JEGYZET

2019.03.08. 06:30

Narancsos új hullám

Takács Zoltán

Péntek van már, de sok futballrajongó még mindig a kedd éjszakai Real–Ajax 1–4-ről beszél. Magáról a mérkőzésről, a madridiak elszúrt idényéről és belső problémáiról, valamint az Ajax későbbi esélyeiről elemzések tucatjai jelennek meg.

Arról viszont kevesebb szó esik,

hogy egyre biztosabb jelei vannak a holland futball magához térésének.

Nem titok, ennek kimondottan örülök. A magyar nemzeti válogatott mellett (és sokszor hiányában) ugyanis Gulliték óta a narancsosokkal szimpatizálok a világversenyeken, ráadásul a sors furcsa véletlenjeként holland ága is lett a családomnak.

Megszoktam már a sógortól a holland–magyar meccsek után érkező együttérző üzeneteket is, ő pedig a gratulációkat, többek között a 2010-es és a 2014-es vb-dobogóért. Aztán néhány éve valami megváltozott, a 2016-os Eb-n már ő drukkolt a mieinknek, mert a hollandok ki sem jutottak. Ahogy a 2018-as vb-re sem. A klubjaik pedig szépen lassan kikoptak az európai klubfoci tényezői közül, az utóbbi idényekben már a Bajnokok Ligájában is selejtezniük kellett. (Az Ajax is a selejtezőn keresztül érkezett a BL-végjátékig!)

De mi történt, hogy hirtelen összeroppant a jól felépített holland rendszer – és mitől kezd újra életjeleket mutatni? Sosem egytényezős egy ilyen összeomlás, de biztosan nagy szerepe volt benne annak, hogy egyre több külföldi kapott lehetőséget a holland kluboknál. Ezzel párhuzamosan a topklubok elkezdték egyre fiatalabb korban levadászni a holland tehetségeket, akik így nem tudtak az Ajaxban, a PSV-ben vagy a Feyenoordban megerősödni, helyette túl nagy szintet léptek és nem lettek sztárok. Robben, Van Persie és Sneijder korosztálya kiöregedett, és nem volt senki, aki a helyükre lépjen.

A hollandok azonban változtattak, új utat választottak. Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong még szinte tinik, de már vitte volna őket számos topklub súlyos eurómilliókért, ám ők maradtak az Ajaxban – az eredmény látható. A Manchester Unitednél parkolópályára került Memphis Depay a Lyonnál szárnyakat kapott, ahogy Virgil van Dijk és Wijnaldum a Liverpoolnál, s hosszan lehetne folytatni a sort a jókor jó helyen pallérozodó játékosokkal.

S az eredmény? A Nemzetek Ligájában a franciákat és a németeket, két korábbi világbajnokot utasították maguk mögé a fiatal hollandok, az Ajaxot pedig láthattuk kedd este. Lehet, hogy újra érdemes volna futballokosainknak közelebbről megvizsgálniuk, hogy mit és miért tesznek a hollandok a legújabb kori sikerekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!