JEGYZET

2021.02.05. 06:30

A mi váltónk

Petrik József

Hideg volt, csikorgott a hó. Ekkor nagyapám fogott két vödröt, és felöntötte a lugas meg a járda közötti placcot. Külön nem is kellett a jeget hizlalnia, mert, ahogy kiloccsantotta a vizet, az már meg is fagyott, és kész volt a pálya. Ez nekünk, vásott kölyköknek, olyan volt, mint amikor a téli olimpián felgyullad a láng.

A sufniból előkerültek a rozsdás talpú szánkók, hogy egy kis smirglizéssel azonnal versenyképessé tegyük őket. A korcsolyáknak is nekiestünk, de azért ráspollyal nem annyira egyszerű igazi élet bűvölni az acélpengére. Ám addigra a többi kellék – a hó és a jég – már adott volt, hogy a téli szünet idején megrendezhessük az utcai olimpiát. Ez három szám szüntelen ismétléséből állt. Volt, hogy naphosszat korival versenyeztünk, mivel addigra az iskola udvarát is jég borította. Másnap aztán a suli melletti hepehupás domb várt ránk és a ródlijainkra. A harmadik próba volt a legkedveltebb: hógolyóval célba, illetve távolba dobni. Ezt a versenyt azért nem volt jó minden körülmények között megnyerni, mert olykor a győztes jutalma az volt, hogy a felbőszült, alulmaradt ellenfelek jól meghajigálták… Erre akkor jöttem rá, amikor egyszer én dobtam a legmesszebbre, majd elsőnek találtam telibe úgy tizenöt lépésről a célt, a buszmegállót jelző táblát.

A mi utcai szpartakiádunknak gyorsan híre ment a telepen. Egyre több srác akart részt venni a küzdelmekben. Azonban, mint a mostani világversenyek többségén, nekünk már akkor limitálni kellett az indulók számát. A sportszerűség szellemében ezért azt találtuk ki, egy számban, korcsolyázásban váltóversenyt rendezünk, hogy többen indulhassanak.

Ezek az emlékek akkor tolultak elém, amikor a közelmúltban rendezett gdanski rövidpályás gyorskorcsolyázó Európa-bajnokságon kissé a várakozás alatt teljesített a magyar válogatott. Olimpiai bajnok férfiváltónk például „csak” negyedik lett Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Burján Csaba összeállításban. A téli játékokon szerzett arany után most azért nem feledhetjük, a fiúcsapat tagjainak többségét igencsak megviselte a koronavírus. Éppen ezért minden elismerés a váltónké.

Úgy vélem, kifogástalan erőállapotban, zavartalan felkészülés után ismét a világ legjobbjai lehetnek.

Arról nem is szólva, hogy Krueger azért egyéniben így is behúzott egy fényes ezüstérmet.

Persze, ha már itt tartunk, az egykori telepi szpartakiád győztes négyeséről se feledkezzünk meg, amely így állt fel: Szabó Karcsi, a szerző, Tóth Sanyi és Czifra Pityu.

Ezek is érdekelhetik