majd az első versenydobása is a hálóban landolt. Ez elbizonytalanította. A 67,48-as kísérlet sem volt tökéletes; a harmadik pedig a háló másik oldalát szántotta. Jobban örültünk volna persze 69-70 méter körüli eredménynek, ami benne volt, de a 70,33-as még döntőt érő eredmény már bravúr kategóriát ért volna.

Vasárnapi lapzártánkig még egy magyar atléta fejezte be versenyét. A szolnokiak 38 esztendős, olimpiai ezüstérmes diszkoszvetője, Kővágó Zoltán - akinek felkészülését Németh László, a Dobó SE edzője is segítette - messze maradt a döntőtől, 59,46 méterrel a 22. helyen végzett.

A vb talán legnagyobb érdeklődéssel várt döntője a férfi 100 méteres síkfutás volt, ahol a versenyzéstől Londonban búcsúzó nyolcszoros olimpiai bajnok, a jamaicai Usain Bolt negyedik világbajnoki címének megszerzésére készült a klasszikus távon. Nos, bronz lett belőle, mert két amerikai is megelőzte: Justin Gatlin nyert 9,92 másodperccel, Christian Coleman 9,94-dal lett a második, Bolt 9,95-dal ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!