Sport

2017.08.03. 19:15

Vasiak kalapáccsal - Ma elrajtol Londonban az atlétikai világbajnokság

BUDAPEST - Pénteken kezdődik Londonban a 2017. évi atlétikai világbajnokság, amelyen a Dobó SE-ből három kalapácsvető - Pars Krisztián, Halász Bence és Gyurátz Réka - is indul.

Horváth Erika

A Magyar Atlétikai Szövetség 16, a szintet teljesítő atlétát tudott delegálni a londoni világbajnokságra - ez az utóbbi 14 év legnépesebb magyar csapata. A hatfős dobószekcióból hárman a Szombathelyi Dobó SE versenyzői, kalapácsvetői.

Egyik edzőjük, Németh László már korábban elutazott, hiszen a szolnokiak olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőjét, Kővágó Zoltán is segíti. A két feltörekvő Dobó SE-s fiatal, az idei U23-as Európa-bajnokságon aranyérmet szerző Halász Bence és a negyedik helyen záró Gyurátz Réka csütörtökön kelt útra idei második - de nem utolsó - világversenyére Németh Zsolt mesteredzővel Londonba. A 71,27 méteres U23-as országos csúcsával az idei világranglistán 26., húszesztendős Rékának ez lesz pályafutása második felnőtt-világbajnoksága, a 19 éves Bence - aki a székesfehérvári Gyulai Memorialon elért 78,85-os hatalmas egyéni rekordjával a felnőtt-világranglista negyedik helyére ugrott - viszont újonc a felnőttek között. Elutazásuk előtt Németh Zsoltot kértük esélylatolgatásra,

A vb-re kvalifikációt szerzett öt magyar utánpótláskorú (U23-as) atlétából ketten a Dobó SE kalapácsvetői. Gyurátz Réka és Halász Bence egyik edzőjükkel, Németh Zsolttal Fotó: Unger Tamás

Elsőként Gyurátz Réka lép majd dobókörbe, magyar idő szerint a női kalapácsvetők selejtezőjét szombaton (13.05 és 11.35) rendezik, míg a döntőjük hétfőn 20 órakor kezdődik.

- Réka nagyon jó állapotban van, edzéscsúcsokat dob. A bokasérülése már a múlté, kis késéssel, de utolérte magát, és újra képes 71 méteres eredményre is - mondta a mesteredző. - De szerintem már a selejtezőben is 70 méter feletti, vagy ahhoz nagyon közeli eredményre lesz szükség a 12-be jutáshoz, olyan sűrű a mezőny. A három lengyel, három amerikai és három kínai kiemelkedik, a maradék három döntős helyre tízen pályáznak, köztük Réka is. Centiken múlhat a továbbjutás.

A férfi kalapácsvetők augusztus 9-én, szerdán (20.20 és 21.50) selejteznek, a döntőjüket pedig 11-én, pénteken 21.30-tól rendezik - remélhetőleg két magyar résztvevővel.

Lassan Pars Krisztián is csomagol, ő szombaton indul a többiek után

Pars Krisztiánnak élete legszebb emléke éppen Londonhoz fűződhet, hiszen ott nyerte 2012-ben olimpiai aranyérmét. Viszont tavaly óta műtét, illetve sorozatos sérülések miatt elvesztette a fonalat és pozícióját is a világelitben. A 35 éves klasszisnak idén 76,84 méter a legjobb eredménye, amivel 18. a világranglistán. Most már bizakodóbb, mint egy hónapja, amikor a vb-indulása is kétséges volt.

- Vannak már jó jelek, javult is az állapotom, bízom abban, hogy be tudok jutni a döntőbe, és ott hatot dobhatok - mondta Krisztián, aki rutinos versenyzőként szombaton indul a többiek után.

Németh Zsolt a világranglista-első lengyel Fajdeket, a szintén lengyel Nowickit, a fehérorosz Bareisát és a tadzsik Nazarovot említi a legesélyesebbek között.

- Krisztián most jobban áll, mint a riói olimpia előtt, kérdés, hogy a fájdalom mennyire jelentkezik nála a verseny alatt, illetve mennyire tudja kikapcsolni. Ha nem lesz nagy fájdalma, a nyolc közé juthat. A legjobbak mögött nagyon sűrű a mezőny, húszan is képesek 75-76 méterre. Halász Bence is. Ő még nagyon fiatal, újonc, elsőre a 12-be jutást tűztük ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!