Sport

2010.05.29. 22:00

Koeman és Sanyi elintézte: Magyarország - Németország 0:3

Torghelle Sanyi elintézte a német vezetést, Király több ziccert is fogott, Koeman kapitánynak fogalma sincs futballról és szerinte balhátvéd nélkül is lehet focizni. Amikor jobban játszottunk, akkor kaptunk egy fura gólt, majd kiderült, Juhász nélkül nincs védelem. Rövidebben: csak 3:0-ra vertek bennünket a németek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ás vereséget szenvedett a június 11-én kezdődő dél-afrikai világbajnokságra készülő német csapattól barátságos mérkőzésen szombat este a Puskás Ferenc Stadionban. A vendégek az első félidőben Lukas Podolski büntetőjével szereztek vezetést, a fordulást követően pedig Mario Gomez, majd Cacau volt eredményes.

Ez volt a két csapat történetének 50. mérkőzése, a németek 16. alkalommal diadalmaskodtak.


Magyarország-Németország 0-3 (0-1). Puskás Ferenc Stadion, 14 ezer néző, v.: Claus Bo Larsen (dán)
gólszerzők: Podolski (5., 11-esből), Gomez (69.), Cacau (73.)
sárga lap: Bodnár (12.), illetve Trochowski (40.), Friedrich (63.)

Magyarország: Király Gábor - Bodnár László (Laczkó Zsolt, 85.), Vanczák Vilmos, Horváth Gábor, Bodor Boldizsár (Tőzsér Dániel, a szünetben) - Huszti Szabolcs (Priskin Tamás, 72.), Vadócz Krisztián, Juhász Roland (Szélesi Zoltán, 72.), Koman Vladimir (Lázok János, 88.), Dzsudzsák Balázs - Torghelle Sándor (Németh Krisztián, 61.)

Németország: Manuel Neuer – Jerome Boateng, Per Mertesacker, Arne Friedrich (Holger Badstuber, 72.), Heiko Westermann – Piotr Trochowski (Marcell Jansen, 61.), Mesut Özil (Cacau, a szünetben), Sami Khedira (Dennis Aogo, a szünetben), Toni Kroos (Marko Marin, 62.) – Lukas Podolski, Miroslav Klose (Mario Gomez, 61.)

I. félidő:

3. perc: Podolski lőtt 18 méterről, Király nagy bravúrral szögletre tolta a léc alá tartó labdát. A sarokrúgás közben Torghelle lerántotta Mertesackert, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, amelyet Podolski magabiztosan lőtt a kapu bal oldalába (0-1).

II. félidő:
   
69. perc: Gomez lépett ki ziccerben, Király ezúttal picit bizonytalan volt, a támadó pedig a kapus lábai között öt méterről a hálóba pöckölt (0-2).
   
73. perc: egy indítást követően Cacau rendkívül könnyedén futotta le az előnyösebb helyzetben lévő Vanczákot, elhúzta a labdát Király mellett, majd az üres kapuba passzolt (0-3).

A találkozó "felvezetéseképpen" a német drukkerek rendkívül sportszerűtlenül végig üvöltözték a magyar himnuszt, míg a hazai szurkolók Gera Zoltán visszatérését követelték.

Az első meglepetésre nem kellett sokat várni, mivel Juhász Roland - a védelem oszlopos tagja - ezúttal a középpályán kapott lehetőséget. Ez a húzás nem jött be Erwin Koemannak, mivel az első félidőben a vendégek gyakorlatilag átrohantak a magyarokon, akik csak Király Gábor fantasztikus bravúrjainak köszönhetően nem kerültek három-négygólos hátrányba 45 percet követően. Ugyanakkor a Nationalelf egy korai büntetővel így is vezetett.

A fordulást követően alábbhagyott a németek lendülete, így egyre többet volt a magyaroknál a labda, ugyanakkor helyzeteket továbbra sem tudtak kialakítani. A 61. percben - Koman Vladimir után - újabb debütálót köszönthetett a közönség, Németh Krisztián állt be. Később Lázok János és Laczkó Zsolt személyében újabb két újoncot avatott Koeman.

A félidő derekán ismét átvették az irányítást a németek, és pontot tettek a találkozó végére, előbb Gomez értékesített egy ziccert, majd Cacau futotta le látványosan Vanczákot és passzolt a tehetetlen Király mellett a kapuba. Kiábrándító volt a magyar csapat teljesítménye.

