Sport

2016.01.13. 16:27

Úszás: fél évre szóló amerikai kísérlet

Fél évig az Amerikai Egyesült Államokban folytatja tanulmányait, sportolói pályafutását Barta Márton, a Nagy Lajos Gimnázium diákja, Szombathelyi Vízmű SC tehetséges úszója.

Tóth Gábor

Barta Márton remek eredményeket ért el a medencében az elmúlt időszakban - nem véletlenül tartják sokan korosztálya egyik legtehetségesebb magyar úszójának. A 16 éves szombathelyi sportember fél évre az Amerikai Egyesült Államokba tette át székhelyét.

- Marci január elsején utazott ki Atlantába, másnap már edzésre kellett jelentkeznie - árulta el Barta Balázs, a Vízmű SC elnöke, Barta Márton édesapja. - A fiunk sikerrel pályázott meg egy tanulmányi- és sportösztöndíjat - és természetesen élt a lehetőséggel. Négy éves kora óta úszik, úgy gondoltuk, hogy nem árt egy kis változatosság. Belekóstolhat egy teljesen másfajta tanulmányi rendszerbe, kipróbálhat egy számára újfajta edzésmódszert. Georgia állam első számú úszócsapatánál a Swim Atlanta együttesénél úszik. Különféle versenyeken vehet rész, számára ismeretlen mezőnyben, közegben edződhet. Szerencsére Marci már kvalifikálta magát a júliusi korosztályos, ifjúsági Európa-bajnokságra - így különösebb eredménykényszer nincs rajta. A következő rangos verseny pedig Magyarországon az országos bajnokág lesz, amit csak júniusban rendeznek - akkor pedig már itthon lesz. És természetesen a tanév végén vizsgázik az NLG-ben, mert a tanulmányit itthon akarja folytatni, ez a fél év csak egy kísérlet. Egyébkén nagyon élvezi az amerikai életet, az egyesületének például hat uszodája van. Komoly létszámban dolgoznak a versenyzőkel az edzők, és minden technikai, személyi háttér adott a munkához. Most nagyon úgy néz ki, hogy az eredményeivel előkelő helyen áll a csapatrangsorban, van esélye rangos versenyeken is kipróbálnia magát - zárta szavait Barta Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!