Sport

2014.03.27. 17:00

Kihagyja az Eb-t, Hatos Gábor itthon regenerálódik

Szombathely - Az elmúlt tíz évben 19 felnőtt világversenyen indult - hatról éremmel tért haza a birkózó Hatos Gábor. A Haladás VSE válogatottja önszántából hagyja ki a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságot.

Horváth Erika

A jelenlegi magyar szabadfogású birkózó válogatott legeredményesebb tagja, Hatos Gábor 1998 óta van a sportág nemzetközi vérkeringésében. Végigjárva a korosztályos szamárlétrát 2004-ben kapcsolódhatott be a felnőtt világversenyekbe. Azóta minden évben Európa- és világbajnokságon, illetve olimpián szerepelt. A 2008-as pekingi játékokat kivéve, amire ugyan kvalifikálta magát, de betegsége miatt nem indulhatott. A tíz év során egy olimpiai bronz (2012), egy vb-bronz (2010), egy Eb-ezüst (2013) és három Eb-bronz (2006, 2011, 2012) került a nyakába. Jövő kedden kezdődik Finnországban az idei Európa-bajnokság. Az már biztos, hogy a Haladás VSE 30 esztendős szabadfogású válogatottja ezen nem szerez érmet. Merthogy kihagyja ezt a kontinensviadalt.

– Már a 2003-as junior vb-n is a 74 kilós súlycsoportban szerepeltem, közben kétszer, a 2004-es athéni olimpiára és a 2005-ös hazai vb-re 66-ra is lefogytam. A 2012-es évben a kvalifikációs versenyek miatt négyszer kellett 74-re fogynom. Aztán ott vannak a válogatók is, amelyekre két kilós súlyengedmény van – sorolta a munkás hétköznapokon 80-82 kilós, csupa izom (egy csöpp zsírt sem „tartalmazó") Hatos Gábor. – A nagy fogyások bizony megviselik a szervezetet, és most úgy éreztem, hogy ki kellene hagynom egy versenyt, hogy regenerálódhassak, hiszen hosszú még az út a Rio de Janeiró-i olimpiáig. Az influenza is legyengített, köhögés is nehezítette az edzéseimet, és a könyökömre is ráfér egy kis pihenő. A szövetség elnökével, dr. Hegedüs Csabával és a kapitány Gulyás Istvánnal egyeztetve nem utaztam el az Eb-re, illetve azt megelőző kalinyingrádi edzőtáborba. De ez nem jelenti azt, hogy nem is edzek. Minden nap lejárok a Haladás edzéseire Veréb Istvánhoz, de úszom és szaunázok is. És nagyon várom az Eb-t. Itthonról figyelve is sok információt szerezhetek a riválisokról.

Az edzőtáborok miatt ritkán adatik meg, de most már majdnem két hete együtt a Hatos család. A szülők, Hatos Gábor és dr. Müller Krisztina, valamint öt és fél hónapos kislányuk, Kinga. Fotó: Horváth Csaba

Szabadidejében pedig Hatos Gábor élvezi a családi létet párjával Krisztinával, valamint az öt és fél hónapos Kingával.

– Október 18-án, hajnali fél egykor született – idézte fel a nagy napot az édesapa. – Végig ott voltam Kriszti mellett, aki 12 órát vajúdott. Csodálatos élmény volt, amikor végre világra jött a kislányunk. Azóta megváltozott a világ; még egy emberkéért kell küzdeni, jó körülményeket teremteni neki. Nagy felelősség. A válogatottal nagyon sok időt töltünk edzőtáborban; és bizony, eleinte volt, hogy amikor hazaérve kézbe vettem, elsírta magát. Persze, aztán újra összecsiszolódtunk. Eddig is szerettem hazajönni, most még jobban. Az otthonunk egy kis sziget, ahol elfelejtem a fáradtságot, és önfeledten kikapcsolódhatok, eljátszhatok a gyerekkel. És még valami. Nekünk, sportolóknak nagyon nagy kitartásra van szükségünk az edzéseken, versenyeken. De amit az anyák – így Kriszti is – nap mint nap, 24 órában csinálnak a gyerek(ek)ért, az aztán igazán elismerésre méltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!