A hajrában már nem született újabb gól, a magyar együttes teljesítményéről mindent elmond, hogy igazi nagy helyzet nélkül fejezte be a találkozót.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

- Nagyon erős, jó kondícióban lévő ellenféllel játszottunk, amely a világ élvonalában tartozik. Nehéz helyzetbe kerültünk a korai gól miatt. A csapat jól küzdött, de nagy különbség volt a két válogatott között. Örülök neki, hogy többen is bemutatkoztak, fontos, hogy ezek a tehetségek rutint szerezzenek. Mindenki láthatta, hogy mekkora a különbség a világ élmezőnye és közöttünk, legalábbis jelenlegi állapotunkban.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya:

- Az első félidőben nem voltam teljes elégedett, rengeteg helyzetet kihagytunk, a szünetben megkértem a játékosokat, hogy jobban hajtsanak. A fordulást követően a második gól után megnyugodtam. Továbbra is az a célunk, hogy felkészüljünk a világbajnokságra.

OLDALTÖRÉS: Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók

Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók

Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók

Tatárszentgyörgyön jártak a német labdarúgók

A tatárszentgyörgyi romagyilkosság helyszínén járt a német labdarúgó-válogatott delegációja szombaton, a magyar-német barátságos labdarúgó-mérkőzést megelőzően; a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) küldöttsége azért utazott a Pest megyei településre, hogy a tavaly februári támadás során kiégett ház újraépítésében segédkezzen, és ajándékot adjon az iskolásoknak.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki maga is a helyszínen volt, az MTI-nek elmondta: a labdarúgók focimezeket és labdákat vittek az általános iskolásoknak, és jelenlétükkel akarták demonstrálni, hogy elítélik a romák ellen elkövetett erőszakot, és szolidaritást vállalnak a megtámadott családokkal.

Tavaly február 23-ára virradóra Tatárszentgyörgyön sörétes fegyverekkel agyonlőttek egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát, amikor Molotov-koktélokkal felgyújtott házukból menekültek. 

A Verband Deutscher Sinti und Roma német szervezet, az International Bau Orden (IBO) nemzetközi önkéntesei és a magyar Phralipe Független Cigány Szervezet május 16-án kezdték meg a teljesen kiégett ház felújítását.

Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese az MTI-nek szombaton elmondta: tavaly októberben kereste meg a  német labdarúgó-szövetség és a legnagyobb német roma civil szervezetet, hogy a magyarországi gyilkosságsorozat áldozatainak segítséget nyújtsanak. A két szervezet delegációja végigjárta a támadássorozat mind a kilenc helyszínét, és mint Daróczi Ágnes elmondta, „elborzadtak”, hogy magukra hagyva, milyen körülmények között élnek a hátramaradott családtagok. Akkor döntöttek úgy, hogy egy rekonstrukciós programot indítanak, és elsőként a tatárszentgyörgyi otthont újítják fel. A sportszövetség bízva a sport és a labdarúgás integratív erejében, a pénzgyűjtő akció és támogatás mellett a saját eszközeivel is hozzájárul a romák és a többség közötti feszültségek csökkentéséhez.

Daróczi Ágnes tájékoztatása szerint a kiégett ház nyílászáróit kicserélik, újra vakolják és szigetelik. Azt szeretnék elérni, hogy a többi áldozat megsérült vagy megsemmisült házát is önkormányzati és civil támogatással újra tudják építeni, vagy ha az emlékek miatt a családtagok nem tudnak ott maradni, máshol új házat vásárolhassanak vagy építhessenek. A Phralipe ehhez egy elkülönített számlaszámot is nyitott, ahová várják a felajánlásokat. Tájékoztatása szerint június 18-án egy újabb támadás helyszínén kezdik meg a felújítási munkát.

A német focistákkal együtt megjelent Tatárszentgyörgyön Alex Schikowski német származású művész is, aki egy budapesti iskolában német- és művészettanárként dolgozik, és egy 3,4 méter széles és 5 méter magas faragott szobrot készített „Róbert és Robika” címmel a település egyik közterére, a helyi önkormányzat azonban nem engedte felállítani az alkotást.

A romák elleni támadássorozatot a gyanú szerint négy férfi követte el, tavaly augusztusban fogták el őket Debrecenben, és azóta előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás adatai szerint összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadást hajtottak végre romák ellen az ország különböző településein, amelyek során hatan vesztették életüket, és öten életveszélyesen megsérültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!