Sportvilág

2014.07.05. 13:10

F1 - Kimi Räikkönen a 20. helyről indul

A Brit GP időmérő edzésén is Rosberg bizonyult a leggyorsabbnak.

Tajthi Andrea

A Brit GP időmérő edzése felhős, de száraz körülmények között vette kezdetét. De mivel a pálya helyenként még nedves volt a délelőtti esőzést követően, ezért a pilóták többsége intermediet gumikkal vágtak neki  a körözésnek. Ami még megnehezíthette a pilóták dolgát, az az erős szél volt.

A Q1-ben az intereken Hamilton 1:43,6-tal bizonyult a leggyorsabbnak. Őt Ricciardo, Rosberg, Vettel, Bottas, Massa, Alonso sorrendben követték a többiek.

Az időmérő első harmadának végén a pilóták zöme kipróbálta a közepes slick-eket. Alaposan javultak is a köridők, ám az utolsó fél percben újra elkezdett szakadni az eső. A sok kicsúszás miatt szinte folyamatosan sárga zászlóztak a Q1 hajrájában a pályabírók. Ez alaposan megnehezítette az utolsó helyen lévők dolgát. A slickeken Rosberg volt a leggyorsabb.

A Q1-ből kiesők nem kis meglepetésre: Bottas, Massa, Alonso, Räikkönen, Ericsson, Kobayashi. Sutil ugyan továbbjutott, ám egy kicsúszást követően a kavicságyban végezte.

A Q2-ben ismét intermediet gumikon kezdték meg a körözést a pilóták, ám a szakasz végére ismét felkerültek a slick gumik. Hamilton mindkét gumitípuson a leggyorsabbnak bizonyult. 1:35,0-t ment a slickeken elsőre, de javítani tudott a következő körében: 1:34,870. Őt Rosberg, Bettel, Button, Kvyat, Hülkenberg sorrendben követték a többiek. Gutierrez Sutilhoz hasonlóan megcsúszott, és a szalagkorlátnak ütközött.

A Q2-ből kiesők: Grosjean, Bianchi, Chilton, Gutierret, Maldonado, Sutil.

A Q3-at végül a két Mercedes, a két Red Bull, a két Toro Rosso, a két McLaren és a két McLaren kezdhette meg.

Az időmérő harmadik szakaszában első nekifutásra már a slickeken köröztek a pilóták. Jócskán siettek is, mivel hamar ismét eleredt az eső. Hamilton még éppen tudott egy 1:39,232-es kört futni. Mögötte Rosberg, Perez, Ricciardo, Kvyat, Vergne, Button, Hülkenberg, Magnussen sorrend alakult ki.

Az utolsó 2 percben páran még próbálkoztak javítással. Jól is tették, mivel többen javítottak is. Legfőképp Rosberg, aki megszerezte a pole pozíciót. Hamilton is jó körön volt, de ő érdekes módon a boxba tért vissza.

1. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
2. sor:
Jenson Button (brit, McLaren)
Nico Hülkenberg (német, Force India)
3. sor:
Kevin Magnussen (dán, McLaren)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
4. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Force India)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
5. sor:
Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso)
6. sor:
Romain Grosjean (francia, Lotus)
Jules Bianchi (francia, Marussia)
7. sor:
Esteban Gutiérrez (mexikói, Sauber)
Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus)
8. sor:
Adrian Sutil (német, Sauber)
Valtteri Bottas (finn, Williams)
9. sor:
Felipe Massa (brazil, Williams)
Max Chilton (brit, Marussia)
10. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
11. sor:
Marcus Ericsson (svéd, Caterham)
Kobajasi Kamui (japán, Caterham)

További F1 hírek ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!