Sport

2013.01.10. 20:18

Tisztújítás a HVSE-nél

Szombathely - Miután december 31-ei hatállyal lemondott a Haladás VSE ügyvezetője, Pintér Zoltán, tisztújítás előtt áll a Haladás VSE. A patinás egyesület elnökét, Kovács Elődöt helyzetjelentésre kértük a hónap végi küldöttgyűlés előtt.

Horváth Erika

Vas megye legnagyobb sportegyesülete, az idén 94. évébe lépett Haladás VSE utolsó évtizedére nagyon rányomta a bélyegét a nehéz gazdasági helyzet. Egy nagy krízist már átélt a HVSE „törzsgárdája", 2005-ben a 68 milliós adósság hallatán több szakosztályuk kilépett, sportolók távoztak. A küldöttgyűlés Kovács Elődöt választotta meg ügyvezetőnek, s másfél év alatt nagyon drasztikus lépésekkel sikerült eltüntetnie a hiány nagy részét. Munkahely-változtatása miatt 2007-ben Kovács László váltotta az ügyvezető poszton - a négyéves periódus alatt, bár közbeszólt a gazdasági válság is, nagyjából felszínen tudott maradni a Haladás. Kovács László 2011-ben idő előtt lemondott - azzal az indokkal, hogy nem érez akkora bizalmat a városvezetés részéről, mint korábban. Az elnökség teljes tisztújításra voksolt. Ekkor került az ügyvezetői posztra Pintér Zoltán, az elnöki pozícióban pedig  a 2005 óta regnáló dr. Kövér Istvánt Kovács Előd váltotta - ezúttal 13,3 millió forintos hiányt kellett kezelni.

 

Kovács Előd javasolta, hogy ne csak ügyvezetőt válasszanak, méresse meg magát újra az elnökség is. Fotó: Szendi Péter

 

Az azóta eltelt másfél évben jó párszor pellengérre került a HVSE a média által - az ügyvezető téves kártyahasználat címén elhíresült ügye, az olimpikonok felkészülési támogatásának ki nem fizetése miatt, vagy akkor, amikor tetemes tartozás miatt a kikapcsolás mellett döntött a gáz-, majd az áramszolgáltató is. Mint kiderült, időközben volt, hogy 60, most úgy 40 milliós adósságot görget maga előtt a HVSE.

November közepén december 31-ei hatállyal lemondott Pintér Zoltán. Mivel a tisztújító küldöttgyűlést január 31-ére tűzte ki az elnökség, addig ő is ellátja feladatát. Jelen volt az elnökkel való összegzésnél is. Családi okokkal indokolta lemondását. „A hibás lépést visszacsinálni már nem tudom, nagyon sajnálom, mert ez a későbbiekben eléggé megnehezítette a munkámat. De van jó pár dolog, amit sikerült elintéznem, amire büszke lehetek. Számomra a Haladás a továbbiakban is ugyanolyan fontos marad, mint eddig, ahol csak tudok, ezután is segítek" -  mondta.

Kovács Előd előbb gyorsan leszögezte, hogy az egyesület vezetői bármilyen politikai irányultságúak - ha éppen ellentétes oldalon állnak is -, emiatt soha nem volt konfliktusuk. A Rohonci úton egyetlen dolog, a Haladás a fontos. Aztán a legjobb hírrel folytatta:

- Sikerült hozzájutni a 98 millió forintos TAO-támogatáshoz, amit a tavaly július 1-jétől idén június 30-áig tartó időszakra megítéltek a kézilabda, a futsal és az utánpótlás labdarúgó szakosztályunknak a sportági szakszövetségek. És ez nagyban köszönhető a város mostani és volt vezetőinek, akik bevetették kapcsolati tőkéjüket. Az összeg főleg utánpótlásedzők bérére, versenyeztetésre, szállásra, étkezésre fordítható. A többi szakosztályunknál drasztikusan, közel felére kell csökkentenünk a működési költségeket. A birkózók, akik a tavalyi remek eredményeket szállították kivételek - 2016 december végéig szóban már meg is állapodtunk Hatos Gáborral, Ligeti Dániellel és ifj. Veréb Istvánnal. Változhat a helyzet, ha megvalósul az a terv, hogy 10-15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesül 14 sportág - mert ebből öt nálunk is működik. Tavaly 300 millió forint volt a kiadási oldalunk. Havi másfél-két millió forintot sikerült megtakarítanunk a gázszámlán azzal a döntéssel, hogy nem fűtjük az irodaépületet. Az önkormányzat a legnagyobb támogatónk, mondhatni a fenntartónk, erőn felül próbál segíteni, nagyon sokat köszönhetünk neki. Tavaly 150 hazai és külföldi cégnek küldtünk szponzorációs megkeresést - eredménytelenül. A közgyűlés májusban megszavazott egy 25, júniusban pedig egy 15 millió forintos plusz támogatási tételt. Utóbbi nem érkezett meg, mert közben máshová csoportosították át. Ezt nem tudtuk pótolni, s ekkor jöttek a nagy bajok; hogy nem tudtuk kifizetni a gázt, a villanyt. Az idei évre a TAO nélkül 140 millió forintos költségvetést terveztünk. Hogy a klub túlélje, szükséges volna hozzá az önkormányzat tavalyi szintű, 70-75 millió forintos támogatása.

Hogy ezt megkapja-e a Haladás VSE, még nem tudni. Január utolsó napján azonban az már kiderül, hogy kik vezetik az elkövetkező időszakban az egyesületet. A jelölőbizottság már megkezdte a munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!