Jegyzet

2017.12.02. 06:30

Doktor Tusup

Fábik Tibor

Shane Tusup Magyarországon háromszor volt az év edzője, emellett a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa és a pedagógiai tudományok doktora cím várományosa. Utóbbi felől sem lehet kétségünk a múlt hét végén rendezett bajai, 15. Halászlé-kupa után. Történt, hogy az utánpótlásverseny utolsó futamában a leány vegyes váltóknál öt csapat ugrott a medencébe, az Iron Aquatics két-három másodperces késéssel, ám a fővárosiak trénere rögvest kiszúrta, hogy miért történt a malőr. Szerinte a futamot indító Pass Ferenc hibázott, aki a „Felkészülni!” vezényszó után hamar indította el az úszópalántákat. Márpedig ez nem járja, és ennek Shane Tusup is hangot adott: „Thank you…., fuck you Mr. Pass!” felkiáltásokkal kommentálta végig a futamot dagadó nyaki verőerekkel az Amerikából jött ember, hogy csapatában felébressze a szunnyadó harci szellemet. Egyébként pedig mindkét középső ujját a magasba tartotta, de

akárki akármit mond, a két ujjával csupán a méltánytalanságra szándékozott rámutatni.

Azon ne ragadjunk le túlságosan, hogy a másik négy csapat első versenyzői gond nélkül elrajtoltak, ezt most csak a kukacoskodók hozhatják fel, magunk is arra hajlunk, hogy Pass úr talán már megérezte az alsó konyhában gőzölgő halászlé illatát, úgy volt vele, hogy mindjárt terítenek, ne húzzuk itt az időt. És az is mellékszál, hogy az elismert versenybíró Pass úr Shane Tusup feleségének, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nevelőedzője, a profi világban nem szabad érzelmi húrokat pengetni. Shane Tusup másnap, miután helyreállt a vérnyomása, egy közösségi oldalon ki is fejtette, hogy ő csak a csapatát védte, és egy igazi edzőnek ez a feladata. „Megtettem, és meg fogom tenni bármikor, amikor így érzem” – szögezte le, kitérve arra is, hogy a feltüzelt csapata négy méter hátrányból indulva megnyerte a futamot, ami igazolni látszik kirohanása helyességét.

Shane Tusup áprilisban a debreceni országos bajnokságon sem köntörfalazott, amikor a segédedzője elfelejtette benevezni az egyik váltót. Megmondta neki, ha még egyszer ilyen előfordul, akkor megöli. Kicsit zengett az uszoda, félbeszakadt a verseny, de ez a legkevesebb, az ilyen nyílt beszédre lenne szükség mindenhol. Amúgy ezt a történetet a héten megírta az úszósport talán legnevesebb szakportálja, a swimvortex.com abban a cikkben, amely a világhírnévre szert tett Halászlé-kupán megesett purparlét taglalja, és nem is értjük, hol marad a pozitív végkicsengés a dolgozatban…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!