Sport

2017.01.02. 20:00

Korosztályos vasi atlétaválogatottak

Szombathely - A 2016-os évben 24 Vas megyei korosztályos atléta szerepelhetett a magyar válogatott színeiben.

Horváth Erika

- Ilyen sok válogatott versenyző még egy évben sem került ki Vas megyéből - tudtuk meg Lengyák Györgytől, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferensétől, a Haladás VSE edzőjétől. - Huszonnégy versenyzőnk - dobók, futók, ugrók - 32 számban indulhatott Magyarországot képviselve.

A statisztikát böngészve: a Dobó SE 15 versenyzőt delegált a négy korosztály utánpótlás-válogatottjaiba, a Haladás VSE nyolcat, a SZoESE egyet. Világversenyeken nyolcan jártak; a Dobó SE-ből, Németh Zsolt és Németh László kalapácsvető tanítványai közül a téli dobó-Európa-kupán Gyurátz Réka ezüst-érmes lett az U23-as lányok között. A junior (U20) korosztály világbajnokságán Halász Bence aranyérmet szerzett, Rába Dániel vb-negyedik lett. Az ifjúsági (U18) Eb-n Varga Donát hetedik, Németh Zsanett kilencedik helyet szerzett. A 15-17 éveseket felvonultató Gymnasiadén Szabó Anett kalapáccsal negyedik, diszkosszal ötödik helyen zárt. A Haladásból a 400-as Jagodics Dennis tagja volt az ötödik helyen végzett fiú svédváltónak. Indult a hármasugró Pap Kristóf is, de ő nem járt sikerrel.

A júliusi, maribori U23-as válogatottviadalon nyolc Vas megyei atléta is képviselhette Magyarországot. Balról: Bartalos Dávid, Varga Barbara, Horváth Bálint, Molnár Zita, Szabó Gyula, Varga Balázs, Boda Boldizsár, Kemény Dávid Fotó: Kámán Bálint

A 2016-os évben mind a négy - serdülő, ifjúsági, junior és U23-as - korosztály részt vehetett egy-egy válogatott viadalon. Összesen 23-an húzhatták fel a válogatott szerelését, 16-an végeztek dobogós helyen, négy első, kilenc második és hat harmadik hely volt a mérleg. A győztesek: Doma Benedek (U16, kalapács), Pap Kristóf (U20, hármasugrás), Halász Bence (U20, kalapács, diszkosz).

A fiatalok természetesen már a 2017. év nagy kihívásaira készülnek. Lesz belőlük bőven. Már márciusban dobó-Európa-kupa (U23), júliusban ifjúsági világbajnokság Kenyában, U23-as Eb Lengyelországban, junior-Eb Olaszországban és Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben. Jelenleg Vas megyéből 24-en tagjai az öt világversenyre készülő válogatott kereteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!